27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Giriş: 10.04.2023 15:12 | Son Güncelleme: 02.06.2023 12:07

Forbes'un şöhretler kaldırımı: Tüm zamanların en zengin ünlüleri

Forbes'un 1982'de hazırlamaya başladı ABD'nin en zengin insanları listesine yıllar içinde birçok ünlü isim de katıldı. Sanatçılar, yönetmenler, sporcular gibi birçok fenomenin yer aldığı listeden 14 kişi milyarderler arasına girmeyi başardı. İşte Forbes'a göre tüm zamanların en zengin ünlüleri
Forbes'un şöhretler kaldırımı: Tüm zamanların en zengin ünlüleri - Resim: 1

Forbes 400 Amerika'nın en zengin insanları sıralaması 1982'de ilk kez yapıldığında, eğlence sektöründen sadece iki isim bu listeye girebilmişti: Yoko Ono ve Bob Hope. O zamanlar listeye girebilmek için sadece 150 milyon dolar net servete ihtiyaç vardı. Bunu takip eden yirmi yıl içinde sadece altı kişi daha listeye girebildi. Bu ilk sekiz kişiden sadece üçü milyarder oldu: George Lucas, Steven Spielberg ve Oprah Winfrey.

Ardından ünlülerin servet patlaması geldi: Son sekiz yılda 11 yıldız daha milyarder statüsüne ulaştı ancak ikisi, Kylie Jenner ve Kanye West, o zamandan beri listeden düşü. Bu sayıya 2021'den bu yana sekiz ve sadece bu yıl yeni gelen üç kişi de dahil: Jimmy Buffett, LeBron James ve Tiger Woods.

Bu patlamanın ardında yatan gerçek, bu ünlü isimlerin yaratıcı işlerinin yanı sıra yatırımcı olarak özgeçmişlerine daha da fazla kurumsal unvan eklemiş olmaları. Bu girişimler sadece yan uğraşlar değil. Çoğu zaman yıldızı ünlü yapan şeyden daha kazançlı. Örneğin Michael Jordan'ın net servetinin yarısından fazlası NBA takımlarından Charlotte Hornets'in sahipliğinden geliyor. Jay-Z'nin serveti, içki şirketlerine yaptığı iki yatırım sayesinde dört yılda iki kattan fazla arttı. Rihanna'nın net servetinin büyük kısmı Fenty Beauty'deki yüzde 50 hissesinden geliyor. Kim Kardashian ise SKIMs adlı şekillendirici giysi serisiyle her şeyden daha fazla servet biriktirdi. 2016'da Forbes'a verdiği demeçte, ilk girişimlerinden bazılarını anlatırken "Bunun gerçekten kariyerimin bir sonraki döngüsü olacağını ve odaklanmak istediğim şeyin bu olduğunu fark ettim" dedi.

Forbes'un şöhretler kaldırımı: Tüm zamanların en zengin ünlüleri - Resim: 2

Yoko Ono

Listeye ilk girişi: 1982, 150 milyon dolar | Listeden düşüşü: 1986

John Lennon öldürüldükten yaklaşık iki yıl sonra Ono ilk Forbes 400 listesinde yer aldı. Merhum kocasının The Beatles'ın müzik telif haklarından kendisine miras kalan payı, 150 milyon dolarlık servetinin büyük kısmını oluşturuyordu. Ayrıca New York'un taşrasında 7,5 milyon dolar değerinde 250 ineğe sahipti ve bu ineklerin vergi avantajları da vardı.

Forbes'un şöhretler kaldırımı: Tüm zamanların en zengin ünlüleri - Resim: 3

Steven Spielberg

Listeye ilk girişi: 1987, 225 milyon dolar | Şu anki serveti: 4 milyar dolar

Spielberg, eğlence sektöründeki ilk milyarder olduğu 1994 yılında Forbes'a "Ben bir kumarbazım. Neredeyse on yıldır maaş almıyorum" demişti. Ünlü yönetmen bunun yerine, film stüdyolarını filmlerinin hasılatının bir kısmı karşılığında ödeme yapmaya ikna etti. Gişe rekorları kıran 1993 yapımı Jurassic Park'tan elde ettiği gelirin 250 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Üç Oscar ödüllü yönetmenin filmleri o zamandan bu yana 10 milyar dolardan fazla hasılat yaptı ve Indiana Jones serisi gibi hit filmler sayesinde Universal tema parklarında satılan her biletten bir miktar kazanç sağlıyor.

Forbes'un şöhretler kaldırımı: Tüm zamanların en zengin ünlüleri - Resim: 4

Bill Cosby

Listeye ilk girişi 1992, 300 milyon dolar | Listeden düşüşü: 1995

1987 yılında onlarca kadın tarafından cinsel tacizle suçlanmasından ve ağırlaştırılmış uygunsuz saldırı suçlamasıyla mahkum edilmesinden ve daha sonra serbest bırakılmasından çok önce Cosby 100 milyon doların üzerinde, o dönemde ülkenin en çok kazanan yöneticisi olan Chrysler CEO'su Lee Iococa'nın neredeyse beş katı kadar kazandı.

Beş yıl sonra Cosby'nin net serveti 300 milyon dolara ulaşarak Forbes 400'de yer almasını sağladı. Cosby Show o dönemde haftada 63 milyon izleyiciye ulaşıyordu ki bu sayı bugünlerde duyulmamış bir rakam. 2022'de en çok izlenen TV programı Yellowstone yaklaşık 13 milyon izleyiciye sahipti. Cosby, dizinin sendikasyon karından ve spin-off'u A Different World'ün karından pay aldı.