02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Giriş: 02.04.2024 21:22 | Son Güncelleme: 02.04.2024 21:35

Fotoğraflarla Türk sinemasının efsanesi Türker İnanoğlu

Hem sinema hem de televizyon dünyasında unutulmaz yapımlara imza atan Türker İnanoğlu, 87 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İnanoğlu, pek çok kıymetli eser bıraktı. İşte fotoğraflarla Türk sinemasının efsanesi Türker İnanoğlu...
Fotoğraflarla Türk sinemasının efsanesi Türker İnanoğlu - Resim: 1

İnanoğlu, annesi Nazmiye Hanım’ın kucağında  (1936)

Türker İnanoğlu 18 Mayıs 1936’da Safranbolu’da dünyaya gelir. Babası Abdülhamit’in huzur hocası Mustafa Lütfi Efendi’nin oğlu Dr. Hakkı Nevin, annesi Safranbolu eşrafından Çizmecioğlu ailesinin kızı Nazmiye Hanım’dır.

Fotoğraflarla Türk sinemasının efsanesi Türker İnanoğlu - Resim: 2

(1957)

Türker İnanoğlu’ndan sonra aileye Sezer ve Berker ikizleri katılır, ama Sezer 3 aylıkken vefat eder. Türker İnanoğlu’nun yaşamının ilk 15 yılı Safranbolu ile İstanbul arasında geçer. Okul ve ilk gençlik yıllarında İnanoğlu’nun en büyük tutkularından biri futbol ve sinemadır.

Fotoğraflarla Türk sinemasının efsanesi Türker İnanoğlu - Resim: 3

Lise yılları (1950'ler)

Futbolculuk yönünü okul takımlarında ve semt kulüplerinde sürdüren İnanoğlu, lise eğitimi sonrasında devam ettiği Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümündeki yüksek öğrenimini tamamlamadan çok sevdiği sinema mesleğine geçer.

Fotoğraflarla Türk sinemasının efsanesi Türker İnanoğlu - Resim: 4

Türker İnanoğlu Senden Ayrı Yaşayamam filminin çekiminde (1959)

Ö. Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yapar. 1959 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başlar. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10 adet film çektikten sonra 1960’ta kendi şirketi Erler Film’i kurar ve Erler Film bünyesinde bugüne dek 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli film çeker. Bunlardan 21 adedi Yunanistan, İtalya, İran ve Hong Kong’la yapılan ortak yapımlardır.