20 Nisan 2024, Cumartesi
Giriş: 12.09.2022 17:39 | Son Güncelleme: 12.09.2022 18:12

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth 96 yaşına kadar nasıl fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kaldı?

Geçen hafta hayatını kaybeden 96 yaşındaki Kraliçe 2.Elizabeth, yaşamının son günlerine kadar hem fiziksel hem de zihinsel olarak zindeliğiyle tanınıyordu. Peki Kraliçe'nin bu başarısının sırrı ne?
İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth 96 yaşına kadar nasıl fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kaldı? - Resim: 1

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth, dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğün sembolü olarak görülüyordu. Onlarca yıl süren baskılara, sorumluluklarına ve aile skandallarına rağmen 96 yaşına kadar hem fiziksel hem de zihinsel olarak zinde kalmayı başardı.

2. Elizabeth, son günlerinde bile kraliyet görevlerini yerine getiriyordu. Örneğin hayatını kaybetmeden sadece birkaç gün önce yeni Başbakan Liz Truss’ı kabul etti. Son aylarına kadar zihnini ve vücudunu aktif tuttuğu için bunu başardığına inanılıyor.

Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth 96 yaşına kadar nasıl fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kaldı? - Resim: 2

Yaptığı egzersizler ve diyetinin yanı sıra şüphesiz sağlığının iyi gitmesindeki en büyük etken eşi Prens Philip’le arasındaki ayrılmaz bağıydı. Ancak Edinburgh Dükü'nün Nisan 2021'de vefatından sonra Kraliçe'nin sağlığı hızla bozulmaya başladı.

Annesi, 101 yaşına kadar yaşadı, bu da uzun ömürlülüğün aile yapısının bir parçası olduğunu gösteriyor. Ancak araştırmalar, bunun ömür boyu sürecek kötü alışkanlıklarla kolayca bozulabileceğini de ortaya koyuyor. 

Peki, Kraliçe Elizabeth nasıl bu kadar formda ve sağlıklı kalabildi?

Fotoğraf: Carl T. Gossett Jr./The New York Times

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth 96 yaşına kadar nasıl fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kaldı? - Resim: 3

Egzersiz

2.Elizabeth’in düzenli bir egzersiz programı yoktu ancak fiziksel aktivite günlük yaşamının bir parçasıydı. Buckingham Sarayı'nda, bir kez köpeklerin öğle yemeği sonrası bir kez de akşamüstü olmak üzere onlarla günde iki kez yürüyordu. 

Kraliçe, yaz tatillerinde konakladığı ve son anlarını geçirdiği Balmoral arazisinde uzun yürüyüşler yapmayı da seviyordu. Kraliçe, 2021’in sonlarında sağlığı zayıflayana kadar bu yürüyüşlerine devam etti. 2016'da yapılan bir araştırma, 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerde günde sadece 15 dakikalık egzersizin erken ölüm riskini yüzde 22 oranında azalttığını buldu. 

Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth 96 yaşına kadar nasıl fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kaldı? - Resim: 4

Kraliçe ayrıca, iyi bir binici ve olağanüstü yarış atları yetiştiricisi olarak ömür boyu süren bir geçmişe sahipti. Kraliçe ayrıca atlarla da uzun süren bir geçmişe sahip. İyi bir binici olduğu ve olağanüstü yarış atları yetiştirdiği biliniyordu.

Son aylarında yaşadığı birkaç sağlık sorununa ve doktorlar tarafından tavsiye edilmemesine rağmen hala Windsor Kalesi çevresinde at sırtında hafif geziler yaptığı öğrenilmişti.

Fotoğraf: The New York Times