25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2022 14:41 | Son Güncelleme: 30.08.2022 15:59

İtalyan blogger Chiara Ferragni kürtaj karşıtı sağcı partiye savaş açtı

İtalya’nın Kardeşleri Partisi lideri Giorgia Meloni göçmen, LGBT ve kürtaj karşıtı söylemleriyle eleştirisi konusu olmaya devam ediyor. Kürtaja karşı olan aşırı sağcı siyasetçiye bir eleştiri de yaklaşık 28 milyon takipçili İtalyan model, moda tasarımcısı ve blogger Chiara Ferragni'den geldi
İtalyan blogger Chiara Ferragni kürtaj karşıtı sağcı partiye savaş açtı

İtalya’da 25 Eylül parlamento seçimleri yapılacak. İtalya’da, Başbakan Mario Draghi’nin istifası ve ardından parlamentonun feshedilmesiyle birlikte başlayan erken genel seçim süreci tartışmalı bir şekilde devam ederken seçime az bir zaman kala ülkede en geniş kapsamlı propaganda faaliyeti Meloni tarafından yürütülüyor. Giorgia Meloni liderliğindeki postfaşist Fratelli d'Italia (FdI) / İtalya’nın Kardeşleri Partisi bütün anketleri yaklaşık yüzde 25’le önde götürüyor. Mevcut anketler, FdI, Lig ve Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia'dan (FI) oluşan merkez sağ ittifakın seçimlerden hükümet kuracak çoğunluğu elde ederek çıkacağını ortaya koyuyor. 

Meloni’nin bugün liderliğini yaptığı İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) ulusal muhafazakar, aşırı sağcı ya da post-faşist gibi sıfatlarla tanımlanıyor. 

Fenomenden sert eleştiri

Giorgia Meloni, göç, kürtaj hakkı, eşcinsel evlilik gibi konularda aşırı muhafazakar görüşleri savunuyor. Meloni'nin göreve gelmesinin ardından kürtajı yasaklayacağı yönündeki vaadi ülkede tartışma konusu oldu. Meloni'ye bir eleştiri de sosyal medya fenomeni Chiara Ferragni'den geldi. 
2 çocuk annesi yaklaşık 28 milyon takipçisi bulunan Ferragni, partinin güçlü olduğu bölgelerde de örgütlenerek kürtajı zor hale getirdiğini aktaran bir makaleyi Instagram hesabından paylaşarak Meloni'ye deyimi yerindeyse ateş püskürdü. Serendipity adlı bir moda şirketi ve “The Blonde Salad” isimli blogu bulunan Ferragni yalnızca İtalya'da değil dünya çapında büyük bir hayran kitlesine sahip. Ünlü fenomenin bu hareketi hayranlarını da harekete geçirdi. İtalyan model, moda tasarımcısı ve blogger Chiara Ferragni Rapçi Fedez'le evli. 

Chiara Ferragni ve Fedez çocuklarıyla

En genç bakan 

İtalyan bir gazeteci ve politikacı Meloni, 2008'de henüz 31 yaşındayken Silvio Berlusconi tarafından Gençlik ve Spor Bakanı olarak görevlendirildi ve böylece İtalya'nın en genç bakanı unvanının da sahibi oldu. 2012'de kendi partisini kuran Meloni, 2014'te parti başkanlığına seçildi. 2018'deki son seçimlerde oyların sadece yüzde 5'ini alabilmişti. Meloni sık sık yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyle suçlanıyor. İtalyan hükümetinin yasadışı göçmenleri desteklediğini iddia ederek aşırı sağcı "Büyük Yer Değiştirme" komplo teorisini destekliyor. Ayrıca İtalyan nüfusunu azaltmak için Afrika'dan Avrupa'ya planlı bir kitlesel yer değiştirmenin yapıldığına inanıyor. 2022 yılında, kızını aşılatmaması ve 0-19 yaş arası birinin COVID-19'dan ölme olasılığının yıldırım çarpması ile aynı olduğunu iddia etmesi gibi aşı karşıtı söylemleriyle de sık sık eleştiri konusu oluyor. 

Başbakan Draghi'nin 22 Temmuz'da istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, parlamentoyu feshederek normalde 2023'ün ilk aylarında yapılması gereken seçimleri sonbahara çekmişti.