14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
07.07.2023 04:30

Milyarderler güç gösterisinde ama ‘faniler’in öfkesi büyüyor

Ultra zenginlerle sıradan vatandaşlar arasındaki kültür savaşı daha da kızışacak gibi. 28 yılda ortalama CEO maaşı 372 kat, sıradan çalışan maaşı ise 48 kat arttı. Adalet duygusu yara aldıkça insanlar öfkesini güç gösterisi yapan milyarderlere yöneltiyor

18’inci yüzyıl filozoflarından Jean-Jacques Rousseau’ya atfedilen “İnsanlar yiyecek bulamamaya başladığında, zenginleri yemeye başlayacaklar” cümlesi bugünün habercisi miydi?

Farklı cephelerden ve alanlardan yükselen krizlerin faturası ‘milyarderler kulübü’ne kesiliyor. Bir The Guardian makalesine göre her 10 gençten 8’i, dünyada bugün başımıza gelen tüm felaketlerden (iklim krizi, yüksek enflasyon, mortgage ve kira sorunları) kapitalist sistemi ve milyarderler kulübünü sorumlu tutuyor, hatta “bedel ödemeleri gerektiğini” düşünüyor.

‘Milyarderler kulübü’ ve ‘Öteki faniler’ arasında aleni ve ciddi bir ‘kültür savaşı’nın tam ortasındayız: Yayınlanan araştırma ve analizlere, çekilen film ve dizilere, sokaktan yükselen protestolara bakılırsa savaş asıl şimdi başlıyor.