06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
21.04.2023 04:33

İğnesiz de zayıflayabilirsiniz

Bu aralar çok sık bahsi geçen, halk arasında ‘zayıflama iğneleri’ olarak bilinen ilaçların etki mekanizmalarından bahsedeceğim. Doğal yollarla benzer sonuçlar alabilmemizi sağlayacak önerilerde bulunacağım. Asıl kullanım amacı diyabet ve obezite iken, amacından fazlasıyla şaşmış gibi gözüküyor

Zayıflama iğneleri, LP1 agonistleri genel başlığı altında toplanıyor. Demek ki önce GLP1 nedir onu öğrenmemiz gerek. Fazla derin biyokimyaya girmeden ilk bilmemiz gereken GLP1’in vücudumuzun zaten ürettiği bir hormon olduğudur. Üretildiği yer mideden sonra gelen kısım olan ince bağırsaktır. Yemek sindirildikten sonra mideden ince bağırsağa geçerken GLP1’in üretimi başlar. İki pik şeklinde üretilir. İlk piki yemeğin başladığı 10’uncu dakikada, ikinci piki ise yemek başladıktan 20-30 dakika sonradır. Üretilen GLP1’in yapacağı işlerden biri dolaşıma geçip beyne giderek iştahın azalmasını sağlamaktır. GLP1 bir hormon olarak, kendine ait reseptörlerin bulunduğu her hücrede etki gösterebilir. Beyne de bu şekilde etki eder. GLP1 reseptörleri karaciğer ve pankreasta da vardır. Pankreasta yaptığı iş, pankreasın insülin üreten hücrelerini daha çok insülin üretmesi için uyarmaktır. Diyabet tedavisindeki görevini bu şekilde yapar. Ancak ben bu etkilere odaklanmayacağım. Asıl etkisi olan iştah azaltmasını nasıl yaptığını anlatacağım.
GLP1’in asıl yaptığı iş bizi ‘tıkamaktır’. Doğal da olsa, iğnelerle de alınsa bizi tıkayarak iştahı azaltır. Peki bu ne demektir?