20 Nisan 2024, Cumartesi
10.06.2022 04:30

Kronik kabızlık demans belirtisi mi?

Kabızlık ile beyin fonksiyonları arasında çok yakın ilişki var. Çünkü ikisinde de aynı beyin kimyasalını kullanıyoruz. O kıymetli kimyasal olmazsa bağırsaklarınızın içini boşaltamayacağınız gibi; öğrenme, hafıza, dikkat ve motivasyon kaybı da söz konusu olabilir

Kabızlık çok başlıklı bir konu. Temel tanımıyla günlük olarak dışkılamamak anlamına gelir. Dışkılanamayan süre günler olabilir, hatta haftaya yayılabilir. Çoğu insan bunu kendisinin normali olarak görür. Şişkinlik, hazımsızlık veya gaz gibi ekstra bir şikayeti yoksa konunun tıbbi önemini ciddiye almaz. Tüm hayatını bağırsak çalıştıran çaylarla veya laksatif dediğimiz ilaçlarla geçirenler var. Önerilerde beslenme değişiklikleri elbette yapacağım ancak, ne oluyor da orası ‘tıkanıyor’ ona bakmalıyız. 

Bağırsaklar içindeki dışkıyı nasıl atar?

Ağızdan anüse kadar tüm gastrointestinal sistemi uzun bir boru gibi düşünelim. Yemeği yutunca; yemek borumuz, sonra mide ve ince bağırsaklarımız ve en son bağırsaklarımız benzer hareket mekanizmasıyla yiyeceği aşağı yollar. Biz bugün, dışkının biriktiği kalın bağırsağı yani kolonu anlatacağız. Tıpkı yemeği yutunca boğazımızdan aşağıya yılankavi hareketle inen yiyecekler gibi, kolon da dışkıyı aynı yılankavi hareketle dışarı atar. İçindekini kasılıp gevşeyerek ileri doğru iter. Biz buna peristaltik hareket deriz. Soluncanların hareketi de bu şekilde olur. Biliyorum, konuyu sevimsiz örneklendiriyorum ama zaten konumuz dışkı. Yapacak bir şey yok, öğrenmeye devam.