06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
14.04.2023 04:32

Modern yaşamın baskısı altında kaybettiğimiz beceri: Gevşemek

Gevşemek, modern yaşamın hızı, stresi ve baskısı altında hızla kaybedilen bir beceri. Ama herkesin harcı olmayan, çaba isteyen bir beceri. Bu beceriyi derhal yeniden kazanmamız gerek. Çünkü neredeyse her türlü sağlık şikayetimizin azalmasını garantileyecek tek ortak çözüm bu

Gevşemek sağlık açısından çok önemli bir konu. Birçok insan, günümüzün hızlı tempolu yaşam tarzı, stresli iş koşulları, finansal kaygılar, aile sorunları ve diğer faktörler nedeniyle gevşemekte zorlanabiliyor. Ayrıca bazı kişiler için gevşeme yeteneği birçok nedenle bozulabilir. Bunlar arasında kronik ağrı, anksiyete, depresyon, travmatik deneyimler ve diğer zihinsel veya fiziksel sağlık koşulları yer alabilir. Kaldı ki tavuk yumurta döngüsü gibi bu hastalıkların başlangıcı da zaten yeterince gevşeyememek olabilir.
Size muayenehanemdeki gözlemlerimi anlatmak isterim: Bir hastamın bana sırt ağrısı ile başvurduğunu düşünün. Sırtında sürekli ağrılar, boyunda ağrı, kollara vuran uyuşmalar şeklinde şikayetler… Fiziksel muayenede bariz bir bulgu yok. Kan testleri normal. Kişi sabah dinlenmiş uyanamadığını, gün boyu dayak yemiş gibi dolaştığını söylüyor. Elbette teşhis fibromiyalji olabilir ve şu ilacı alın vs. diyerek hastayı yollayıp, konuyu düz medikal sonuca bağlayabiliriz. Ancak bu işin aslını ele veren şu soru: “Yazın tatil zamanı bu ağrılar var mı?” Çoğunlukla cevap hayır oluyor. Bu kişiler iş, aile yaşamlarındaki streslerinin iz düşümünü duygusal olarak yaşamıyor olabilirler. Psikolojik bir sorun tanımlamayabilirler. Ancak bu durum bu kişilerin hücresel düzeyde bir tür kasılı kalma, ‘gevşeyememe’ halinde oldukları gerçeğini değiştirmez.