27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
10.11.2023 04:30

Yapay zeka tamam da Genel Yapay Zeka gelince ne yapacağız

Bu yılın TED AI (Yapay Zeka) Konferansı 17 Ekim’de San Francisco’nun Herbst Tiyatrosu’nda yapıldı. Birleşmiş Milletler’in ilk toplantısının yapıldığı tiyatroda, insanlığın şeklinin 2028 civarında değişeceği, özetle Genel Yapay Zeka (GYZ) dediğimiz olgunun beş yıl sonra ortaya çıkacağı iddia edildi

Yapay zeka genel yapay zekaya dönüştüğü zaman insanlığın sonunun geleceğine dair ciddi tartışmalar bir yıldır sürüyor. Sanırım biz teknoloji güruhu karşımıza çıkan pırıltılı obje sendromuna alışık olduğumuz için, henüz hiç kimse kendini sokaklara atıp “Dünyanın sonu geliyor” diye bağırmaya başlamadı. “5-10 yılın ötesini bildiğini iddia etmek biz teknolojistler için bilim kurgu sayılıyor” dememiş olsam sokağa çıkıp kendim bağıracağım. Ben yapay zekadan genel yapay zekaya bu kadar hızlı geçmeye hazır değilim, ya sizler?

Öncelikle genel yapay zekanın tanımını yapalım. Genel yapay zeka, kısa tarifle, bir yazılımın insan seviyesinde genel bilişsel yetenekleri kullanarak bir sorunu çözebilmesi. Bu teorik tanıma göre (çünkü henüz yok!) GYZ mantık kullanabilmeli, bilgiyi anlayabilmeli, planlama ve öğrenme yeteneğine sahip olmalı, doğal dili kullanarak başkalarıyla iletişime geçebilmelidir. En önemlisi de bir sorunu çözmek için bu yeteneklerin hangisini kullanacağına kendisinin karar vermesidir. Düş kurabilmek ve özerk olmak da GYZ’nin gerekliliği sayılıyor diyenler var.