2022, James Joyce’un Ulysses romanının yayımlanışının 100’üncü yılıydı. Avrupa Birliği bu kapsamda “European Odyssey” diye bir projeye hamilik yapıyor, projenin tanıtımını, yürütülmesini gözetiyor. 2022-2024 yılları arasında, 18 şehirde yapılacak etkinlikleri kapsıyor bu proje. Şehirlerden biri de İstanbul.
Projeyi hazırlayanlar, Ulysses’teki her bölümü bir şehirle ilişkilendirmişler, sonra da bu bölümden ve şehrin özelliklerinden yola çıkarak her şehre bir kavram atamışlar. İstanbul’a “Wandering Rocks” (Gezinen Kayalar) kısmı düşmüş ve “co-existence” (bir arada var olma) kavramı uygun görülmüş. Bu bölümde kayalar birer sembol olarak kullanılıyor. Kendi başlarına bağımsız hareket eder gibiler ama aynı yerde var oldukları için birbirlerine de çarpıyorlar, ses çıkarıyorlar. Bu tanımlamadan ve İstanbul’un bir metropol olarak özelliklerinden dolayı “bir arada var olma” temasını uygun bulmuşlar.
23.06.2023 04:30
Bir kitap ve bir arada var olma üzerine
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
İmralı tartışmasında serinkanlılık ihtiyacı
28 Kasım 2025
Ufkunu ve yönünü arayan toplum
21 Kasım 2025
AK Parti’nin 23 yılı; kitle partisinden devlet partisine
Tüm Yazıları
07 Kasım 2025