18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
28.04.2023 04:30

Dead Ringers: Sağlık sistemi kadına karşı

David Cronenberg’ün 1988 tarihli kült filmi Dead Ringers’ın yeni dizi sürümünde ikisi de jinekolog olan ikizleri Rachel Weisz canlandırıyor

İnsan anatomisinde bir erkeğin adını taşıyan 700 nokta var. Kadın üreme sisteminin neredeyse tamamı ise ismini bir erkekten alıyor. Kegel kasları Arnold Kegel’ın, G noktası Ernst Gräfenberg’ün, Fallop tüpü Gabriele Falloppio’nun ismini taşıyor. Ayak bastıkları karalara isimlerini veren sömürgeciler misali, kadın anatomisini isimlendiren bu erkeklerin atası ise, modern jinekolojinin kurucusu J. Marion Sims. Jinekoloji bilimini 19. yüzyılda kadın kölelere anestezi vermeden yaptığı deneylerle geliştiren Sims’in işlediği korkunç suçlar, Dead Ringers ’da bir rüya sahnesinde karşımıza çıkıyor. Kahramanımız Beverly Mantel’ın gördüğü bir kabusta.

Weisz filmin hayranı

Beverly Mantel, Mantel ikizlerinin yarısı. Tek yumurta ikizi Elliot ile Manhattan’ın en tanınmış jinekologları onlar. Görünüşleri tıpatıp olan ikizlerin karakterleriyse olabildiğine farklı. Beverly, doğum deneyimini değiştirmek istiyor. Kadın sağlığındaki köhneleşmiş yöntemleri bir kenara bırakmak, kadının acı çekmesini “doğal” karşılayan sistemi yıkmak. Şöyle diyor bir sahnede: “Dünyanın başından beri kadınlar doğum yapıyor ve yapabileceğimizin en iyisi bu öyle mi? Sağlık sistemi şeytani bir sistem. Kadınları korkutan, zorbalık eden, bedenleri üzerinde şiddet uygulayan bir sistem. Ve biz bu sistemin normal ve gerekli olduğuna kendimizi inandırmışız.” Beverly’nin hayali herkesin en iyi sağlık hizmetine erişebileceği bir doğum merkezi kurmak. Elliot ise işin bilim kısmıyla ilgili. Medikal etik kurallarını hiçe saymak onun umurunda bile değil. Menopozun ertelenmesi, kısırlığın bitirilmesi, bir embriyonun beden dışında mümkün olan en uzun süre yaşatılması. Elliot’ın derdi bunlar. Bu keşiflerin sadece çok zenginlerin sahip olabileceği ayrıcalıklar olması da zerre umurunda değil. Elliot ve Beverly’nin hayallerinin birleşmesinden “Mantel Doğum ve Araştırma Merkezi” çıkıyor. İkizlerin bu merkezi kurmak için verdikleri ödünler, aştıkları engeller ve ilişkilerinin geçtiği evreler ise altı bölümlük psikolojik gerilimin konusunu oluşturuyor.
Mantel ikizlerini Oscar’lı oyuncu Rachel Weisz canlandırıyor. “Bu şüphesiz ki oyunculuk hayatımın en zor rolüydü. Ve en zevklisi” diyen Weisz, aynı zamanda dizinin hayata geçmesinin de sebebi. Dead Ringers, David Cronenberg’ün 1988 yılında çektiği ve Mantel ikizlerini Jeremy Irons’ın canlandırdığı aynı adlı kült filmden uyarlanmış. Filmin büyük hayranı olan Weisz, Normal People ve Succession gibi işlerden tanıdığımız senarist ve oyun yazarı Alice Birch ile bir araya gelerek diziyi kadın karakterlerle geliştirmiş. Birch ve Weisz dizinin yönetici prodüktörlüğünü de paylaşıyorlar.

Ödül bekleniyor

Dead Ringers, zaman zaman kendini ikizliğin klişe anlatımlarına kaptıran ama metni güncele uyarlamada son derece başarılı olmuş bir drama. Erkek bedeninin “esas”, kadın bedeninin ise bir yan ürün gibi değerlendirildiği sağlık sistemini tam ortasına yerleştiren özgün bir iş. Rachel Weisz’a ödül sezonunda mutlak adaylıklar getireceği de aşikâr. Ancak doğum ve kayıpları konusunda tetiklenebilecek izleyicileri de son derece zorlu sahneler içerdiği konusunda uyaralım. Dead Ringers, kalbi dayanacaklar için Prime Video’da yayında.