18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
12.05.2023 04:30

Tarihi değiştiren bir çift ayakkabı

Ben Affleck’in yönettiği Air, özellikle basket seyircisini ve spor ayakkabı kültürü meraklılarını ekran başına toplayacak bir film

Bir ayakkabı sadece bir ayakkabıdır, ta ki birisi giyene kadar.” Böyle diyor Jason Bateman’ın canlandırdığı Nike Pazarlama Müdürü Rob Strasser, Air filminde. Hele ki o birisi Michael Jordan’sa seyreyleyin üçlüğü. “Tarihin en iyi atleti” denilen Jordan, kendi adını taşıyan Air Jordan’ları ayağına geçirdiği andan itibaren spor, ticaret ve kültürde bir kırılma noktası yaşanıyor.

Ben Affleck’in yönettiği Air, işte bu kırılma noktasını büyük bir iyi niyet, güçlü bir kadro ve spor filmlerinden alışık olduğumuz “mazlum takım güçlüye karşı” bakış açısıyla anlatıyor. Air, 1984’te geçiyor. Dönemin reklamları, müzik videoları, spor müsabakaları ve mühim popüler kültür anlarından oluşan tempolu bir montajla başlayan film, böylece daha konuya girmeden tonunu belli ediyor. Boomer’lar için nostalji, Z Jenerasyonu için minik bir bilgilendirme işlevi gören bu montaj, filmin tarihe pozitif ve eğlenceli bir noktadan bakacağının da işaretini veriyor. Bu filmde iyiler kazanacak, kötüler madara olacak. Rahat bir oh çekip arkanıza yaslanabilirsiniz.

Jordan oynamıyor

Air’in “iyileri” Nike ve ekibi. Nike Kurucusu Phil Knight’ı kıvırcık peruğuyla Ben Affleck, markanın basketbol gurusu Sonny Vaccaro’yu protez göbeğiyle Matt Damon, Michael Jordan’ın menajeri David Falk’ı filmin en komik performansını veren Chris Messina, bu beyaz adamlar arasındaki tek siyah yönetici olan Howard White’ı Chris Tucker ve Michael Jordan’ın annesini yakın geçmişte EGOT (Emmy, Golden Globe, Oscar, Tony) statüsüne ulaşan, aktörlüğün Michael Jordan’ı Viola Davis oynuyor. Michael Jordan’ı ise kimse oynamıyor. Jordan film boyunca sadece kafasının arkası gözüken ve konuşmayan bir gölge olarak varlık gösteriyor. Affleck bu kararı bilinçli vermiş: “Michael Jordan bir aktörün oynayamayacağı kadar büyük bir kahraman. Seyirciden hiç kimseyi Michael Jordan olarak görmesini isteyemezdim. Bu, filmi mahvederdi.” Affleck buna rağmen çekimlerden önce Jordan’la bir araya gelmiş. Daha önce senaryoda olmayan Howard White karakteri ve hikâyenin odak noktasının Jordan’ın annesi olması fikri bu görüşmeden çıkmış. Jordan, annesi rolünü Viola Davis’in oynaması konusunda da kararlıymış.