19 Mayıs 2025, Pazartesi
Abone Ol Giriş yap
01.12.2023 04:30
Çağrı Mert Bakırcı
Çağrı Mert Bakırcı
cmb@evrimagaci.org

Gezegenimizi ziyaret eden gizemli parçacık

Japon bilim insanlarının dedektörlerle yakalamayı başardığı yüksek enerji yüklü parçacık Amaterasu’nun geldiği yöne baktığımızda, kaynağı olabilecek hiçbir şey göremiyoruz. Ne bir süpernova, ne bir kara delik, ne de başka bir şey... O halde nereden geldi bu parçacık?
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Bir odaya girip ışığı açtığınızda, lambanız inkandesan lambaysa içindeki filamentin aşırı ısınarak akkor hale geçmesi nedeniyle, LED ışık kullanıyorsanız yarı iletken bir malzemenin elektronlarının uyarılması yoluyla odaya fotonlar saçılmaya başlıyor. Işık hızı saniyede 300 milyon metre civarında olduğu için, o fotonların odanın ortasından 5 metre uzaktaki size ulaşması 17 nanosaniye kadar sürüyor. Beynimiz 13.000 nanosaniyeden hızlı olayları algılayacak kadar hızlı olmadığı için, odanın aydınlanmasının anlık olduğunu sanıyoruz; halbuki gerçekte düğmeye basmanızla lambanın yanması ve lambanın yanmasıyla ışığın size ulaşması arasında bir gecikme var.

Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL Aboneyseniz üye girişi yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim

Hesap oluşturun

veya
Zaten üye misiniz? Üye girişi yapın
Çağrı Mert Bakırcı
Çağrı Mert Bakırcı
cmb@evrimagaci.org