27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
19.02.2021 06:00

Alışveriş kulüpleri

Davetiyeyle girilen alışveriş siteleri ve uygulamalar müşterilerine ayrıcalıklı hissettirmenin, kişisel deneyimler sunmanın yollarını aramaya başladılar

Alışveriş alışkanlıklarımız dijital çağ ile birlikte yıllar içerisinde evrildi. Online alışverişte orijinallikten yoksun alternatif bolluğu ve her şeyin herkese ulaşılabilir olduğu gerçekliği doyma noktasını geçince, işlerinin ehilleri tarafından seçilmiş, editlenmiş ürünlerin ve yaşanmış kişisel deneyimlerin değeri tekrar özümsenmeye başlandı. Son yıllardaki Airbnb, UBER gibi uygulamalarla yaygınlaşan paylaşım ekonomisi kültürü, sürdürülebilirlik bilinci kapsamında da ikinci el alışveriş mecraları altın çağlarını yaşamaya başladılar. Tabii bir yandan da her yanımızı saran online alışveriş vahasındaki sonsuz alternatifler alışveriş yapmayı hem kolay hem de içinden çıkılmaz kıldı.

Konsept butikler

Online alışveriş piyasası henüz bu denli güçlü değilken fiziksel konsept butiklerin kreatif ürün seçkilerini müşterilerine sunması son 20 yılın çözümüydü. Mesela Paris’de Colette ve Milano’da Corso Como konsept mağazaları şehirlerinin adeta nabızlarıydı. Yenilikleri, güncellikleri, tasarımcı iş birlikleri, sergileri, mağazalara özel derleme müzik albümleri, kitapçıları ve cafeleri ile moda endüstrisi ve dünyanın dört bir yanından gelen turistler için görülmesi ve deneyimlenmesi gereken yerler arasındaydı. Şimdilerde ise dijital dünyada da özgün içerik ve hikaye anlatıcılığının en parlak döneminin başlamasıyla online alışveriş siteleri de kendi camialarını oluşturmak ve e-ticaret alanında fark yaratabilmek adına yarışta.

Yeni bir platform

Bu girişimlerden biri olarak kurulan, kreatif endüstriden ve zevkine güvenilen kişilerin satıcılar arasında olduğu Basic.space de, ‘gerçek influencerlar’ ve endüstrinin uzmanlarını, keşfetmeye, özgünlüğe ve sürdürülebilirliğe önem veren modern tüketiciyle buluşturan bir alışverişi deneyimi sunmayı amaçlıyor. Herkes için değil, kitlesel üretim ve tüketim için değil, kişisel, deneysel, özgün ürünler ve deneyimler etrafında buluşan, yarını şekillendirenlerin paylaşım yaptığı bir platform olma hedefi ile yola çıkan site güvenli bir ekosistemde iyi kalite ve deneyim sunmayı vaad ediyor. Favori sanatçınızın, tasarımcınızın, fotoğrafçınızın veya yönetmeninizin kişisel parçalarını da paylaştığı platformda vintage kıyafetler, koleksiyoner parçaları, sınırlı üretim spor ayakkabılar, nadir bulunan plaklar ve kitaplar, midcentury modern mobilyalar, müzisyenlerin konser tişörtleri ve site için özel üretilmiş koleksiyonlar yer alıyor. NBA Warriors oyuncusu Kelly Oubre Jr.’ın ve DJ Steve Aoki’nin gardrobundan sweatshirt’ler, tenis dünya şampiyonlarından Naomi Osaka’nın UNICEF iş birliğinden maskeler 30 dakikada, tasarımcı Virgil Abloh’un Vitra için tasarladığı mobilyalar üç günde yok satıyor ve elden ele alışveriş kültürü günden güne yaygınlaşıyor.