29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
23.06.2023 04:30

Bu yazın estetiği: Deniz kızı

Tasarımcılar kıyafetlerde, defilelerde su altı dünyası temasını kullanmayı daima çok sevdi. Ama mayıs ayında vizyona giren “Küçük Deniz Kızı” filmi sayesinde bu trend hızla yükselişe geçti

Popüler kültür ile her daim el ele aynı yoldan yürüyen moda endüstrisi, hızla değişen ‘ara trend’ akımlarına bir yenisini ekledi: Su altı dünyasını ve deniz kızı estetiğini yansıtan Mermaidcore. 2022 yılının sonunda gösterime giren, fantastik su altı dünyasını konu alan “Avatar: Suyun Yolu” ve 1989 tarihli “The Little Mermaid /Küçük Deniz Kızı” animasyonunun mayıs ayında Rob Marshall yönetmenliğindeki film uyarlamasının vizyona girmesi bu trendi daha da görünür kıldı.

Beyonce sahnede "Virgo's Groove"u söylerken deniz kabuğundan çıkıyor.


Deniz kızı temasının modadaki başlangıcını kesin olarak belirlemek zor olsa da tasarımcı Marcel Rochas’ın deniz kızı kuyruğundan ilham alan 1930 yapımı “Mermaid” elbisesi bu estetiğin en çarpıcı anlarından biri olarak hafızalarda.

Alaia da mermaidcore esintili bir koleksiyon hazırladı.


Bu tasarımın ölümsüzleşmesi ise efsanevi moda fotoğrafçısı Irving Penn tarafından gerçekleştiriliyor. Ardından Marilyn Monroe’dan Rita Hayworth’a dönemin moda ikonları da bu stili benimsedi. Devamında deniz kızı estetiği moda dünyasında periyodik olarak yıllar içerisinde farklı reenkarnasyonlarla devam etti.

2012'deki unutulmaz Chanel defilesi...


Bu eğilimin son dönemdeki en önemli yansımalarından biri de 2012’deki Karl Lagerfeld’in Chanel için yarattığı ilkbahar/yaz koleksiyonuydu. Başarılı mimar Zaha Hadid, ekibiyle beraber su altı dünyasını yansıtan bir set hazırladı. Kıyafetler, deniz kızını anımsatan tasarımlara sahipti.

Deniz yosunundan ilhamla tasarlanan Valentino elbise.


Defilede Botticelli’nin başyapıtı “Venüs’ün Doğuşu” resmine göndermeyle deniz kabuğunun içinden kızıl saçlı Florence Welch çıktı ve “What the Water Gave Me”yi söyledi. Onun da performansıyla izleyiciler bir Chanel defilesinde su altının büyülü dünyasını keşfe çıktı.

Marcel Rochas'ın 1930 tarihli tasarımı.


Bu gösterinin bir benzerine, Beyonce’nin “Renaissance” turnesinde “Virgo’s Groove” şarkısı eşliğinde deniz kabuğunun içinden çıkışında ve sahne şovunda giydiği akışkan metalik görünümlü kostümünde yeniden şahit olduk.

Jean Paul Gaultier'nin Les Marins koleksiyonu da rüzgarın habercisiydi.


2023 ilkbahar/yaz koleksiyonlarına göz attığımızda ise “mermaidcore” trendinin hazır giyimden haute couture’e, defile şovlarındaki makyajlardan set tasarımına kadar birçok alanı etkisi altına aldığını görüyoruz. Bu estetiğin en yakın habercilerinin ise kuşkusuz Jean Paul Gaultier “Les Marins” ve Versace’nin 2021 ilkbahar/yaz koleksiyonları olduğunu söylemek mümkün.

Chanel 2023 tasarımlarından


Bu trend birçok formda ve detayda kendisini gösteriyor: Sedefler, inciler ve payetler… Uçuşan şifon veya ipek kumaşlar… Balıkçı ağlarını anımsatan kroşe tekniği… Uzun etekler ve deniz kabuklarını anımsatan büstiyerler… Zümrütten maviye, mercandan soluk pembeye su altı dünyasını yansıtan aquamarine tonları… Islak saç ve ıslak ten tekniği ve detay olarak inci ve payet kullanımıyla deniz kızı görüntüsünü sıkça yakalıyoruz.

"Küçük Deniz Kızı" filmi su altı trendini hızlandırdı.


Tom Ford, Gucci, Bottega Veneta, Alaia, Nensi Dojaka, Schiaparelli, Versace, Fendi gibi lüks moda evlerinin 2023 ilkbahar/yaz koleksiyonlarının pek çok detayında “mermaidcore” esintisine rastladık. Özellikle Blumarine ve Louis Vuitton kalıpları, kullandıkları materyaller, defile şovlarının set tasarımı ve saç/makyajlarıyla su altı dünyasını tamamıyla yansıttı. Gen-Z’nin en önemli moda ikonu olan Dua Lipa da La Vacanza koleksiyonunda seçtiği renk paletinde, kumaşlarında ve kesimlerinde “mermaidcore” detaylarını kullandı. Greta Gerwig’in yönetmenliğini yaptığı, temmuz ayında gösterime girecek “Barbie” filminde deniz kızı olarak rol alması hiç tesadüf değil. Müzik, film ve moda dünyasının birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu buradan açıkça görüyoruz.

Dua Lipa yeni Barbie filminde deniz kızı rolünde.


Bu trendin haute couture’deki yansımasını ise en ünlü moda dergilerinden biri olan V Magazine’in “The Little Mermaid” filminin tanıtımını yaptığı 2023 yaz sayısında, filmin başrol oyuncusu Halle Bailey’nin giydiği elbiselerde görüyoruz. Özellikle Schiaparelli’nin kreatif direktörü Daniel Roseberry’nin tasarladığı sedef kabuğu görünümündeki korse elbise ve deniz yosunlarından ilhamla tasarlanan şifon ve payet detaylı Chanel ve Valentino tasarımları mermaidcore estetiğinin en güzel örnekleri.

“Avatar: Suyun Yolu” da su altı estetiğini yansıtıyordu.


“The Little Mermaid” her ne kadar Hans Christian Andersen’in su altı dünyasında yarattığı fantastik hikayeden ilhamla ve genç bir izleyici kitlesi için tasarlansa da, yıllar içindeki yansımasından anlıyoruz ki bu görsel detaylar moda üzerinde kalıcı bir etki yaratıyor.