25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
05.11.2021 04:30

Efsanelerin modası geçmez

Moda iş birliği projeleri, kapsül koleksiyonlar, edebiyat ve müzik severleri heyecanlandıran açık arttırmalar, vintage kiralama platformu lansmanları ile dolu geçen dünya modasından son haberler..

KANYE WEST X GAP

Kanye West’in GAP ile gerçekleştirdiği ikinci iş birliği ürünü kapüşonlu sweatshirtler geçtiğimiz perşembe günü ön sipariş için piyasaya çıktı ve birkaç saat içinde tükendi. 90 dolar satış fiyatı olan sweatshirt'ler akabinde eBay ve Depop sitelerinde 900 dolara alıcı bulmaya başladı. Kanye Yeezy GAP’in geçtiğimiz Haziran ayında lanse ettiği ilk ürün de saatler içerisinde yok satmış, GAP markasının hisseleri yükselmişti. Kanye West ile olan iş birliği ile GAP, önümüzdeki 8 yıl içerisinde 1 milyar dolarlık bir kazanç bekliyor. ‘Limited-edition’ üretilen ürünler 2.el satan web sitelerdeki piyasayı da haliyle epey yükseltiyor. 6 renkte üretilen sweatshirt'ler ön sipariş için piyasaya çıkmadan bir gün önce markanın hisselerini yüzde 6 oranında arttırdı bile.

FENDI X SKIMS

Moda iş birliği projeleri son yıllarda markalar için en önemli içerik ve iletişim kanalları olmakta. Geçtiğimiz hafta da Kim Kardashian West’in iç giyim markası Skims, Fendi modaevi ile birlikte sürpriz bir kapsül koleksiyon lansmanı gerçekleştirdi. Fendi X Skims kapsül koleksiyonu, iki markanın DNA’sını buluştururak iç ve dış giyim, şekillendirici korseler, mayo ve aksesuarlardan oluşuyor. Karl Lagerfeld’in 1979 yılındaki Fendi koleksiyonunu referans alan iş birliği kapsülünün kampanya çekimleri de ünlü fotoğrafçı Steven Meisel tarafından gerçekleştirildi. Daha önce Skims kampanyalarını fotoğraflayan ve Kanye West’in moda performanslarında artistik direktörlük yapan çağdaş sanatçı Vanessa Beecroft da FENDI X SKIMS koleksiyonunu yorumlayan bir çalışmayla projenin lansmanına katkıda bulundu. 

AMY WINEHOUSE ANISINA AÇIK ARTIRMA

Grammy ödüllü şarkıcı Amy Winehouse’a ait yüzlerce kıyafet ve aksesuar açık arttırmaya çıkıyor. Winehouse’un son konserinde giydiği elbiseden aksesuarlarına, kitaplarından plaklarına kadar 800 civarı kıyafet ve eşya 6-7 Kasım’da Julien’s müzayede evi tarafından Beverly Hills, California’da satışa çıkarılıyor. Geçtiğimiz pazartesi günü New York’da sergilenen kıyafetlerden 2 milyon dolar gelir bekleniyor. Elde edilen gelir bağımlılıkla mücadele eden gençler için kurulan Amy Winehouse Vakfı’na aktarılacak. Şarkıcılığı, söz yazarlığı ve müzisyenliğinin yanında bir moda ikonu da olan Winehouse’un Naomi Parry tasarımı yeşil-siyah kısa elbisesinin 15-20 bin dolara alıcı bulması bekleniyor.

MARQUEZ'İN KIYAFETLERİ SATIŞTA

2014 yılında 87 yaşında vefat eden Nobel ödüllü yazarın 400 parçadan oluşan kıyafetleri ve aksesuarları Mexico City’de satışa çıkıyor. Edebiyat ve moda severler için heyecan verici “The Wardrobe of Garcia Marquez” satış organizasyonu aynı zamanda Marquez’in “Yüzyıllık Yanlızlık” kitabını yazdığı ve uzun yıllar yaşadığı Güney Meksika’daki rezidansının bir kültür merkezi olarak açılışını da yapıyor. Yazara ait parçalar kültür merkezinin direktörlüğünü de üstlenen Marquez’in torunu Emilia Garcia Elizondo kürasyonu ile satışa çıkıyor. Cebinde imzalı fotoğrafların da kullandığı marker kalem olan ceketi, mürekkep lekeli gömlekleri ve meşhur tüvit ceketlerinin de olduğu seçkiden elde edilecek gelir Güney Meksika’daki yerli çocuklar yararına kurulan vakfa bağışlanacak. Karısı Mercedes Barcha’dan da parçaların olduğu koleksiyondaki Barcha’nın 1982’de kocası Nobel Edebiyat Ödülü'nü alırken giydiği elbise de sergileniyor ancak satışa çıkmıyor.

JEAN PAUL GAULTIER VINTAGE KİRALIYOR

Fransız tasarımcı Jean Paul Gaultier bu hafta elli yıllık moda kariyerine ait 30 bin vintage parçayı kiralamaya çıkarıyor. JPG modaevine ait ikonik ve arşiv parçaların, son yıllarda modaevinin gerçekleştirdiği tasarımcı iş birliği koleksiyonlarının ve güzellik ürünlerinin de olduğu platform, vintage kıyafetlerle modayı yavaşlatma, dairesel ekonomi ve sürdürülebilirlik amacını taşıyor. Bu yeni e-ticaret sitesinde kiralık parçalar 150 euro’dan 750 euro’ya kadar çeşitlilik gösteriyor.