26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
19.03.2021 06:00

Hangi kırmızı halıyı alırdınız?

Popüler müzik sanatçılarının stilleri ve sahne kıyafetleri kişiliklerinin ve tüm pazarlama stratejilerinin birer parçası oluyor. Müzik endüstrisinin en önemli ödüllerinden Grammy’lerin kırmızı halısı da farklılıklara alan sağlayan bir özgürlükte...

Müzik ve moda birbirini tamamlayan ve güçlendiren iki endüstri. Müzik dünyasının kırmızı halısı da sanatçılar için aynı zamanda ne kadar ‘moda’ olduklarını gösterebildikleri bir platform. İzleyicilerin de müzisyenlerin moda konusunda risk almalarına tanıdıkları genel kredi sayesinde Grammy’lerin kırmızı halısı Oscar törenine göre daha avangard silüetlere açık oluyor.

En ikonik elbise Grammy’den

Aslında Amerikan film sektörünün en ticari ve yüksek çıtası olan Oscar töreninin kırmızı halısı da eski dönemlerde, aktörlerin kendini özgürce ifade ettiği, akıllarda kalan, ortak beğeniye hitap etme çabasından uzak görünümlere ev sahipliği yapmaktaydı. Cher’in 1986’da giydiği Bob Mackie tasarımı kostümü ve Björk’ün 2001’de Marjan Pejoski tasarımı kuğu elbisesi gibi, seveni sevmeyeniyle beraber unutulmaz kırmızı halı enstantaneleri yaşanmıştı. Ancak tüm zamanların en ikonik ödül töreni kıyafeti ve hatta teknoloji devrimine sebep olmuş elbise ise Hollywood’da Oscar töreninde değil yine Grammy’lerde 2000 yılında, Jennifer Lopez ve Versace elbisesi oldu. Viral olmanın tanımı bile henüz yapılmamışken viral olan, Donatella Versace tasarımı tropik desenli derin dekolteli elbise, ödül töreni gerçekleşirken ve sonrasında görenlerin görmeyenlerin elbiseyi çılgınca Google’da aramasına neden oldu. Ve fakat o zamanlar sadece ‘text’ (yazı) olarak arama yapılan Google’da elbisenin fotoğrafına ulaşılamıyordu, çünkü Google’ın görsel arama özelliği yoktu! Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt yaşanan durumu 2015’te yazdığı bir makalede şöyle özetliyor; “O güne kadar öylesi popüler bir arama talebi deneyimlenmemişti ve insanların, şimdi hepimize çok basit gelen, Jennifer Lopez’in aramalara konu olan elbisesiyle bir fotoğrafını görme taleplerini karşılayamıyorduk.” Bunun üzerine Google, bu çılgınca arama talebi karşısında ‘image search’ yani ‘görsel arama’ özelliğini geliştirme kararını alıyor. Yani 20 yıldır neredeyse temel ihtiyaç listemize giren, hayatımızın ayrılmaz parçası olan Google’da istediğimiz fotoğrafa ulaşma, yani görsel arama özelliğini Jennifer Lopez, Versace ve de Grammy ödül törenine borçluyuz!

63. Grammy ödüllerinde kimler ne giydi? 

Taylor Swift, Oscar de la Renta tasarımı çiçek aplikeli mini elbisesiyle yılın albümü ödülünü aldı. 
Taylor Swift
Taylor Swift
Dua Lipa’nın kırmızı halı ve sahne şovu elbiseleri Atelier Versace tasarımı.
Dua Lipa
Dua Lipa
Beyonce, Schiaparelli modaevinin yeni kreatif direktörü Danielle Roseberry tasarımı deri elbise ve kostüm küpelerle ödülünü aldı. Gecede ikinci giydiği elbise ise Riccardo Tisci kreatif direktörlüğündeki  Burberry’e ait.
Beyonce
Beyonce
Phoebe Bridgers, Amerikalı tasarımcı Thom Browne imzalı iskelet deseni işlemeli elbisesini gotik saç-makyajı tamamlıyor.
Phoebe Bridgers
Phoebe Bridgers
Harry Styles, Gucci tasarımı deri takımı ve peluş atkısı ile sahne şovunu gerçekleştirdi.
Harry Styles
Harry Styles
Noah Cyrus da Schiaparelli tasarımı heykelsi bir couture elbiseyle geceye katıldı.
Noah Cyrus
Noah Cyrus
Cynthia Erivo, Nicolas Ghesquiére tasarımı özel dikim Louis Vuitton metalik elbiseyle geceye katıldı.