28 Mart 2024, Perşembe
11.06.2021 04:30

Kıyafetlerimizin gerçek bedeli

Moda endüstrisinde etik ve adil üretimler konusunda birçok girişimi bulunan, sektörün yarattığı çevresel etkilere odaklanan New Standard Institute adındaki organizasyonuyla bilinen Maxine Bédat, geçtiğimiz hafta yeni kitabını çıkardı

Bédat, “Unraveled: The Life and Death of a Garment” adlı kitabında bir jean pantolon üretiminin tarladaki başlangıcından çöplükteki sonuna kadar olan süreç üzerinden modanın insanları, çevreyi ve gezegenimizi nasıl etkilediğini anlatıyor. Bu süreci anlatırken de iş hukukunun tarihçesini, Amerika'nın ekonomik temellerinin dayandığı kölelik tarihini, pamuk ticareti savaşlarını ve üretim-tedarik zincirindeki sömürüleri gün yüzüne çıkarıyor. 

Bédat, kitabın araştırma süreci için iki yıl boyunca Texas'taki pamuk tarlalarından Çin'e tekstil üretimlerini ve kıyafetlerimizin yapılış yolculuğunu takip ediyor.
Bédat, kitabın araştırma süreci için iki yıl boyunca Texas'taki pamuk tarlalarından Çin'e tekstil üretimlerini ve kıyafetlerimizin yapılış yolculuğunu takip ediyor.
Kitapta öne çıkan bölümlerden biri ise, online alışveriş siparişlerimizin üretildiği ve gemilerle gönderime hazırlandığı dev depolardaki insan emeğinin sömürüsü. Bédat özellikle Amerika'nın en büyük online mağazası olan ve emsal belirleyici konuma sahip Amazon markasının depolarındaki çalışma koşullarına dikkat çekiyor ve durumu şöyle özetliyor: “Eğer Amazon, çalışanlarının tuvalet izinlerinin bile olmaması sebebiyle ihtiyaçlarını plastik şişelerde giderdikleri, haklarını aramak için sendikalaşmaları korkutularak engellendiği, her saniyeleri izleme ve kayıt altına alındığı çalışma koşulları ile CEO'sunu dünyanın en zengin insanı yaptıysa, bu maalesef diğer şirketlerin de takip edeceği bir yol olacaktır.”

Çözüm şimdi