26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
29.07.2022 04:30

Moda kitaplarıyla tasarım yolculuğu

Yaratıcı içeriklerinin yanı sıra görsel tasarımlarının da estetik hazzı beslediği moda kitapları ilham vermeye devam ediyor. İşte 2022’de yayımlanan ve dikkat çeken örnekler…

Moschino

“Korkunç çocuk” döneminin ipek ciltli perde arkası

Asi tasarımları nedeniyle moda endüstrisinin “korkunç çocuğu” olarak adlandırılan ve 2013’ten beri Moschino’nun kreatif direktörlüğünü üstlenen Jeremy Scott, pop kültürünü yüksek moda ile birleştirerek 30 yıllık modaevine yenilik getirmeyi başardı. Mayıs ayında piyasaya çıkan, moda gazetecisi Alexander Furry’nin yazdığı ipek ciltli “Moschino”, defile arkasının, kampanyaların, editoryal çekimlerin ve partilerin görüntüleriyle yeni Moschino’ya ışık tutuyor.

Jean Paul Gaultier

Avangart estetiğin yarım yüzyılı

50 yılı aşkın süreyi kapsayan bu yayın, Fransız modasının hümanizmle dolu avangart tasarımcısı Jean Paul Gaultier’nin göz kamaştırıcı bir incelemesini sunuyor. Madonna’nın korseleri ve Kylie Minogue’nun sahne kostümleri gibi ikonik parçalar da dahil olmak üzere Gaultier’nin yapıtlarını alfabetik olarak sergileyen bu kitap, tasarımcının benzersiz estetiğini tüm açılardan incelerken modaevinin sinemadan dansa, Frida Kahlo’dan denizcilere kadar farklı etkilerinin yansımalarını keşfediyor.

Anna: The Biography

Bir ikon haline nasıl gelinir

Gazeteci Amy Odell, Anna Wintour’un en yakın arkadaşları ve moda dünyasının en büyük isimlerinden bazılarının da dahil olduğu röportajlarla beraber onun şimdiye kadar yayınlanmış en kapsamlı biyografisini hazırladı. Anna’nın kişisel hikayesini, moda endüstrisinin hiyerarşik dinamiklerini ve yayın devi Condé Nast’ın karmaşık dünyası hakkında daha geniş bir anlatıya dönüştüren biyografi, bir ikon haline gelme sürecindeki güç ve hırsın da altını çiziyor.

Love brings love: a homage to Alber Elbaz

Alber Elbaz'a saygılarımızla...

Mayıs ayında yayımlanan “Love Brings Love: A Homage to Alber Elbaz” 2001’den 2015’e kadar Lanvin’in kreatif dünyasını yaratan ve geçen yıl hayatını kaybeden tasarımcıya saygılarını sunuyor. İsmini 5 Ekim 2021’de Paris Moda Haftası’nda gerçekleşen “Love Brings Love” başlıklı bir anma defilesinden alan bu kitapta Alber Elbaz’ın yazdığı metinler ve tasarladığı elbiselerin görüntülerinin yanı sıra; aralarında Alexander McQueen, Balenciaga, Jean Paul Gaultier ve Valentino’nun da bulunduğu anma gösterisine katılan isimler ve markaların eskizlerinin bulunduğu üç bölümden oluşmakta.

Dior by John Galliano

Çarpıcı ve büyük ölçekli görüntüler

Dior’un bugüne kadar iş birliği yaptığı kreatif direktörleri konuk ettiği kitap serisinin beşincisi “Dior by John Galliano”, İngiliz tasarımcının 1996’dan 2011’e kadar yönettiği modaevinin kreasyonlarını konu ediyor. Kitap, çarpıcı ve büyük ölçekli görüntüleriyle Galliano’nun Dior’daki tüm yaratıcı çalışmalarını, Laziz Hamani, Steven Meisel ve Annie Leibovitz’in modaevi için çektiği fotoğraflarını ve New York Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki Kostüm Enstitüsü Küratörü Andrew Bolton’un metinlerini bir araya getiriyor.

Louis Vuitton Manufactures

Lüksün arkasındaki zanaatkarları öne çıkarıyor

Yazar, tarihçi ve gazeteci Nicholas Foulkes şubat ayında yayınlanan “Louis Vuitton Manufactures” ile lüks modaevinin arkasındaki zanaatkarları öne çıkarıyor. 350’den fazla illüstrasyon içeren bu kitapta modaevinin düşük çevresel etkiye sahip atölyelerinin, monogramlı sandıklarının, çantalarının, saatlerinin ve ayakkabılarının yapımına ilişkin özel görüntüler yer alıyor.