18 Nisan 2024, Perşembe
26.02.2021 06:00

Netflix polisiyelerinin yaratıcıları YouTube’da

Polisiyelerin sıra dışı kadın kahramanları ve başroldeki kadın karakterler
Bron/Broen’in kült diziler arasında yer almasının nedenlerinden biri İsveç ve Danimarka arasındaki köprünün tam orta yerinde bulunan ve hem Danimarka hem İsveç emniyetini harekete geçiren cesetse; diğeri de asla unutulmayacak bir karakter, Sofia Helin’in canlandırdığı dedektif Saga Noren. Bir de kült dizi denemez ama polisiye sevenlerin kayıtsız kalamayacağı, bizde de Netflix’ten izlenebilen Marcella var, Anna Friel’in oynadığı özel hayatı sorunlu ama işinde başarılı dedektif. 221B dergisinin düzenlediği polisiye festivali kapsamında, bu iki dizinin, yani bu iki sıra dışı kadın karakterin yazarı olan Hans Rosendfeldt’le bir söyleşi olacak. ‘Dünya onun yazdıklarını izliyor: Bron/Broen’den Marcella’ya’ başlıklı söyleşi bu gece 21.00’de, Mylos Yayın Grubu’nun youtube kanalında yayınlanacak.
Sofia Helin, Bron/Broen dizisinin dedektifi Saga Noren karakteri ile unutulmazlar arasında girdi
Sofia Helin, Bron/Broen dizisinin dedektifi Saga Noren karakteri ile unutulmazlar arasında girdi
Aynı festival kapsamında pazar gecesi de ‘Ters Köşelerin Ustası: Oriol Paulo’ söyleşisi var. Paulo gerçekten de ters köşeleriyle baş döndüren senaristlerden biri. Yazdığı Mirage, Boy Missing, The Invisible Guest ile kendi senaryolarını Hint sinemasına uyarladığı ve de bizzat çektiği The Body, Badla filmleri Netflix’te var, pek yakında da Harlan Coben uyarlaması Şantaj / The Innocent dizisi gelecek platforma. Oriol Paulo söyleşisi de pazar gecesi 21.00’de yine aynı kanalda. Tabii o saatte ekran başında olamayanlar da sonradan Milos Yayın Grubu kanalında izleyebilir söyleşileri; youtube’un da güzelliği bu.

Üç güzel film 

Sakın kaçırmayın denmese bile keyifle izlenecek üç film var şu sıra platformlarda: Film Festivali’nde gösterildiği zaman sosyal medyada yerden yere vurulan Greta’da Isabelle Huppert tam kendine göre bir rolü, bir sosyopatı şahane canlandırıyor yine. Yönetmeni Neil Jordan’ı Mona Lisa, The Crying Game, The End of the Affair gibi filmlerle özdeşleştirmiş olanlar için hayal kırıklığı olabilir ama ben Neil Jordan’ın televizyona çektiği The Borgias ve Riviera dizilerini de zevkle izlemiş biri olarak, Greta’dan hoşnutsuzlukla ayrılmadım, size de öneririm (Netflix). Emma, bir Jane Austen klasiği, kimbilir kaç versiyonu izlenmiştir bugüne kadar ama bu son sürümdeki kostüm, makyaj vs. hiçbirinde yok. Kendini arkadaşlarının aşk hayatını düzenlemeye adamış Emma’yı bu kez Queen’s Gambit’ten tanıdığımız Anya Taylor-Joy oynuyor. Üstelik kendisi bu pazar dağıtılacak olan Altın Küre ödüllerinde hem diziyle hem de bu filmdeki rolüyle iki kategoride birden en iyi kadın oyuncu adayı (beIN Connect).
Queen’s Gambit’ten tanıdığımız Anya Taylor-Joy, Jane Austin klasiğinden uyarlanan Emma’da
Queen’s Gambit’ten tanıdığımız Anya Taylor-Joy, Jane Austin klasiğinden uyarlanan Emma’da
Son olarak da Suudi Arabistan’ın ilk kadın sinemacısı Haifaa Al-Mansour’dan Mükemmel Aday / The Perfect Candidate. Ülkesinde kadınlar için pek zor olan bir şeyi başarmış, doktor olmuş genç bir kadın Meryem. Arabasıyla kliniğe gidiyor her gün ve kliniğin yolu berbat, hatta yok. Yolu yaptırmak için her çareyi denedikten sonra en son belediye meclisi üyeliğine adaylığını koyuyor ve kıyamet kopuyor (Mubi). Yönetmenin ilk filmi, tek hayali kendi bisikletini alabilmek olan küçük bir kızı anlattığı Vecide / Wadjda da Netflix’te var.