29 Mart 2024, Cuma
01.10.2021 04:30

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Ayvalık Okulları

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 2015 yılından bu yana Ayvalık’taki 7-12 yaş arasındaki öğrencilerle bir köprü kuruyor. Üniversiteli gönüllü öğrenciler Ayvalık’taki okullarda Zeytin Çekirdekleri isimli sivil toplum örgütüyle birlikte Ayvalık-Yaz Kış Okulları düzenliyor. Bu güzel çalışmanın bir de “Biz Sizleri Çok Sevdik’’ adlı bir kitabı var. Okurken bazı satırlarda gözlerim doldu. Projenin pandemide de devam ettiğini öğrendim. Pandemi koşulları gençler arasındaki bağı koparmamış, aksine online buluşmalarla bağlar güçlendirilmiş. 

Ayvalık Okulları projesinde üniversiteli gençler çocuklarla açık alanda spor yapıyor, oyunlar oynuyor, etkinlikler düzenliyor.
Ayvalık Okulları projesinde üniversiteli gençler çocuklarla açık alanda spor yapıyor, oyunlar oynuyor, etkinlikler düzenliyor.
Projenin koordinasyonunu üstlenen Prof. Fikret Adaman’dan bilgi aldım. Adaman, “Hibrit düzende projeye devam ediyoruz. Çocuklarla bağımız hiç kopmadı. 45 öğrenciye… sağladık. ” diye anlattı.  Boğaziçili öğrenciler gruplar halinde belli zaman aralıklarıyla Ayvalık’a gidiyor. 7-12 yaş aralığında olan, maddi imkanları kısıtlı, sosyal etkinliklere erişemeyen Ayvalıklı çocuklar için Boğaziçili gönüllü öğrenciler sanat, felsefe, tiyatro, sinema, fotoğrafçılık, doğa, müzik, bilim, spor, masal, dans gibi farklı alanlarda atölyeler düzenliyor.  Kitapta başta bu etkinliklere ve atölye çalışmalarına mesafeli olan öğrencilerin zaman içinde projenin bir parçası oldukları anlatılıyor. Roman öğrencilere yönelik ayrımcılıktan, kız-erkek öğrencilerin karma oyunlarına ve çocukların yeteneklerini keşfetmelerine uzanan bu çalışmalar farklı etkinliklerle de güçlendiriliyor. Örneğin Baklava-Çay koşusu düzenleniyor. Tiyatro Atölyesi’nde Çekirdek Kumpanya hazırlanıyor. Fotoğraf sergileri açılıyor, Masal Atölyesi’nde çocukların yazdıkları masallar paylaşılıyor.  Kitaptan bir alıntı: ‘Hocam sizin burada bize öğretivediğiniz oyunlar var ya hani, biz onları küçüklere oynatıvereyoz.’ Biz Sizi Çok Sevdik’te anlatılan bu projeyi ben de çok sevdim. Tebrikler Boğaziçili gönüllüler.