22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
19.03.2021 06:00

Dünyaya giyilebilir teknoloji satacak

Kulak zarından değil, elmacık kemiğinden sesi ileterek giyilebilir ses teknolojilerinde yeniliğe imza atan Doç. Dr. Leyla Türker Şener, yeni ürünleriyle de bu alanda global bir oyuncu olmayı hedefliyor

İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Leyla Türker Şener, aynı zamanda giyilebilir teknolojiler alanında bir girişimci. Araba kullanırken, koşarken dışarıdan sesleri duyabilmeyi sağlayan TETFİT adlı kulaklıkları tasarlayan Leyla Türker Şener, akıllı kolye, gözlük ve sütyen de tasarladı. 

Leyla Türker Şener , yüksek teknoloji ile insan sağlığına artı değer katmak amacıyla Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı TETLAB’ta ekibiyle üretim yapıyor
Leyla Türker Şener , yüksek teknoloji ile insan sağlığına artı değer katmak amacıyla Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı TETLAB’ta ekibiyle üretim yapıyor

Nasıl bir ailede ve ortamda büyüdünüz?  Kadınların da çalışma hayatında olduğu, modern, atılımcı girişimci, aydın görüşlü, huzurlu ve mutlu bir ailede; çalışmanın, bir köşesinden işe katılmanın hayatın doğal bir parçası olduğu öğretisiyle büyüdüm. Annem ve babam uzun yıllar boyunca ilaç fabrikasında yöneticiydi. Hem akademik hem sosyal anlamda dolu dolu geçen bir çocukluk ve gençlik geçirdim. Eğitiminiz? Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik bölümünden mezunum. Yüksek lisans ve doktoramı İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı’nda tamamladım. “Uygulamalı girişimcilik” eğitimimi TUSSİDE’den (Türkiye Sanayi Sevk İdare Enstitüsü) sağlık işletmeleri yöneticiliği eğitimimi İTÜ’den, Kalite sistem tetkikçiliğimi yine İTÜ’den, “Stratejik teknolojiler ve ürün yönetimi mentorluk” eğitimimi TUBİTAK’tan, “İnovasyon liderliği“ eğitimimi ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Royal Academy of Engineering’den aldım.  Kendinizi hep yenilemişsiniz. Fizik ve tıp alanında eğitim alırken hedefiniz neydi?  Son teknolojilere olan ilgim, fizik alanında öğrendiğim bilgi-tecrübeyi sağlık alanı ile birleştirerek yüksek katma değerli, insan sağlığı için, insanlığa hizmet edecek çalışmalar yapmak üzere Tıp Fakültesinde biyofizik alanında eğitim aldım. Türkiye’nin en çok patent başvurusu yapan, Nobel ödüllü bilim insanları çıkartan İstanbul Tıp Fakültesi’nde olmanın ayrıcalığını her zaman hissettim.

Yıkıcı değil yapıcı

Sizi bu alanda tetikleyen gelişmeler neler oldu?  Yıkıcı teknolojiler denilen, ancak hayatımızı baştan yapılandırdığı için yapıcı teknolojiler olarak ifade ettiğim dijital çağın olmazsa olmazları giyilebilir teknolojiler, robotik sistemler, yapay zeka ve sanal gerçeklik sistemleri çalışmalarının pandemi döneminde önemi daha da görüldü. Siz aynı zamanda girişimcisiniz, neler yapıyorsunuz?  Şirketimiz giyilebilir teknolojiler, robotik teknolojiler ve sanal gerçeklik sistemleri, oyunlar, eğitim ve terapi üzerine çalışıyor. Hedefimiz global ölçekte bir şirket olmak. En ileri giyilebilir teknolojileri insanların hayatını kolaylaştırmak ve ulaşılabilir fiyatlara insanlara ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Yapay zekanın hayatımıza girmesiyle sağlık alanında en çok neler değişecek?  Görüntü tanıma, makine öğrenmesi, karar destek sistemleri yöntemleri aracılığıyla başta radyoloji, patoloji, gastroenteroloji, nöroloji, pediatri, psikiyatri ve cerrahi alanında birçok çalışma var. Sağlık sektörüne yönelik yapay zeka pazarı 2021 yılı itibariyle 6,5 milyar doları aşacak. Sağlık sektöründeki karar vericilerin yüzde 39’unun makine öğrenimi ve kestirimsel analiz sistemlerine yatırım yapmayı planladığı düşünülürse, bu rakam ilerleyen yıllarda daha da artacak. Bu sistemler erken tanıyı daha yüksek doğrulukta verecek. 

Sırada konuşan gözlükler var

Yeni ses teknolojili kulaklık dışında neler yaptınız? Akıllı gözlükler üzerine çalışıyoruz. Gözlüğünüzle konuşuyorsunuz. Onun da seri üretimine geçmek üzereyiz. Akıllı cüzdan ile telefonunuzu cüzdanınızdan şarj ediyorsunuz, kablolu veya kablosuz... Akıllı bileklik sayesinde yurt dışındaki bir arkadaşınıza titreşim veya mesaj gönderebilirsiniz. Akıllı kolye, akıllı yelek, kıyafetlere entegre edilen bluetooth hoparlörlü boyunluk gibi ürünlerimiz var. Vücudunuzun yaşamsal değerlerini sıcaklığı, solunum sayısını ölçebilecek kıyafet tasarımlarımız var. Bununla ilgili yazılımımız da ürünümüz de tamam. Akıllı sütyenler, akıllı atletler... Türkiye’den ileri teknoloji, yenilikçi ürün çıkması için nelere ihtiyaç var?  Türkiye’de yenilikçi ve ilerici teknolojili ürün çıkması için her türlü altyapı var.  KÜSİ yani kamu üniversite sanayi işbirliğinin birlikte çalışma kültürünün yaygınlaşması ile bu çalışmalar gerçekleştirilebilir. Un var, şeker var, su var, şu an helva yapılması aşamasındayız.

Kulak zarından değil, kemikten ses iletiyor

Giyilebilir teknolojiler alanında neler yapıyorsunuz?  Kemik iletimli kulaklıklarımızı 2020 yılından itibaren satışa sunduk. Bu kulaklıkların teknik olarak ne farkı var? TETFİT BON44 kulak zarı yolunu kullanmadan, kemikler üzerinden orta kulağa sesi iletiyor. Bu teknoloji ile araba kullanırken, koşu, yürüyüş, antrenman yaparken, bisiklet kullanırken; çevrenize kapanmadan güvenle yüksek kalitede müziğin tadını çıkaracak, telefon görüşmelerinizi yapabilirsiniz. Etrafınızda olup bitenleri duymak ve çevrenizle etkileşime geçmek için ideal. Bu kulaklıkla yapay zeka asistanınız ister Siri olsun ister Google Asistan bir tuşa basmanız yeterli oluyor. Hem spor yaparken hem de her türlü çevre şartlarında rahatlıkla kullanabilirsiniz.