29 Mart 2024, Cuma
03.12.2021 04:30

Engel tanımıyorlar, “yapamam” demiyorlar, hayal edip yola çıkıyorlar

Bilim, sosyal sorumluluk, spor ve kültür-sanat alanında çalışan 15-25 yaş arasındaki 16 genç, Eti ve TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı) iş birliğinde “Sen Gençsin Güç Sensin” projesinde buluştu

Türkiye’nin farklı yerlerinden, farklı lise ve üniversitelerden, birbirinden farklı hayallerin peşinde koşan gençler onlar. Doğdukları ev kaderleri değil, büyüdükleri çevre onları sınırlamıyor, bedensel engelleri hayallerini ve hedeflerini engellemiyor.  Girl Power kurucusu Şevval Hayat Yaylakçıoğlu: Sen kızsın, robot yapamazsın dediler, yaptım. • Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Fatma Dilan Güneş: Kanser üzerine çalışmak ve kanser tedavisine katkıda bulunmak istiyorum. • Gıda Mühendisliği öğrencisi Ayşe Aybike Kaya: Tonlarca gıda atığının boşa gitmesini ve doğayı kirletmesini önlemek için çalışıyorum. • Enerji Sistemleri Mühendisi Selcan Çatal: Kızsın, yapamazsın dediler, yaptım. Dijital sanatçı Kerem Ciğerci: 20 yaşındayım, dijital sanat eserlerini satıyorum, yurt dışında da tanınan biri olmak istiyorum. • Çizgi platformunun kurucusu girişimci Yağmur Aydemir: Türkiye hikayelerini dünyaya duyuracağım. • Mimarlık öğrencisi Ziya Gökoğlu: Teknoloji ve sanatı müzikle birleştiriyorum. • Müzik Bölümü öğrencisi Sevcan Aykut: Çocuklar için sanat topluluğu kurdum. • Derin Erçelebi: Daha fazla öğrenci için sosyal fayda üretmeye odaklı değişimin kendisi olmak istiyorum. • Elifnaz Özdemir: Türkiye’nin tarım devriminde rol almak istiyorum. • Esra Akyol: İşitme engelli öğrencileri topluma kazandırmayı hedefliyorum. • Esmanur Dağlı: Ailemin üniversiteye giden ilk bireyi olarak Doğu’daki kadınlara ilham olmak istiyorum. • Milli satranç oyuncusu Büşra Öztürk: Ben hastalığımdan sonra satrançla motive oldum, başardıklarımla ilham olmayı hedefliyorum. • Bisiklet tutkunu Bahadır Yıldırım: Enduro World Series’te başarı elde etmek istiyorum. Paralimpik yüzme alanında milli sporcu Emine Avcı: Sağ elim en büyük dayanağım. Tüm engelli sporculara örnek olmak, ülkeme başarılar getirmek istiyorum. • Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Milli Oyuncusu Mevlüt Erdemci: Engel yoktur, engellenmek vardır, diyor.  Bu gençleri Eti ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliğiyle başlatılan Sen Gençsin, Güç Sensin projesi kapsamında dinledim. Henüz 20’li yaşlarında kurduğu girişimle 4 milyon dolarlık yatırım alan gençten, dijital satan eserleri, NFT’leriyle şimdiden dikkat çeken 20 yaşındaki sanatçıdan, ailesinin tek okumuş kızı olarak Urfa’da okula gitmeyen kız kalmaması için çalışan  gençten, sporla engelsiz bir hayat mesajı veren sporculardan, yapay zeka, genetik, moleküler biyoloji alanlarında çalışmak isteyen gençlerden kısa sürede çok şey öğrendim. 

ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu
ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu
3 yıldır devam eden projeye bu yıl 1.176 genç başvurdu, ilk elemeden 128 genç geçti, kampa girdiler ve son elemede desteklenmek için 16 genç seçildi.  Sen Gençsin, Güç Sende’nin sosyal sorumluluk mentoru İbrahim Betil, kültür-sanat mentoru Yetkin Dikinciler, spor mentoru Neslihan Demir, bilim mentoru Arzu Eryılmaz ve Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu ile gençler bir araya geldiler. Mentorlarıyla çıkacakları yolculuğun ilk adımlarını attılar. “Hayallere ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini bilen bir kurumsal kültürün mirasçılarıyız” diyen Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, gençlerin hayallerini hayata geçirmelerini sağlamak istediklerini anlatırken, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil de fırsat eşitliği sağlamanın önemine dikkat çekti. Eski milli voleybolculardan Neslihan Demir spor alanında kariyer yapmanın yeteneğe sahip olmanın ötesinde azim ve sabır gerektirdiğini anlattı. Kültür-sanat alanında gençlere mentorluk yapan Yetkin Dikinciler, kendi hayatında oyunculuk serüveninin nasıl başladığını anlatırken, sanatın iyileştirici gücüne dikkat çekti. İTÜ ARI Teknokent Girişimcilik, Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz da yeni teknolojiler ve bilim yolculuğunda gençlerin karşısına çıkan fırsatları anlattı.  Pandemi ve pandeminin getirdikleri, dijitalleşme, iklim krizi, ekonomik sıkıntılar gençlerin hayatlarını kuşkusuz çok etkiliyor. Gençler gelecekleriyle ilgili kaygılara kapılabiliyor, kurdukları hayalleri gerçekleştirme fırsatını yakalayamayacaklarını düşünebiliyorlar. Tüm bunlara eğitimde eşit fırsatların sağlanamamış olması da eklenince gençler ister istemez umutsuzluğa kapılabiliyor. İşte bu yüzden de sivil toplum örgütleri ve şirketlerin iş birliğiyle gerçekleştirdikleri projelere çok ihtiyaç var. Eminim Sen Gençsin, Güç Sende projesine katılan gençler arasından adını çok daha fazla duyacağımız başarı hikayeleri çıkacak. Yeter ki yılmasınlar, pes etmesinler.