23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
01.10.2021 04:30

Girişimci Hande Çilingir sordu Obama yanıtladı

Hande Çilingir Türkiye’nin gurur duyduğu girişimcilerden biri. 25 farklı ülkede ofisi bulunan yazılım şirketi Insider’ın kurucularından ve CEO’su. Geçtiğimiz hafta ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama, Insider’ın sanal ortamda düzenlenen ve 2 gün süren etkinliği RESHAPE Summit 2021’de, Hande Çilingir’in sorularını yanıtladı. RESHAPE 2021’de 47 saatlik içerik, 4 farklı kategoride 140 oturum ve 225 sektör liderinin katıldığı söyleşiler gerçekleştirildi. En dikkat çekici oturum kuşkusuz Obama ile Hande Çilingir’in gerçekleştirdiği sohbetti.  “Neden Barack Obama’yı davet ettiniz?” sorusuna, “Obama, tıpkı bizim gibi, geleceği daha iyiye doğru şekillendirilebilecek bir şey olarak görüyor. Insider olarak bizim hikayemiz de, müşteri deneyiminin geleceğini şekillendirmeye, dünya ve ülkemiz için iyi bir etki yaratmaya dayanıyor. Obama sadece liderler için değil, aynı zamanda yeni başlayanlar ve Reshape’e katılan bütün izleyiciler için de bir ilham kaynağı. Söyleşimiz de çok ilham verici geçti” yanıtını veren, Türkiye’nin 40 yaş altı başarılı girişimcilerinden Hande Çilingir ile Obama’nın söyleşisinden alıntılar paylaşacağım. 

Insider tarafından düzenlenen RESHAPE Summit 2021 etkinliğinde Hande Çilingir’in sorularını yanıtlayan ABD’nin 44’üncü Başkanı Obama, Hande Çilingir’i Liderlik Okulu’na davet etti.
Insider tarafından düzenlenen RESHAPE Summit 2021 etkinliğinde Hande Çilingir’in sorularını yanıtlayan ABD’nin 44’üncü Başkanı Obama, Hande Çilingir’i Liderlik Okulu’na davet etti.
- Kadınlara fırsat eşitliği sağlanmadığı durumları, futbol maçına eksik oyuncu ile çıkmaya benzetiyorum. Elinizdeki tüm değerleri kullanmıyorsunuz, oysa herkes o takımda olup değer yaratmalı. Kadınlara fırsat eşitliği sağlamamak eksik bırakır. - Umut, kör bir iyimserlik, dünyanın gerçeklerini görmezden gelmeye çalışmak değildir. Umut, etrafınızdaki duruma doğrudan bakabilmek ve benim durumum farklı olsa bile, daha iyi bir şey hayal edebiliyorum diyebilmektir. - Tecrübelerime göre, iş insanları, siyasi liderler, herkes, problem yaşıyor. Sorulması gereken, ‘benim uzun vadeli hedeflerim, bakış açım ne olmalı?’ Sanırım her birimiz kendimizi kısa vadede değil uzun vadede tutmak için farklı araçlar, rutinler edinebiliriz. Size basit bir örnek vereyim:  Başkan olarak televizyon haberlerini hiç izlemedim. Çünkü televizyon haberi, izleyicilerin ilgisini çekmek için dizayn edilir, amaç o gün verilebilecek en sansasyonel, en çarpıcı ürünü ortaya koymaktır. Bu da ülkenin uzun vadeli stratejisini belirleyen benim için uygun değildi. Çünkü aksi takdirde sürekli manşetlere tepki gösterenler gibi olurdum. - Gençler çok yetenekli, sofistike, dünyada olan bitenden daha fazla haberdar. Çok daha girişimciler, risk almaya meyilliler. Eski yapıların onlara hizmet ettiği konusunda şüpheliler. Siyasi partilere karşı sorgulayıcılar. Bilgi almak istiyorlar ama ana akım medyayı pek kullanmıyorlar. Önümüzdeki dönemde eski ile yeninin çarpışmasını izleyeceğiz. Gençler, geçmişten kalan bariyerleri kırmak için çaba göstermek zorunda kalacak.  Hande Çilingir ve arkadaşlarının yazılım dünyasındaki yolculukları dünya liderlerinin de ilgisini çekiyor. Bu da çok heyecan verici, gelecekte onların adını daha çok duyacağımıza inanıyorum.