23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
29.01.2021 08:00

Ofisler artık eskisi gibi olmayacak

Pandemide şirketler evden çalışma sistemine geçti. Çoğu ofis çalışanı yeni düzeni sevince şirketler sistemi kalıcı hale getirme planları yapmaya başladı. Tabii bu düzenin zorlukları da var: Evlerde eşlerin huzuru kaçacak mı? Evde kalınca artan ısınma, elektrik masrafları ne olacak? 

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu: "Memnuniyet oranı yüzde 74"

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı bir uygulama haline geliyor. Uzaktan esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor. Ofis alanı, personel servisi kapasitesi gibi ihtiyaçlar azalıyor. Hem çalışan tatminini hem de verimliliği arttıracak büyük bir potansiyel var” derken, Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörü Özgür Burak Akkol da yeni dönemin dinamiklerini dikkate alarak “Future of Work” şemsiyesi altında  yeni insan kaynakları uygulamasını devreye almaya hazırlandıklarını anlattı: “Çevik dönüşüm (Agile) ve rotasyon gibi hali hazırda gündemimizde olan uygulamaların yanı sıra şirketler arası ofislerin ortak kullanımı, hiyerarşinin azaltılması ve uzaktan çalışma gibi pek çok yeni başlığı da çalışıyoruz. Pandemi döneminde 30 bine yakın çalışma arkadaşımız uzaktan çalıştı ve memnuniyet oranı yüzde 74. Bu uygulamaya pandemi sonrasında da devam edeceğiz. Ofislerimizde görev yapan çalışma arkadaşlarımız haftada bir gün artık uzaktan çalışabilecekler. Ayrıca çalışanlarımız hangi Koç ofisine yakınsa orada çalışabilecek."

Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin: "Hibrit modele geçiyoruz"

“Pandemi döneminde ilk refleksimiz, insanların güvenliğini ve sağlığını korumakla ilgiliydi. 16 Mart itibarıyla yaklaşık 2 bin kişiyi bir günde ofisten evden çalışmaya aldık. Fabrikada ve sahada çalışan yaklaşık 3 bin arkadaşımız için de yüksek güvenlik önlemlerimizi global olarak en üst düzeye kadar çıkarttık. Bunun yanında sosyal mesafe, maske kullanımı gibi konularda 5 binden fazla kişiye eğitimler verdik. Psikolojik güvenlik ve mental sağlık konularında da çalışanlarımıza destek vermeye çalıştık. Şu andaki planlarımıza göre 2021 Eylül ayına kadar ofis çalışanlarımız evden çalışmaya devam edecek. Çeşitli nedenlerle evde uygun çalışma ortamı bulamayan ve ofiste çalışmayı talep eden çalışanlarımız için ofisimiz sınırlı olarak faaliyet gösteriyor. Elbette bu yeni dönem değişimi de içinde barındırıyor. Unilever olarak geleceğin işi, iş yeri ve yeni çalışma modelleri üzerinde detaylı bir şekilde çalışıyoruz. Çalışanlarımızı da bu sürecin bir parçası haline getirerek geleceğin işini birlikte hayal etmeye davet ettik. Bundan sonrasını biçimlendirirken vereceğimiz kararlar iki ana yaklaşım çerçevesinde biçimlenen hibrit modeller olacak. Bunlardan birincisi, işin etrafında bir yaşam değil, yaşamın etrafında kurulmuş bir iş düzeni. İkincisi ise çalışanlarımız işin gerekliliklerini de düşünerek, nereden ve hangi düzende çalışmayı kendisi açısından verimli buluyorsa o çerçevede bir iş düzeni olacak.”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Engin Aksoy: “Sadece 5 saat çalışırım' diyen de gelsin"

“Her şirket gibi bizim de pandemi döneminde birinci önceliğimiz, çalışma arkadaşlarımızın, ailelerinin ve sevdiklerinin sağlığını ve güvenliğini korumak oldu. Virüsün ülkemizde de görülmesiyle birlikte önlemlerimizi artırdık ve evden çalışmayı destekleyen teknolojilerimiz sayesinde faaliyetlerimize kesintisiz devam ettik. Vodafone olarak 4 yıl önce haftada bir gün evden çalışma uygulamasına geçmiştik. Şimdi de önceki uygulamamızda olduğu gibi, şirkete uzaktan bağlanıp işlerimizi sürdürüyoruz. Mevcut mobil uygulamalarımız ve online platformlarımız sayesinde çalışanlarımızla sürekli olarak açık ve şeffaf diyalog halindeyiz. Son olarak, “Uzaktan çalışır, yakından ilgileniriz” dedik ve işe yeni başlayanlar da dahil tüm çalışanlarımıza evlerinde ergonomik çalışma ortamı oluşturabilmeleri için hediye çeklerimizle destek olduk. Biz bu doğrultuda ayrıca, uzaktan çalışma modelinden yola çıkarak “yeni nesil çalışma sistemi”ni tasarladık. Kişiler, dijital teknolojiler sayesinde istedikleri yerden, istedikleri şekilde ve istedikleri kadar çalışabiliyor. Bu sistemde mesai saati ve vardiya sistemine bağlı kalmıyoruz. “Sadece 3 saat çalışabilirim” diyen de “sadece 5 saat çalışabilirim” diyen de gelsin istiyoruz. Diğer yandan, ev kadınları, engelli bireyler ve üniversite öğrencilerini önceliklendiren bir çalışma sistemi sunuyoruz. Yeni nesil çalışma sistemiyle pandemi başladığından bu yana çağrı merkezimiz için 1400’e yakın yeni kişiyi istihdam ettik. Bu sistemle çalışan sayımızı bir yıl içinde 10 bin seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Salgın sonrası süreçte hibrit çalışma sisteminin yaygınlaşacağını düşünüyoruz.”

DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nafiz Karadere: "20 bin çalışanımızla yeni modelleri geliştiriyoruz"

“2020 Mart ayından itibaren 20 bini aşkın çalışma arkadaşımız ve ailelerinin sağlığına yönelik tedbirleri hızla ve en üst seviyede uygulamaya aldık. Yeni normale geçişle birlikte ofislere dönüş ve mekân açılışlarının öncesinde, bizlere yol göstermesi amacıyla Sağlık Kurulu oluşturduk. Çalışanlarımızın fiziksel, ruhsal  sağlığını korumaya ve farklı sorularına yardımcı olmak üzere “anında destek” servisimizi hayata geçirdik. Pandemi sonrasında ise bu dönemde başlattığımız yenilikçi ve verimli uygulamaları sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Yeni çalışma koşulları için tüm gelişmeleri takip ediyoruz. Ofis ve çalışma düzeninin aynı düzlemde mümkün olabileceği hibrit çalışma modelleri geliştiriyor, çok lokasyonlu bir yapıya sahip olmanın avantajını kullanarak evlerimize yakın olan farklı ofislerimizde ortak çalışma alanları oluşturmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: "Uzaktan çalışmakta tecrübe kazandık"

“34 bini aşkın çalışanımız var. Türk Telekom olarak, güçlü teknolojik altyapımız sayesinde pandemi döneminde hızla geçtiğimiz ve ara vermeden sürdürdüğümüz uzaktan ve esnek çalışma düzenini mümkün mertebe devam ettirmeyi planlıyoruz. Şirket olarak bu dönemde uzaktan çalışma konusunda  tecrübe kazandık. Çalışanlarımızın deneyimlerini ve beklentilerini anlamak üzere gerçekleştirdiğimiz anket ve görüşmeler neticesinde iş süreçlerimizle uyumlu olacak bir uzaktan ve esnek çalışma modeli yapılandırdık. Bu çalışma modelini çalışanlarımızın esenliği ve verimliliği ile birlikte sürdürülebilirlik odağı üzerine kurguladık. Lider bir teknoloji şirketi olarak çalışanlarımızın dijital ayak izini arttırarak karbon ayak izini azaltmayı hedefliyoruz.”

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü: "Uzaktan çalışmayı salgınla sınırlandırmıyoruz"

“Yıldız Holding’in Türkiye’de 53 bin, dünyada toplam 65 bin çalışanı var. Böylesine geniş bir yapıyı, salgınla birlikte çok hızlı bir şekilde uzaktan çalışma modeline aktardık. Bu uygulamayı sadece salgınla sınırlı algılamıyoruz. Bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak, geleceğe uyumlu yüksek yeni çalışma modelleriyle ilgili çalışmalarımızı sonuçlandırmak üzereyiz. Bu çalışmaları üç ana başlık altında topluyoruz: İşlerin sınıflandırılması, kültürel değişim ve yeni ofis mimarileri. Holding çalışanlarının daha veri odaklı, daha katma değerli işlere yoğunlaşabileceğini düşünüyoruz. Bunun için de eş zamanlı olarak çalışanlarımızı bu yeni çalışma düzeni için gerekli dijital yetkinliklerle donatıyoruz. Uzaktan çalışma prensiplerimizi de yeniden belirleyecek ve yeni modelimize entegre edeceğiz. Çalışmaları devam eden bu süreci yılın ilk çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz.”

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu: "Çalışanlara esneklik sağlıyoruz"

“Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya P&G merkez ofislerinde bulunan çalışma arkadaşlarımızla birlikte tam zamanlı evden çalışma sistemine geçtik. Bununla birlikte mevcut altyapımız ve flex@work kültürümüz evden çalışmaya uygun olduğundan 11 Mart’tan bu yana tercih etmeyen hiçbir çalışanımızı ofise gelmesi konusunda mecbur bırakmadık ve bugün de sadece isteyen P&G’liler ofise geliyor. Sağladığımız esneklikle birçok çalışanımız işe geliş ve işten çıkış saatlerini esnetebiliyor, evlerinden çalışabiliyor ve hatta haftada daha az gün çalışma imkanı buluyor.  Bugün çalışanlarımızın ihtiyaçları olması durumunda ofisimizin erişilebilir olması için devletin gerekli kıldığı ve aynı zamanda P&G’nin dünya çapında ofislerinde hayata geçirdiği tüm tedbirleri aldık ve uyguluyoruz. Temizlik planını güncellediğimiz bir sistemle ofisimiz, ofise gelmek isteyen çalışanlarımız için tekrar faaliyete girdi.  Bununla birlikte çalışanlarımızın hassasiyetlerini göz önünde bulunduruyoruz ve çalışanlarımıza iş yapışlarında esneklik sağlamaya devam ediyoruz.”

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan: "10 binden fazla çağrı merkezi çalışanımız evde"

“Turkcell olarak, Türkiye’de görülen ilk Covid-19 vakasının ardından ‘evden çalışma’ modeline hızla geçtik. Yeni çalışma düzenine en sıkıntısız şekilde uyum sağlayan şirketlerdeniz. Bunun nedeni dijital dönüşüm sürecimizi tamamlamış olmamız. 2016 yılından bu yana ayda 4 gün evden çalışma düzenine geçmiş durumdayız, çalışanlarımız ‘ofistasyon’ uygulamamız sayesinde istediği plazamızdan çalışmalarını yürütebiliyor, tüm birimlerimizdeki verileri dijital veri ekranları sayesinde anlık olarak izleyebiliyoruz.  Mart ayından itibaren yurt içinde ve yurt dışındaki yaklaşık 20 bin arkadaşımız kademeli olarak ve sorunsuz bir şekilde evden çalışmaya başladılar. Turkcell merkez birimlerindeki 6 bin arkadaşımızın yanı sıra 10 binden fazla çağrı merkezi çalışanımıza da gerekli donanım ve internet altyapısını sağlayarak, evlerinden çalışmasını mümkün kıldık. AVM’lerdeki 170’ten fazla mağazamızı pandemi önlemleri çerçevesinde kapattık, arkadaşlarımızın mesailerini haftada 6 gün 12.00-18.00 arasında olacak şekilde kısalttık. Esnek çalışma modelindeki kazanımlarımız pandemi sonrasında da devam edecek.”

Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölge Başkanı Bora Tuncer: "Pandemi sonrasında da en az 2 gün evden çalışacağız"

“Genel Müdürlüğümüzde görev yapan çalışanlarımız ev veya ofisten çalışma seçimlerini kendileri yapıyorlar. Ofise gelecek olan çalışanlarımız online aplikasyon üzerinden 2 gün önce rezervasyonlarını yapıyorlar ve onaylanması durumunda ofise gelebiliyorlar. Sağlık ve güvenlik kuralları gereği en fazla  yüzde 20 oranında çalışanımızın ofiste olmasına izin veriyoruz. Pandemi sonrası Schneider Global’de başlatılan yeni çalışma modelini ülkemizde de uygulayacağız. Bu uygulama dahilinde haftada en az 2 gün evden çalışma modeline geçeceğiz.”

Psikiyatrist Prof. Dr. Özgür Öztürk: "Kaygı artar, kadın-erkek ilişkileri etkilenir"

Pandemi eninde sonunda bitecek. Ama hayatımızda kalıcı etkileri de olacak. Evden çalışma düzenine alışılmasıyla birlikte bunun iş hayatında kalıcı sonuçları olacak. Büyük ofisler azalacak. İş araçlarının ve servislerin sayısı düşecek. Şirketlerde toplu yemek ortamları olmayacak.  Evden çalışmayla şirket ortamına gidip çalışma arasında temel fark, disiplin. Sabah 07.00’de kalkıp, 09.00’da ofiste olup, akşam 17.00’ye kadar çalışanlar için bu tempo  hayat disiplini sağlıyor. Bu hayat disiplini de kaygının azalmasına neden oluyor. İnsanlar belli bir çerçeve içinde yaşadıklarında kaygılarından arınırlar. İş hayatının yarattığı çerçeve rutin oluşturur. Evden çalışan herkes sabah 09.00’da işe başlayıp 17.00’ye kadar çalışacak içsel disiplinde olmayabilir. Bu zeki olmakla, iş bilmekle ilgili değil, disiplinli olmakla ilgili. Evden çalışırken performanslarının altında kalabilirler. Burada şirketlerin insan kaynakları ekiplerine çok iş düşüyor. Araştırmalar insanların hayat arkadaşlarını, sevgililerini iş yerlerinde, iş çevrelerinde veya okul hayatlarında bulduğunu gösteriyor. Bu ilişkilerin ortadan kalkması insanların ikili ilişkilerine de yansır. Dolayısıyla dünya da değişiyor. İnsanların Instagram ya da sosyal medya mecralarından partner bulmaları neredeyse rutin hale geliyor. Çünkü insanların gerçek sosyal ortamlarda partner bulma imkanları ortadan kalktığında bunun yeni yerler bulacağı da kesin.  Bir yandan da avantajlar var. Çalışma ortamlarındaki sürtüşmeler, mobbing ortadan kalkabilir ve azalabilir. İş yerinde cinsel taciz de düşebilir. İş yerindeki ilişkiler asosyal insanlara iyi gelebiliyor. İş yerine gittiğinde daha üretken olacak insanlar evde aynı performansı gösteremeyebilir.

Boyner Grup İK Başkan Yardımcısı Emek Yurdanur: "2 gün ofisten 3 gün evden çalışıyoruz"

“Mart ayından itibaren evden çalışma sistemine geçtik. Haziran ayında merkez ofislerimizde hibrit çalışma modelini uygulamaya başladık. Şu anda ofislerimiz pazartesi, salı, perşembe ve cuma omak üzere 4 gün açık. İkiye bölünen ekipler temas etmeyecek şekilde 2 gün ofisten 3 gün evden çalışıyor. Perakende sektörü için mağaza ve merkez ofisleri koordineli çalışması gerekiyor. İşimizin can damarı mağazalarımızı hijyen kurallarını en üst seviyede uygulayarak normal düzende tutmaya çalışıyoruz. Uzaktan çalışma modelinin verimli bir yöntem olduğunu zaten düşünüyorduk. Artıları ve eksileriyle bu yöntemi masaya yatırdığımız bir dönemdeyiz. Pandemi sonrası siyah-beyaz değil hibrit çözümlerle ilerleyeceğiz."

Trendyol da hibrit çalışacak

5 bin kişinin çalıştığı Trendyol da uzaktan çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, “Pandemiyle birlikte saha ekibi dışında evlerimizden çalışmaya geçtik. Ekibimiz bu dönemde yaklaşık 700 kişi büyüdü. Hem tüm işe alım ve aday değerlendirme süreçlerimizi dijitalden yürüttük hem de tüm yeni başlayan arkadaşlarımızı fonksiyonel ve işe başlama sonrası oryantasyon planlarımızla uzaktan çalıştırma modeline geçirdik. Evden çalışan arkadaşlarımıza, ev ergonomi desteği, internet yardımı, yemek yardımı uygulamalarıyla destek olduk. Şubat ayında da mevcut sağlık sigortamıza ek olarak sağlık hizmetleri paketimizi uygulamaya alıyoruz.

Bankalarda yeni ofis düzeni planları

ING esnek çalışma modeline geçti

3 bin 593 çalışanı olan ING Türkiye Flexi adı verilen esnek çalışma modellerini uyguluyor, bu kapsamda çalışanları haftada iki gün uzaktan çalışabiliyor. ING Türkiye 1 Ocak’tan itibaren hayata yeni esnek çalışma modellerini geçirdi. Bu 4 model şöyle; Flexi 365, İstanbul’daki Genel Müdürlük ve Kahramanmaraş’taki Operasyon Merkezi’nde tüm çalışanlara yönelik bir uygulama. İş kolu ve görevi uygun olan ING’liler, dilediklerinde haftanın beş günü uzaktan çalışabiliyor. FlexING programı Ayda Bir Haftam Flexi de, üç hafta ofisten, bir hafta uzaktan çalışmayı kapsıyor. Haftam 3 Gün Flexi ve Haftam 4 Gün Flexi modellerini tercih eden çalışanlar, üç veya dört gün boyunca çalışıp kalan günlerde kendilerine daha çok vakit ayırabiliyor.

Yapı Kredi’nin yüzde 36’sı hem evden hem ofisten çalışacak

Mart’tan bu yana 8 binden fazla Yapı Kredili evden çalışıyor. Banka “Yalın Çalışma” modeliyle uzaktan ve ofisten çalışmanın mümkün olacağı hibrit model yeni bir dünyaya geçiş yapılmasını hedefledi.  Yapı Kredi 3 sistem belirledi: Ofisten çalışma, esnek çalışma, sürekli uzaktan çalışma. 5500’den fazla Genel Müdürlük çalışanı da benzer bir modelle görev yapacak.

Akbank’ın yüzde 50’si evden çalışıyor

Yeni çalışma modellerinin denendiği bu süreçte Akbank olarak ülkemizdeki ilk vakanın açıklanmasının ardından Genel Müdürlük ekiplerimizin neredeyse tamamını birkaç gün içinde uzaktan çalışma modeline geçirdik. Çalışanlarımızın büyük bir kısmı, bu sayede hızla uzaktan çalışmaya başladı. Şubelerimizde dönüşümlü çalışma modelimiz sayesinde saha ekiplerimizi belirli bir rotasyon planlaması ile şubeden ve uzaktan çalışabilir duruma getirdik. Şu anda Akbank çalışanlarının yüzde 50’si uzaktan çalışma yöntemiyle hizmet veriyorlar. Önümüzdeki dönem için yeni iş modelleri üzerine çalışmalarımız devam ediyor.

Garanti BBVA’da uygun olanlar hibrit modelde çalışacak

Garanti BBVA’da Genel Müdürlük çalışanlarının yüzde 85’i evden görev yapıyor. Şube çalışanlarının yüzde 20’si de dönüşümlü olarak çalışırken, çağrı merkezi ve bankacılık hizmeti verenler de göreve uzaktan çalışarak devam ediyor. Önümüzdeki dönemde faaliyet alanı buna uygun olan tüm çalışanlar için uzaktan çalışma modellerini birleştiren hibrit çalışma modellerinin yer alacağı görülüyor.

Dünya devleri bu sistemi sevdi

• Google başta Ocak 2021 olarak açıkladığı evden çalışma süresini Haziran 2021’e uzattı. • Apple, çalışanlarını Haziran 2021’den önce ofise çağırmayacak. • Microsoft, önce Ocak 2021’de ofislerini açacağını duyurdu, sonra marta erteledi. • American Express uzaktan çalışma sistemini 30 Haziran’a kadar uzattı, Uber de Haziran 2021 diyenlerden. • Reuters, tarihi Ocak 2021 olarak belirlemişti, fakat ofise dönüş henüz olmadı. • Twitter, çalışanlarına artık süresiz olarak evden çalışabileceklerini söyledi. • Facebook’un planı, 10 yıl içinde çalışanların en az yarısını tamamen evden çalıştırmak. • Amazon ocakta ofise dönmeyi planlıyordu, bu tarihi 30 Haziran’a kadar öteledi. • Spotify, 2021’e kadar ofis çalışmalarını askıya almıştı, süre uzatıldı. dönüş belirsiz.