25 yıllık yöneticilik kariyerini bırakan Esen Tümer Girit, yapay zeka ve biyomedikal alanında girişimciliğe adım attı. Virüslere karşı koruyan bir formül geliştirdi
Esen Tümer Girit, kariyerinin önemli bir bölümünü sağlık ve teknolojiyi bir araya getirerek atak yapan şirketlerde geçirdi. 25 yıllık kurumsal hayat ve üst düzey yöneticilikten sonra kendi hikayesini yazmak için girişimci oldu. Geleceğin akıllı teknolojilerde, yapay zeka ve biyomedikal konularında olduğunu görerek İstanbul ve Amerika’da iki şirket kurdu. Girit’in kurucu başkanı olduğu ve yüzde 100’ü kendisine ait olan şirketi Essential Evolutions’in ana faaliyet alanı yapay zeka teknolojisi. Kurucu eşbaşkanı olduğu diğer şirket ise biyobilim alanındaki InfiniTech. Girit ile heyecanlı yolculuğunu konuştuk.
Etken maddesi bor
Daha önceki işinizde neler yapıyordunuz? 25 yıllık kariyerimde uluslararası firmalarda medikal teknolojiler alanında çalıştım.Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz? İnsan ömrü ciddi oranda uzuyor, 100-120 yıl rahatlıkla yaşayabilir hale geliyoruz. Artık ikinci kariyer değil hatta üçüncü kariyer için plan yapmamız gerekiyor. Bu vizyonla radikal bir adım attım. Yeni işlere imza atıyorsunuz, nedir bunlar? Covid krizi birçok sektörü olumsuz etkiledi. Biz doğru zamanlamayla teknoloji firması kurduk. İki şirketin de 2023 yılında 70 milyon dolar ciroya ulaşmasını hedefliyoruz. 5 yıl sonraki hedefimiz ise Türkiye’den teknoloji alanında çıkan ilk kadın Unicorn girişimci olmak. Yerli ve milli geliştirdiğimiz akıllı giyilebilir cihazların ve çözümlerin Türkiye’nin ihracatına 3 yılda 700 milyon dolar katma değer katacağını öngörüyoruz. Bor kullanmışsınız üretiminizde. Neden bor? Türkiye, çevre dostu ve yer altı mirası dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip. Yeditepe Üniversitesi ve Infinitech firması iş birliğinde etken maddesi bor olan bir formül geliştirildi. Üretilen hijyenik ürünler veya yüzeyler etki mekanizmaları bakımından farklılık göstermekle beraber, canlılar üzerinde toksik veya alerjik etki göstermiyor. Geliştirilen antimikrobiyal ve antiviral yapı malzemeleri ve tekstil ürünlerinin çok farklı sektörlerde kullanılması mümkün. Sağlık, gıda, tarım, tekstil ve savunma sektörlerine önemli katkıları olacak.. Antimikrobiyal ve antiviral özellikler ne anlama geliyor? Küf, maya ve bakteri gibi mikroorganizmalar ve viral ajanlar yaşam alanlarının bütün yüzeylerinde bulunabilir. Bu tür mikroorganizma ve ajanlardan bazıları, insanda enfeksiyon hastalıklarına ve hatta SARS, Covid gibi küresel ölçekli salgınlara neden olan patojenler. Epidemi ve pandemilerin dünyada kontrol altına alınabilmesi için günlük hayatımızda tükettiğimiz veya kullandığımız ürün ve yüzeylere antimikrobiyal ve antiviral özellikler kazandırılması gerekiyor. Patent aldınız mı? Türkiye, ABD, Avrupa, Rusya ve Çin’de alındı.İşbirliği, anlaşma yaptığınız tekstil şirketleri var mı? AR-GE çalışmaları kapsamında gizlilik anlaşması yaptığımız 21 farklı tekstil şirketi oldu. Endüstriyel denemelere başladık. İstanbul, Çorlu, Çerkezköy, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş ve Adana’da başta sağlık sektörü olmak üzere savunma sanayi, spor giyim, ev tekstili, günlük giyim, kurumsal giyim ve iç giyim alanlarında çalışmalarımızı başarıyla gerçekleştirdik.
Dünyada benzeri yok
Bu yenilik nasıl uygulanacak peki? Bu inovasyon birçok alanda kullanılabiliyor. Ama biz tekstil alanına öncelik verdik.Bazı şirketler de antiviral kumaş ürettiklerini söylüyorlar. Ne fark var? Onlar 1-2 virüs üzerinde etkin olan ithal ve gümüş bazlı ürünler. Bunlar bizleri korumaya yeterli olmaz. Infinitech ile virüs ve mikroorganizmalar, kumaşın niteliğine ve yüzeyin türüne göre farklılıklar göstermekle birlikte yüzde 99’a kadar engelleniyor. Bu nedenle dünyada eşi ve benzeri henüz yok.
CEO’luktan girişimciliğe
Esen Tümer Girit, İ.Ü Dilbilim alanında lisans yaptı, ardından ABD’de MBA’e devam etti. Harvard Üniversitesi’nde Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi, NY Columbia Üniversitesi’ndeIoT Eğitimleri aldı. İngiltere’deki Ashridge College ve Fransa’daki INSEAD’dan Liderlik ve Yönticilik eğitimleri olan Tümer, Yapay Zeka ve Teknoloji Derneği Başkanı.