25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
13.02.2022 08:30

Aşk romanlarının ünlü çiftleri

Onlar, aşk romanı denilince akla ilk gelen altın çiftler… Kimi ilk görüşte aşık oluyor, bir diğeri kıskançlığın pençesinde acı çekiyor. Kimileri sevdiğine kavuşmak için bir ömür boyu beklerken, bazıları da öldükten sonra bile sevmeyi sürdürüyor

Aşk aleminin ‘süper star’ ikilisi

Çift analizi: İlk görüşte aşık olan iki genç Romeo & Jülyet  Onlar bu alemin en ünlü aşık çifti. Aşk deyince akla ilk gelen, bir tür markalaşmış isimler… Romeo ve Jülyet, birbirine düşman ailelere mensup iki gençtir. İlk görüşte aşık olmalarına rağmen ilişkilerini gizli saklı sürdürür, evlenmeyi başarır ama ölmekten kaçınamazlar. (Romeo ve Jülyet / William Shakespeare / Çeviren: Özdemir Nutku / İş Bankası Kültür Yayınları) Bir diğer alternatif: JennIfer & OlIver  Neredeyse Romeo ve Jülyet kadar ünlü olan bu çiftimiz de farklı sınıflardan gelmelerine rağmen, ailelerine karşı çıkıp evlenirler. Ama heyhat! Tam mutlu olduk derken, kız kanser olur ve sevdiğinin kollarında ölüp gider. Yine bir trajik son, yine hıçkıran okuyucular… (Aşk Hikâyesi / Erich Segal / Çeviren: Filiz Çakır / Alakarga Yayınları)

Yasak aşkın en ünlü kahramanları

Çift analizi: Yaşlı kocasından bıkmış genç, güzel kadınla, genç ve çekici erkeğin yasak aşkı Anna KarenIna & Kont Vronsky  Edebiyat otoriteleriyle sıradan okurun nadiren aynı fikirde olduğu bir şey varsa, o da Anna Karenina’nın edebiyat tarihinin en büyük ve etkileyici aşk hikayesini anlattığıdır. Evliliğinden feci halde sıkılmış, duygusal ve asi, aynı zamanda güzel kontes Anna ile yakışıklı asker Vronsky arasındaki sonu feci biten yasak aşk hikayesi olarak kısaca özetlenebilir. Peki bu romanı bu kadar benzersiz kılan, Anna ve Vronsky’yi listede başlara taşıyan sebep nedir? Aşk, kıskançlık, ihanet, takıntı, dedikodu, şaşaa her şey var. Daha ne olsun? (Anna Karenina / Lev Tolstoy / Çeviren: Ergin Altay / İletişim Yayınları)

Onlarınki gerilimli bir aşk

Çift analizi: Saf genç kadınla, gizemli olgun erkeğin gerilimli aşkı Jane Eyre & Bay Rochester  Charlotte Bronte’nin, kendinden sonra pek çok yazara ilham verecek mürebbiye ile patron aşkının ilk örneğini sergilediği bu benzersiz şaheserinde, önce klasik bir ‘zengin ve olgun adamla’, ‘genç ve yoksul kadın’ aşkıyla karşılaşırız. Ama sonra işin rengi değişir, çünkü aniden çatıda yaşayan, tekinsiz bir deli kadın çıkar ortaya. Ortam romantizmden gerilime doğru kayarken, bu deli kadının Bay Rochester’ın saklı tuttuğu karısı olduğunu, zavallı Jane’le birlikte öğreniriz. Allah’tan sonu mutlu biter çünkü aslında Bay Rochester, Jane’i sevmektedir. Yalnız arada adamcağız kör oluverir. (Jane Eyre / Charlotte Bronte / Çeviren: Nihal Yeğinobalı / Can Yayınları)

Doğru zamanı tutturamamak…

Çift analizi: Genç, güzel ve ateş gibi bir kadınla, güçlü erkeğin bir türlü aynı anda aşık olamaması ya da kavuşamaması… Scarlett O’Hara & Rhett Butler  Güçlü ruhlu, çarpıcı güzel Scarlett O’Hara, hür ve etkileyici Rhett Butler ve romantik, son derece yakışıklı Ashley Wilkes’ın içinde olduğu aşk üçgenine, Amerikan İç Savaşı kıyameti eşliğinde tanık oluyoruz. Ama romandaki onca koşuşturma boyunca flörtöz Scarlett bir türlü kafasını kaldırıp da Rhett’i sevdiğini anlayamıyor. Sonunda anladığında da iş işten geçmiş oluyor! (Rüzgâr Gibi Geçti / Margaret Mitchell / Artemis Yayınları) Alternatif: Nataşa & Andre  İşte yine içinden savaş geçen bir epik roman ve yine bir türlü birbirlerini tutturamayan bir çift! Roman boyunca çeşitli çiftler bir kadril dansı gibi sürekli yer değiştiriyor. Tam Nataşa ve Andre birbirlerini buldular derken de, Andre ölüveriyor! (Savaş ve Barış / Lev Tolstoy / Çeviren: Leyla Soykut / İletişim Yayınları)

Sorun değil, ömür boyu beklerim!

Çift analizi: Ömrü boyunca sevdiği kadına kavuşmayı bekleyen takıntılı, aşık erkek ve güzel, evli kadın Gatsby & DaIsy  Fakir ama hırslı olan Jay Gatsby, savaş sırasında tanıdığı zengin ve güzel Daisy’i unutamaz. Savaş sonrası inanılmaz bir servet elde eden Gatsby’nin tek düşü Daisy’le birlikte olmaktır. Daisy ise zengin Tom Buchanan ile evlidir. Ve sonunda görürüz ki Daisy’e takıntılı, onu hayat boyu bekleyen Tom, elde ettiği tüm servetine rağmen trajik sonundan kaçmayı başaramaz. (Muhteşem Gatsby / F. Scott Fitzgerald / Çeviren: Fadime Kâhya / İş Bankası Kültür Yayınları) Alternatif: FlorentIna & FermIna  İşte yine aşık olduğu kadın için duyduğu takıntıyla onu ömrü boyunca bekleyen (tam 51 yıl, dokuz ay, dört gün) ve bu arada serveti bulan bir erkek daha… Neyse ki kocası öldükten sonra Fermina ve Florentina bir araya geliyor da, bu kez mutlu son yaşanıyor! (Kolera Günlerinde Aşk / Gabriel Garcia Marquez / Çeviren: Şadan Karadeniz / Can Yayınları)

Seni kalbime gömdüm!

Çift analizi: Karı-koca-aşık üçlemesi Newland Archer & Kontes Ellen Olenska  19. yüzyıl New York sosyetesinin şaşaalı ortamında geçen bu öyküde, sosyetenin gözde genç kızı, naif May’le evlenmek üzere olan çekici avukat Newland’ın; May’in kuzeni Kontes Olenska’yla tanıştıktan sonra ona aşık olması üzerine hayatı boyunca yaşayacağı çelişkili duyguları izleriz. Olenska, günün ahlak anlayışına göre sıra dışı bir kadındır ve May’in tam aksidir. Ancak birbirlerine ne kadar tutkuyla aşık olsalar da çok sevdikleri, iyi kalpli May’i üzmemek için aşklarını kalplerine gömerler. (Masumiyet Çağı / Edith Wharton / Çeviren: Bilal Çölgeçen / İmge Yayınevi) Türkçeden alternatif: Suat & Necip  Bu kez yüzyıl başı İstanbul’unda, Suad, Süreyya ve Necib üçlüsü arasındaki aşk-sadakat-evlilik üçgenine tanık oluyoruz. Ve yine çok sevilen üçüncü kişi için aşıklar, kendi aşklarından vazgeçerler. (Eylül / Mehmet Rauf / Can Yayınları)

Küçücükten sevdim seni!

Çift analizi: Çocukken aşık olan çift, türlü terslikler nedeniyle bir türlü kavuşamaz PhIlIp & Estella  Philip, daha ikisi de küçücük birer çocukken aşık olmuştur güzeller güzeli Estella’ya. Ancak kendisi yoksul, Estella ise zalimdir. Aradan yıllar geçer, Philip zengin olur ancak Estella evlenmiştir. Sayılamayacak kadar olay, terslik ve uğursuzluğun ardından, yıllar sonra birbirlerine kavuşurlar. (Büyük Umutlar / Charles Dickens / Çeviren: Nihal Yeğinobalı / Can Yayınları) Bir tür alternatif: Nalan & Kenan  Kenan, daha ikisi de küçücük birer çocukken, evlatlık verildiği evin kızı, güzeller güzeli Nalan’a aşık olmuştur. Aradan yıllar geçer, Kenan çekici bir subay olarak askeri liseden döner. Verem hastası Nalan ise doktoruyla evlenmiştir. Nalan da Kenan’ı sevmektedir ama mutlu sona ulaşamadan, veremden ölür. Fakat o da ne? Nalan’ın kızı Handan büyüdükçe annesine benzer ve tabii bu durum Kenan’ın dikkatinden de kaçmaz! (Hıçkırık / Kerime Nadir / Doğan Kitap)

Gizemli kadının büyüsü

Çift analizi:  Gizemli kadınla, onu çözmeye çalışan erkek Sarah & Charles  Kadınların ‘görev’lerinin boyun eğme ve çocuk yapmayla sınırlı olduğu bir dönemde Sarah, toplumsal kodları umursamaksızın sevmek neyi gerektiriyorsa onu yapmaktan kaçınmayan özgür bir kadın portresi çiziyor. Erkek kahraman Charles ise görmüş geçirmiş bir aristokrat ama görmüş geçirmişlikle bir aristokrattan beklenenler arasındaki dengeyi tutturmakta zorlanan biri. Sarah’la tanıştıktan sonra bu gizemli kadını çözmeye uğraştıkça, bıçak sırtındaki dengesi de darmadağın oluyor. (Fransız Teğmenin Kadını / John Fowles / Çeviren: Aslı Biçen / Ayrıntı Yayınları) Türkçeden bir alternatif: MarIa Puder & Raif Efendi  Sessiz ve çekingen Raif Efendi’nin 1920’lerin Berlin’inde bir resim sergisinde, resmini görür görmez aşık olduğu gizemli kadın Maria ile yaşadığı aşk; gizemli ve özgür bir kadının davranışlarını çözemeyen, zayıf karakterli bir erkeğin dramına dönüşür. (Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali / Yapı Kredi Yayınları)

Yollarda ararım seni 

Çift analizi:  Aniden ayrı düşülen sevilen kadın ve onu özlemekten helak düşen aşık adam Mümtaz & Nuran  Türkçe yazılmış en güzel romanlardan biri olan Huzur’da, üstat Ahmet Hamdi Tanpınar yalnızca kahramanları Mümtaz ve Nuran arasında geçen hüzünlü bir aşkı anlatmakla kalmaz, İstanbul’u ve semtlerini de bir aşığın tutkusuyla anlatır. (Huzur / Ahmet Hamdi Tanpınar / Dergâh Yayınları)

Bir hayalete gönül verdim!

Çift analizi: Genç bir kadınla erkeğin, eşlerden birinin ölmesine rağmen süren aşkı CatherIne & HeathclIff  19. yüzyıl İngiltere’sinde zengin Earnshaw’ların kızı Catherine ile evin beslemesi Heathcliff’in imkânsız birliktelikleri, Catherine’in genç yaşta ölmesiyle bile yarıda kalmaz. Heathcliff onu sevmekten vazgeçmez, Catherine de artık bir hayalet olmasını umursamadan ara sıra ona uğramayı ihmal etmez. Bu durumda Heathcliff’in de ölerek onu kavuşmasını, bir anlamda mutlu son olarak yorumlayabilir miyiz acaba? (Uğultulu Tepeler / Emily Bronte / Çeviren: Naciye Akseki Öncül / Can Yayınları)

Yanlış anlama uzmanları

Çift analizi:  Zeki genç kadınla, gururlu ve ‘cool’ erkeğin yanlış anlaşılmalarla dolu ilişkisi ElIzabeth Bennet & Bay Darcy  Kitapta, son derece entelektüel ve gözü pek bir genç kadın olsa da hikâye ilerledikçe sezgi konusunda maalesef biraz kıt olduğunu keşfettiğimiz Elizabeth ile son derece gururlu ve kendini beğenmiş ama bir o kadar da çekici olan Bay Darcy arasındaki yanlış anlaşılmalar ve çekişmelerle dolu aşk hikayesi anlatılır. Günümüz romantik komedilerinin anası olarak nitelendirilen öykü, tabii ki mutlu sonla biter! (Aşk ve Gurur / Jane Austen / Çeviren: Nihal Yeğinobalı / Can Yayınları)

Kıskancım, takıntılıyım!

Çift analizi: Kıskanç ve takıntılı erkekle, havai ve güzel kadın Swann & Odette  Varlıklı, saygın ve son derece entelektüel bir erkeğin; basit, ahlaksız, cahil ama son derece güzel ve seksi bir kadına olan takıntılı aşkının sonuçlarını ibretle okuruz. Ele avuca sığmayan bir kibar fahişeye duyduğu saplantılı aşk ve ardından gelen kör edici kıskançlık sonrası, bir erkeğin nasıl adım adım mahvolduğunu ve sosyeteden dışlandığını izleriz. (Swann’ların Tarafı / Marcel Proust / Çeviren: Roza Hakmen / Yapı Kredi Yayınları)