26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
03.12.2021 04:30

Booker’lı romanla rahatsız edici akşamlara hazır mısınız?

2020 yılının Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanan Marieke Lucas Rijneveld’in ilk romanı Akşamlar Rahatsız Edicidir Türkçede

Marieke Lucas Rijneveld, ilk romanı “The Discomfort of Evening” ile Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanan en genç yazar oldu ve ödülünü aldı.” Geçen yıl, bu sözlerle duyurmuştum Rijneveld’in dünya edebiyat çevrelerinde bir heyecan yaratan ödülünü. Heyecan yaratmıştı çünkü bu kadar genç bir yazardan beklenmeyen şiddette ve vuruculukta bir dile sahipti Rijneveld. 

Beş parlak finalisti yenmişti

O yılın ödül jüri başkanı Ted Hodgkinson şunları söylemişti ödül gerekçesi olarak: “Bu kitap, jüri sürecinin başlarında onunla ilk karşılaştığımızda hepimizi hayrete düşürdü. İkinci ve üçüncü yeniden okumayla ise hayranlığımız iyice derinleşti.” Kitabı “utanç ve kurtuluş arasında sıkışmış bir çocukluğun tuhaflığının hassas ve içgüdüsel bir çağrışımı” olarak nitelendiren Hodgkinson, romanın “heyecan verici bir yetenek ve beceriye sahip bir yazara ait inkâr edilemez bir güç” olduğunu eklemişti. Marieke Lucas Rijneveld, Kuzey ve Güney Amerika, Orta Doğu, Güney Doğu Asya ve Avrupa’dan beş diğer finalisti yenmişti. Bu parlak kısa listeye alınmış romanların her biri ise ortak olarak travma, kayıp ve hastalık temalarını paylaşıyordu.  Ve bu ödüllü kitap şimdi Belma Sezgin Yüksel çevirisiyle, Akşamlar Rahatsız Edicidir adı altında, Monokl tarafından ülkemizde de yayımlandı. Akşamlar Rahatsız Edicidir, Jas adlı bir kız çocuğunun ve onun Hollanda’nın kırsal kesimindeki katı bir Hristiyan toplumunda yaşayan çiftçi ailesinin hikayesini anlatıyor. Bu sert ve yer yer grotesk duygulu romanın konusuna gelince… Bir kış günü, Jas’ın ağabeyi bir buz pateni gezisine katılır. Yalnız kaldığı için son derece kızgın ve alınganlaşmış olan Jas, Tanrı ile evcil tavşanının hayatına karşılık kardeşininkini koyduğu bir pazarlığa girişir. Ancak ağabeyi asla geri dönmez… Son derece katı Hristiyanlık kurallarıyla yaşayan bir topluma mensup olan Jas, hayatı o güne dek İncil’den öğrenmeye çalışmıştır. Keder çiftliği alt üst ederken Jas, giderek daha da rahatsız edici olmaya başlayan ölümle ilgili fantezilerin girdabına kapılır ve tüm ailesinin hepsinin hayatını etkileyecek bir karanlığa kapılmasını izlemek zorunda kalır. Bu son derece etkileyici, hüzünlü ve bir o kadar da sarsıcı romanın yazarının başarısının en çarpıcı yanlarından biri ise 29 yaşındaki Rijneveld’in ödül tarihindeki kazanan en genç yazar olma özelliğine de sahip olması… Yazar daha önce yazdığı iki şiir kitabıyla da çeşitli ödüller kazanmış. Kendisi de aynı anlattığı gibi bir ortamda, katı kurallı ve son derece basit bir çiftlik ortamında büyümüş olan yazarın romanında kurmuş olduğu atmosfer kadar, kullandığı dilin sert ve neredeyse çiğ gerçekçilikteki tonu da kuşkusuz anlatılan hikâyenin gerçeklik duygusuna çarpıcı bir ton katıyor. 
  • Akşamlar Rahatsız Edicidir/ Marieke Lucas Rijneveld/ Çeviren: Belma Sezgin Yüksel/ Monokl/ Roman/ 224 Sayfa