29 Mart 2024, Cuma
04.06.2021 06:00

Geleceğin arkeolojik bulguları

Venedik Bienali’nin 17’nci Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin Türkiye pavyonunda yer alan Ölçü Olarak Mimarlık adlı projenin küratörü Neyran Turan: “Kurmaca bir geleceğin arkeolojisini ve günümüzün çevreyle ilgili şüphelerini anlatıyoruz”

Bu yıl gidemesek de göremesek de orada bir Venedik Bienali var uzakta ve bu yıl sıra Mimarlık Sergisi’nde. Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi, Birlikte Nasıl Yaşayacağız? (How Will We Live Together?) başlığı altında düzenleniyor. Bienalde küratörlüğünü Hashim Sarkis’in üstlendiği ana serginin yanı sıra Arsenale ve Giardini’de, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 62 ülkenin sergileri yer alıyor. İKSV’nin koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye pavyonunda, Neyran Turan’ın küratörlüğünde düzenlenen Ölçü Olarak Mimarlık projesi ise, yaşadığımız iklim krizi ışığında, mimarlığın kendi işleyişine dair alternatif tartışmalar yaratmayı amaçlıyor. Proje, fiziki enstalasyonu ve sürekli güncellenen web sitesiyle, Türkiye’de inşaattan bakıma, kaynak kullanımından tedarik zincirine uzanan süreçlerin çevreyle ilişkisine odaklanıyor. Projenin çıkış noktası ise, “Tasarımın rolünü basitçe iklim değişikliği sorununa çözüm üretmeye indirgemek yerine mimarlığı, çevrenin yeniden tahayyül edildiği bir ölçü olarak düşünebilir miyiz?” sorusu. Neyran Turan ile projesine dair konuştuk.

Neyran Turan
Neyran Turan

Başladığımızda ortada Covid-19 bile yoktu 

Sergi projesine 2019’da çalışmaya başlamışsınız. İlk teklif nasıl geldi? Proje o sırada aklınızda ilk olarak nasıl şekillenmeye başladı? Architecture as MeasureÖlçü Olarak Mimarlık Peki salgın süreciyle nasıl bir değişime uğradı? 
6 / 28 - NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle.
6 / 28 - NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle.

Ziyaretçiler büyük bir mimari makette gibiler

Projenin fiziki yanı dört diyoramadan oluşan bir enstalasyon şeklinde. Bunun hikâyesini anlatır mısınız?Dört DiyoramaTaşocağı DiyoramasıLojistik DiyoramasıBakım ve Onarım Diyoramasıİnşaat Diyoraması
16 / 28 - NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle. (Fotoğraf: RMphotostudio)
16 / 28 - NEMESTUDIO, Dört Diyorama, 2021. NEMESTUDIO ve Türkiye Pavyonu izniyle. (Fotoğraf: RMphotostudio)

Bize gereken, yeni çevre tasavvurları

Çevre krizinin yoğunlaştığı günümüzden bakarsak gelecekte bizi nasıl bir tasarım ve mimari gelecek bekliyor sizce?(Venedik Bienali’nin 17’nci Uluslararası Mimarlık Sergisi, geçen ay açıldı ve 21 Kasım’a dek sürüyor)