28 Mart 2024, Perşembe
22.10.2021 04:30

Mamut’un sesi daha çok çıkacak

Mamut Art Project dokuzuncu yılında içeriğini müzik ile genişletti. Güncel sanat etkinliği, 31 Ekim’e dek Yapı Kredi bomontiada’da ve çevrimiçi platformunda izleyiciyle buluşuyor

Bu sene bomontiada’nın üç mekanına yayılan sergi alanı ve zengin içeriği ile dopdolu bir deneyim sunan Mamut Art Project’te 44 sanatçının eserleri ve “Dreamscapes” adı altında özel bir seçki de sergileniyor. Türkiye genelinde bağımsız yetenekleri sanat profesyonelleriyle buluşturan ve süresiz danışmanlık desteği sağlayan Mamut Art Project bu yıl, yeni sergi tasarımı ile pandemi öncesi ve pandeminin ilk yılında yapılan uyarlamaların bir sentezi ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu kapsamda eserler, Yapı Kredi bomontiada’nın bahçesi dahil olmak üzere üç farklı mekanında sergileniyor. 44 sanatçının 300’e yakın eserinden oluşan daha kapsamlı bir seçki ise eş zamanlı olarak mamutartproject.com adresi üzerinden sanatseverlerle buluşuyor. Mamut’un sosyal medya kanalları üzerinden proje süresince yayınlanan röportaj videolarıyla ise sanatçılar ve eserleri hakkında da bilgi edinilebiliyor. 9.senesine ulaşan Mamut Art Project’in Kurucu Direktörü Seren Kohen Ojalvo ile Mamut Art’ın bu yılki programının yanı sıra yıllar içindeki serüvenini de konuştuk. Bu yılki festivalde öncekilere göre hangi yeniliklerle karşılaşacağız? Hem fiziki hem de online, çeşitli mekanlarda olacaksınız sanırım… Bu yıl Yapı Kredi bomontiada’da 3 farklı mekâna ayrılıyoruz. Geçen sene Mamut’u gerçekleştirdiğimiz binanın giriş katındaki galeri, 4. kat ve yan binasında da Dreamscapes sergimizi izleyicilerle bir araya getireceğiz. Sizi 43 sanatçı ile buluşturuyoruz. Türkiye’deki sanat piyasasında kendini göstermek isteyen ve kendini bağımsız olarak konumlandıran sanatçılar için Mamut’un öneminin giderek arttığını, bu sene özellikle yurt dışında yaşayan Türk sanatçılarının yoğun katılımından anladık. Her sene farklı sanatçıları sanatseverlerle, koleksiyonerler ve sektör liderleri ile buluşturuyoruz. Aslında hepimizin gözleri artık çoğunlukla bir yenilik arıyor ve Mamut bunu her sene tanıştırdığı yeni sanatçılarla sağlıyor diyebilirim. Bu sene, özellikle dokuma ve video çalışmalarında olan artış da dikkatimizi çekti.

Bu yılın temaları

Yiğit Yerlikaya,Sordid Affair, Dreamscapes Sergisinden, 40x56 cm
Yiğit Yerlikaya,Sordid Affair, Dreamscapes Sergisinden, 40x56 cm
GAN tekniğinin de sanatta kullanımının arttığını gelen başvurulardan gözlemleyebiliyoruz. Video sanatçılarının ise sadece görsel değil, ses ve metin üzerinde de çalıştıklarını ve hepsini harmanlayarak üretim yaptıklarını görüyoruz. Tema olarak tabii ki pandemi konusunu işleyen sanatçılar karşımıza çıkıyor. Uzun sürelere yayılan bazı serilerin de tamamlanma senesi olmuş birkaç sanatçı için. Bunların yanı sıra; rüyalarından yola çıkan, cinsiyet “rollerini” irdeleyen, izlenmek üzerine düşünen; sinematik, üç boyutlu, farklı formatları bir araya getiren sanatçılar da mevcut. Ve bu kez işin içine müzik de mi giriyor? Evet! Daha önce farklı sanatçılarımızın kendi çalışmalarında müziği dahil ettikleri olmuştu tabii… Ama Mamut olarak böyle bir işe girişmemiştik. Uzun süredir müzik veya film alanlarında da bir şey yapabilmeyi hayal ediyorduk. HOOD Base ekibinin bu proje fikri ile de bunu hayata geçirebildik. Sergimizin küratörleri, HOOD Base ekibi ile ilk olarak, illüstrasyon sanatçılarının müzikle olan kişisel bağlarından yola çıkan hayali konser afişi projesi “Dream Gigs Illustrated” sayesinde bir araya geldi. Bu kadar değerli sanatçılarla Mamut’a özel ne yapılabileceğini düşündük. Sergi küratörlerinin anlatımıyla: “Dreamscapes, müziğin var ettiği yer. İllüstratörlerin kendi dilleriyle yarattıkları, müziğin görsel dünyasına bir yolculuk…” 28 illüstratörün yer aldığı ve Mamut Art Project’in içerisinde ayrı bir alanda sergilendiği  eserleri eş zamanlı olarak Mamut internet sitesinden de görebiliyorsunuz.