18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
21.07.2023 04:30

“Bu sergi coğrafyayı okunur kılıyor”

Alper Aydın’ın Ordu’nun Yason Burnu’nda açılan ve insanın doğayla kurduğu ilişkiye odaklanan sergisi Fata Morgana, Türkiye’nin en büyük kişisel açık hava sergisi

Heykel sanatçısı Alper Aydın, çalışmalarında çevresel koşullara ve doğal malzemelere odaklanarak yeni dönüşüm yolları geliştiren, doğada geçici izler bırakan ve insanın doğayla ilişkisini mesele edinen bir sanatçı. Ordu’nun Yason Burnu’nda açılan ve 100 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük kişisel açık hava sergisi olma özelliği taşıyan yeni sergisi Fata Morgana da Aydın’ın üzerine akademik çalışma yaptığı “yeryüzü sanatı”nın (Landart) etkileyici bir örneği. Sergi ismini bir hava olayından alıyor ve Karadeniz’in eşsiz doğası eşliğinde kültürel belleği ve insanın doğadaki varoluşunu canlandırıyor. Tüm detayları Aydın ile konuştuk.

Fata Morgana’nın ortaya çıkışı nasıl oldu? Arkasındaki hikâye nedir?

Fata Morgana sergisinin yapıldığı ana yer olan Yason Burnu doğup büyüdüğüm yer. Bütün çocukluğum bu coğrafyada geçti, bu yerin her santimetrekaresini biliyorum; geçmişindeki hikayelere, arkeolojik yapısına, jeolojisine ve tarihine hâkimim. Bir noktada gelecekte nasıl bir yer olacağını da öngörüyorum. Bu sergiyi, bu bilgiler ışığında, bu bilinirlik, tanıklık ile 12 yıldır hayal ediyordum.