07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
15.12.2023 04:30

Sanatsever dostlarınız bunlara bayılacak

Kitapları ve sanatı hayatının vazgeçilmezi kılmış; müzelere, sanatçı biyografilerine, güncel sanat haberlerine, sanat teorisine ve yapay zekaya ilgi duyan dostlarınıza hediye edebileceğiniz, sanat dolu kitapları sizler için derledik. Her kitabı yazarından/editöründen dinledik

Türkiye’de Sanatın Tarihi-Müze

Derleyen Esra Aliçavuşoğlu: Türkiye’de Sanatın Tarihi 6 kitaptan oluşan bir dizi ve en temel başlıklar üzerinden ilerliyor. Müze ile başladı; Sergi, Eleştiri, Sanatçı, Piyasa ve Çağdaşlık başlıklarıyla devam edecek.
Derleyen Ayşe H. Köksal: Kitabın içeriğini oluştururken iki temel noktaya dikkat ettik. Birincisi müzeciliği olabildiğince geniş bir tarihsel düzlemde ele alabilmek. İkincisi ise, daha önce üzerinde durulmamış konuları açmak.

Türkiye’de Sanatın Tarihi-Müze / Derleyenler: Esra Aliçavuşoğlu, Ayşe H. Köksal / Tellekt / Sanat / 360 Sayfa

Sanatçıların Yaşamları

Editör Ramazan Kurtaran: Yaşadığı çağda verdiği zorlu yaşam mücadelesine rağmen bir kadın olarak resim yapmaktan asla vazgeçmeyen Artemisia Gentileschi. Sanat yoluyla hayata tutunan Frida Kahlo. Utangaç kişiliğini ikonik sanatçı personasıyla koruma altına alan pop sanat öncüsü Andy Warhol. Sanatın ifade gücünü kullanarak yüzyılın en etkili imgelerini üreten Keith Haring. Her türlü tekniğe kucak açarak teknolojiyle sanatı buluşturan David Hockney. Sanatı da kendisi gibi kalıpların dışına çıkaran Yayoi Kusama. Altı ilginç ve öncü sanatçının yaşama serüvenini anlatıyor bu seri.

Yapay Zeka ve Sanat

Yazar Alp Doğu Eser: Bir süredir sosyal medya üzerinden sanat ve yapay zeka birlikteliğine dair sorgulamalara tanık oluyorum. Sanat tarihinde doktora eğitimini sürdüren biri olarak, mesleğimizin başat yaklaşımının ‘ön yargısız olmak’ olduğunu düşünüyorum. Gelişmelerin niteliğini irdelemek, iki farklı kutbun fikirlerini dinlemek ve en azından bugün için genel bir yorumlamaya erişmek daha anlamlı olmalıdır.

Bu düşünceme binaen, söz konusu gelişmelerde bir sakınca görmeyen ya da sakınımlı bir şekilde yaklaşan isimleri, sanat ve hukuk alanlarından 19 farklı ismi bir araya getirmek istedim. Böylelikle, hem güzel bir tartışma materyali oluşturmak hem de sorunsalların nedenlerini saptamak arzusundaydım.

Yapay Zeka ve Sanat-Sanatçılarla Tartışmalara Bir Bakış / Alp Doğu Eser / Ütopya Yayınevi / Söyleşi / 288 Sayfa

Sanatın Erkeksiz Tarihi

Yazar Aslı Kotaman: Gezdiğim müzelere, baş ucumdan ayırmadığım sanat kitaplarıma olan bakışım bir gün yaşadığım aydınlanma anı ile sonsuza dek değişti. Picasso’nun ilham perisi olarak tanıdığım sürrealist sanatçı Dora Maar’ın resmi karşımda duruyordu ve ben arka arkaya sorular soruyordum. Neden ilham perisi derken ilhama dişil bir kişilik atfediyoruz?

Neden erkek sanatçılara dahi denirken kadınlara en fazla parlak denebiliyor? Neden Picasso, Rembrandt, Van Gogh gibi sanatçıları soyadıyla ama Frida’yı adıyla tanıyoruz? Ve dahası neden bunları daha önce hiç sorgulamadım? Gombrich Sanatın Öyküsü kitabında çok şey yazdı, bir şeyi atladı: kadınları. Kitabının altıncı baskısında ipi göğüsleyebilen tek kadın Frida oldu. Ben de Sanatın Erkeksiz Tarihi kitabında sanatın öyküsünü kendime göre anlatıyor ve erkekleri dışarıda bırakıyorum.

Sanatın Erkeksiz Tarihi/ Aslı Kotaman / Karakarga / Sanat / 176 Sayfa

Yapı(t)söküm

Yazar Yalın Alpay: Yapı(t)söküm’deki makalelerimde, yaşamı duygularla alımlayarak varlıklar arasında çeşitli ilişki ağları icat etmeye yeltenen sanat yapıtlarını, yaşamı zihinle alımlayarak ilişki ağları kurmaya çabalayan felsefi bakış açılarından ele almaya çalıştım.

Yapı(t)söküm / Resim-Heykel-Edebiyat-Müzik-Sinema / Yalın Alpay / Destek Yayınları / Deneme / 320 Sayfa

Suretimin Resmidir

Hazırlayan Özlem İnay Erten: Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler isimli kitap, Bozlu Art Project’in 10. yılına özel hazırladığımız 20. sanat yayınımız. Kitapta koleksiyonun en dikkat çekici bölümlerinden olan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler’e odaklanan son derece özgün ve sıra dışı iki ayrı temayı mercek altına aldık. Otoportre koleksiyonumuz Osmanlı dönemi Asker Ressamlar Kuşağı’nın güçlü temsilcilerinden Süleyman Seyyid’in 1868 tarihli otoportresiyle başlayıp günümüz sanatçılarına dek uzanıyor.

Hazırlayan Oğuz Erten: Bazı sanatçıların 40 yıl, bazılarının çocukluk düşleri, bazılarının ise ömür boyu birlikte oldukları eşyayı başrole koyuyor bu koleksiyon. Herkesin gir(e)mediği bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler/ Özlem İnay Erten, Oğuz Erten / Bozlu Art Project / Sanat / 211 Sayfa

Argonotlar Almanak

Kurucu Yayın Yönetmeni Kültigin Kağan Akbulut: Argonotlar 2020’de, güncel sergi ve sanat tartışmalarını ele alan bir platform olarak kuruldu. 2022’de pandeminin etkisinin geçmesi ve fiziksel sergilerin de açılmasıyla yıl boyunca hedeflediğimiz şekilde içerik üretebildik. Bu noktada, basılı yayıncılığın prestijine de güvenerek Argonotlar Almanak 2022’yi hazırlamaya başladık. Türkiye’de çok başarılı almanak örnekleri gördük ancak maalesef düzenli yayımlanan almanakların sayısı sınırlı. Amacımız 2024 itibarıyla, her yılın ilk aylarında bir önceki senenin almanağını yayımlamak.

Tropikal duyumlar

Nur Arıoğul’un Tropik Duyumlar adlı sergisi, 27 Aralık’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde. Sergide 33 yağlıboya ve akrilik resim ve 11 linol baskı yer alıyor.