Alışverişe çıktınız ve zamanın nasıl geçtiğini bile fark etmemişsiniz. Ta ki mideniz kazınana kadar… Hava da buz gibi soğuk, şöyle sıcak bir karınca çorbasına ne dersiniz?
Ardından kavrulmuş ya da kızartılmış su böceği kulağa nasıl geliyor? Veya yağda kızartılmış tatlı hardal sosuyla servis edilen bir ağustos böceği tabağı açlığınızı giderir mi?
Yüzünüzün ekşidiğini görür ve “iğreeenç” dediğinizi duyar gibiyim.
Ama bu saydığımız böceklerden ve buna benzer yüzlerce çeşidinden hazırlanan yiyeceklerin dünyanın farklı bölgelerinde afiyetle tüketildiğini de bilin isterim.
Şimdi “Bu konu da nereden çıktı?” diye sorabilirsiniz.
Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle tarımsal arzın tehlikeye girdiği, dünya nüfusu artarken açlık ve kıtlıkla mücadelenin iyiden iyiye kırılgan bir hâl aldığı süreçten geçiyoruz.
828 milyon insan yatağa aç giriyor
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan projeksiyona göre, 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyara ulaşacak ve mevcut nüfusu besleyebilmek için endüstriyel gıda ve tarımsal üretimin yüzde 70 artması gerekiyor.
Ama buna karşın küresel manada tarım alanları hızla daralıyor. Aşırı avlanmaya maruz kalan denizlerde türler nicelik ve nitelik açısından azalıyor. İklim değişikliği sonucu toprak ve su kaynakları üzerindeki risk artıyor.
03.02.2023 04:30
Geleceğin menüsünde böceklere de yer açın
İklim değişikliği, küresel nüfus artışı, açlık ve kıtlık senaryoları yenilebilir böcekler konusunu daha sık konuşacağımıza işaret ediyor. Bugün dünyanın 140 ülkesinde 2111 çeşit böcek gıda olarak tüketiliyor. FAO, yenilebilir böcekleri geleceğin çevre dostu protein kaynakları arasında gösteriyor
Müsilaj döndü çünkü ödevimizi yapmadık
15 Kasım 2024
Gıdada sert bir kış bizi bekliyor
08 Kasım 2024
Vegan ürüne talep çığ gibi büyüyor
01 Kasım 2024
Zeytinyağında taktik savaşları
25 Ekim 2024
Protein fakiriyiz
Tüm Yazıları
18 Ekim 2024