15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
10.02.2023 04:30

14 Şubat'ı reddeden aşk festivali

“Sizce aşk tek bir gün hatırlanabilir mi?” sorusundan yola çıkan 360 Dereceden Aşk Festivali, kalp sembolü kullanmayan, 14 Şubat’ı kutlamayan protest bir ruhun meyvesi

Pazarlama trendleriyle örselenmemiş aşkın etrafında toplanan onlarca kültür-sanat-tasarım profesyoneli ve yüzlerce eser bu yıl tam 15. kez 360 Dereceden Aşk Festivali’nde sanatseverlerle buluşuyor. Festivalin bu seneki teması, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına ithafen, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir!” sözünden ilhamla: Özgürlük senin karakterindir! Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık eden Pera Palace Hotel’de gerçekleşen festivalin film gösterimleri, Soho House Istanbul’da yapılıyor. Şubat ayı boyunca şehri bir kez daha aşkla sarıp sarmalayacak festivalin detaylarını festival kurucu küratörü Işık Gençoğlu ile konuştuk.

Işık Gençoğlu

Festivalin fikri size ait, oluşum hikayesinden kısaca bahseder misiniz?
Öncelikle 360 Dereceden Aşk Festivali’nin 14 Şubat Sevgililer Günü tüketim dayatmasını reddettiğini belirtmeliyim. Bu festival, altı boşaltılan aşk kavramına itibarını iade etmek; sanat eserleri, tasarım objeleri gibi içine ruh üflenmiş üretimlerin görünümünü artırmak için yaratılmış büyük bir eylem planı. Festival, 2009 yılında “yerli-yabancı ayırt etmeksizin tüm yaratıcı beyinlerin Türkiye’den dünyaya görsel, yazınsal, düşünsel protest bir akım başlatıp, satış-pazarlama taktiklerine dur demesi mümkün” fikrinden çıktı. Arkasında maddi destek veren bir kurum olmadan 15 yıldır sabırla, ince ince işlendi, her yıl daha büyük kitleleri harekete geçirdi.

“Romantizm anlayışımız oldukça realist”

Festivalin bu seneki teması hususunda neler eklemek istersiniz?
Romantizm anlayışımızı oldukça realist ve hatta gerçekçi-idealist olarak tanımlayabiliriz. Bizce dünyanın ihtiyacı olan da bu. 360 Dereceden Aşk Festivali her yıl değişen ve seçtiği konuları gündeme taşıyan temasıyla bu amaca hizmet ediyor. Örneğin Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın 2030 Sıfır Açlık hedefi için çalışıyor, Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile çorba dağıtmaya çıkıyor. Bunu tam da 14 Şubat günü yapıyor! Geçen sene Evin Nerede teması ile göç sorununa değinip, farkındalık yaratmaya çalışmıştık. Bu sene ise bize bu günleri armağan eden, şu an sahip olduğumuz pek çok şeyi borçlu olduğumuz Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarına teşekkür etmek, Atatürk’ün ışığıyla yeniden aydınlanmak istedik.

Bu yılki programda bizi hangi sürprizler bekliyor?
Bu sene dünya standartlarında iddialı bir etkinliğimiz olacak: Multidisipliner sanatçı Arbil Çelen Yuca’dan tam 48 saat kesintisiz sürecek bir performans. Yuca, özgürlüğün mekânsal ve sosyal etkileşimle ilişkisini sorgulama niyeti ile Pera Palace Hotel’de kuracağı yaşam alanına yerleşecek ve kimseyle iletişim kurmadan, o alanda yatıp kalkarak 48 saat boyunca bir eser yaratacak. Performansının tarihlerini çok yakında duyuracağız.

“14 Şubat olgusu bize ait değil”

Neden kalp sembolü kullanmıyorsunuz ve 14 Şubat’ı kutlamıyorsunuz?
14 Şubat olgusu bize ait değil. Cebimizden paralarımızı alıp “aşk” adına harcatmak için markalara hizmet ediyor. Diğer yandan kalp sembolü sempatik bir ikon ama kolaya kaçmak gibi biraz. Biz logomuzla daha fazlasını hatırlatmak istiyoruz. Logomuz; tam da festivalin iddia ettiği gibi cinsiyetsiz, hiyerarşisiz, din, dil, ırka dair hiçbir sembol taşımayan; sadece birbirine saygı ve sevgi çemberinde eğilmiş iki baş ve etrafında yaşam boyu öğrenmeyi temsil eden bir çemberden oluşuyor. Hayalim tüm dünyanın bir gün bu manayı sahiplenmesi. 

“Evrensel aşkı gündeme taşıyacağız”

Festival kategorilerinin ayrıntılarını da paylaşabilir misiniz bizimle?
Aşkı Konuşanlar Konferansı’nın etiketi #iyilerkazanacak! Festivalin bu kategorisi yapılan ve hedeflenen iyilikleri, başarıları konuşuyor. Güzel işlere imza atmış, üretimleri ve yaptıkları ile saygı duyulan, ilham veren isimler, karşılığında hiçbir şey beklemeden gelip, o senenin teması ışığında bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaşıyorlar. Konferans bu yıl 21 Şubat’ta Pera Palace Hotel’de.
Love-Up Sinema Kuşağı’nda ödüllü filmleri sinema eleştirmeni Özkan Binol seçiyor ve birlikte sunuyoruz. Gösterimin ardından film ekibiyle bir sohbet yer alıyor. 22-26 Şubat arasında Soho House Istanbul’da.
O Her Yerde Sohbetleri’nde yine gönüllü konuşmacılarımız evrensel aşkı gündeme taşıyorlar. Yaşanan trajedinin ardından Mansur Yalçın, Ayşe Acar ve Metin Bobaroğlu’nun kalplerinden dökülenler acımıza
bir nebze şifa olacaktır inancındayım. Şükür ki; kontenjan şimdiden doldu.

Festival Şubat ayı boyunca Pera Palace Hotel, Soho House Istanbul ve Istanbul Concept’te