15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
10.02.2023 04:30

Farklılıklarla zenginleşen hikayeler

Loft Art’ta devam eden Bir Başka Hikaye sergisi, çağdaş sanata dair yeni soru işaretleri üreten 16 bağımsız sanatçının farklı disiplinlerden eserlerini bir araya getiriyor

Akfen Holding’in sosyal sorumluluk projesi kapsamında geliştirdiği Loft Art’ın yeni sergisi Bir Başka Hikaye, 16 bağımsız sanatçının (Ayşe Gürkaş, Başak Güldürücü, Basako, Cihan Oral, Damla Yücebaş, Deniz Doğruyol, Deniz Yılmazlar | Karbon, Elif İlayda Bekdemir, Emre Aksu, QucorQ, Selin Akıcı Aral, Selin Çeliktaş, Su Alara Acerol, Tarık Dayan, Tuğba Akça, Zeynep Tunçel Kahyaoğlu) resim, heykel, fotoğraf ve enstalasyon eserlerinden müteşekkil. Sergiden elde edilecek gelir ise Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) projelerine kaynak olacak. Hikayelerimizin her geçen gün daha da giriftleştiği günümüz dünyasında sanat aracılığıyla farklı bir hikaye anlatan sergi, 18 Mart’a dek sanatseverlerle buluşacak. Serginin detaylarını Loft Art Sanat Direktörü Ayşe Jaber ile konuştuk.

Ayşe Jaber

Sergide öne çıkan kavramlar için hoşgörü ve empati diyebilir miyiz?
Loft Art olarak yaptığımız her sergide bir hikaye anlatmayı ve anlattığımız hikayenin bir yere ulaşmasını hedefliyoruz. Bu serginin başlığı ise hayatta herkesin kendine özgü hikayeler barındırdığına ve asıl hikayenin bu farklılıklardan çıktığına işaret ediyor. Her birimiz farklı yerlerden geliyoruz, farklı şeylere seviniyor ya da üzülüyoruz ama günün sonunda hepimiz insanız. Farklılıkların bizi bir arada tuttuğuna inanıyoruz. Serginin adı Bir Başka Hikaye ve tam da sizin söylediğiniz gibi bu farklılıklara empati ve hoşgörüyle yaklaştığımız zaman hikayemiz anlam kazanıyor.

“Amacımız bağımsız sanatçılara alan sağlamak”

Sergideki sanatçıları ve eserleri seçerken hangi hususlara dikkat ettiniz?
Loft Art kapılarını Kasım 2021’de Humano sergisiyle açtı, Bir Başka Hikaye sergimizle birlikte 5. sergiye ev sahipliği yapıyoruz. Loft Art’ın amacı bağımsız sanatçılara alan sağlamak ve bu sanatçıları daha çok kişiyle buluşturmak. Sanatçı seçimlerimizi bir sanatçı verisi üzerinden yapıyoruz. Ben bağımsız sanatçıları çok yakından takip ediyorum. Aynı zamanda Loft Art’ı bilen, duyan sanatçılar bize ulaşıp portfolyolarını iletiyorlar. Her sergimizde yaklaşık 15 sanatçıya yer veriyoruz.

Tarık Dayan, Senin Kırmızı Çizgin, kompakt karışım ve metal, 150x60x50 cm, 2022

Sergideki eserler kendi aralarında nasıl bağlar kurup, ortak bir hikâye anlatmaya soyunuyorlar?
Sergide yer alan sanatçı ve eserleri ortak bir konu çerçevesinde bir araya getirmeyi arzuladık. Bu kesişme, hikaye ve söylemleri benzer olan eserleri buluşturmayı ve bu eserler arasındaki bağlam bütünlüğünü ön plana çıkarmayı gerekli kıldı. Her sanatçı ve eserinin kendine özgü, emsalsiz ve farklı hikayeleri var. Bunun yanında, farklı medyumların yani resim, heykel, fotoğraf ve enstalasyonların belirli bir küratöryal ritimde farklılıklarının korunmasıyla ortak hikayenin daha da belirginleştiğini düşünüyoruz.

Sergi 18 Mart’a dek Loft Art'ta sürecek