Arkas Sanat Merkezi, Türk Çağdaş Sanatı’nın bir dönüm noktasına öncülük eden Paris deneyimini yaşamış sanatçıların hikâyelerini resim, heykel, seramik, fotoğraf, çizimler, sergi afişleri, mektuplar ve çeşitli belgeler aracılığıyla sanatseverlerle buluşturuyor. 12 Şubat’a dek sürecek serginin detaylarını küratör Dr. Necmi Sönmez ve Arkas Sanat Merkezi Direktörü Müjde Unustası ile konuştuk.
Türkiye’den sanatın başkenti Paris’e yolu düşen Türkiyeli sanatçıların deneyimlerini bir sergide birleştirme fikri nasıl ortaya çıktı?
Dr. Necmi Sönmez: Müjde Unustası ile olan sohbetlerimizde bu dönemin farklılığı üzerine yoğunlaştık. Türk sanatçıları 1850’lerden itibaren Paris’e giderek orada eğitim alıyorlar. 1945’ten sonra bu kente giden sanatçılar oraya yerleşmek amacıyla yolculuğa çıkıyorlar. Kendilerinden önceki kuşaklar öğrendiklerini bir şekilde tercüme ediyorlardır. Onlar tercümeyi ortadan kaldırarak “tecrübelerin” peşinde ilerlediler ve yeni bir görsellik oluşturdular. Biz sergide bu görselliğin izini sürdük.
Müjde Unustası: Sanatçıların özgürleşme yolculuklarının yanı sıra sanat üretimlerinde özgünleşme süreçlerini ilgi çekici bir hikâyeyle anlatmak istedik. Her merak uyandıran hikâye bir değişimle başlar. Türk sanatçıların Paris’e gidişi de böyle bir değişimin önünü açıyor. Sergi, bu hikâyenin zaman çizelgesini arşiv malzemeyle desteklerken, eserler aracılığıyla da takip ediyor.
11.11.2022 04:30
İzmir sanat gündeminde ‘Paris Havası’ var
İzmir Arkas Sanat Merkezi’nin sergisi Paris Havası, 1945-1968 yıllarında Paris’e giden Türk sanatçıların öykülerine odaklanıyor
Ekonominin hızına yetişebilmek için 10 kitap
01 Kasım 2024
Bu kitaptaki 33 CEO kuralı hayatınızı değiştirebilir
25 Ekim 2024
Hiç geçilemeyen bir köprüde...
27 Eylül 2024
“Fark yaratanlar, daha iyi bir gelecek için somut adımlar atar”
Tüm Yazıları
02 Ağustos 2024