22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
05.11.2021 04:30

Meta ve Tesla ile yeni heyecan: MAMATA

Facebook’un Meta hamlesi ve Tesla’nın hızlı yükselişi sonrası yeni ‘büyük altılı’ için ‘MAMATA’ kısaltması önerildi. Bu akıl almaz büyümeye seyirci kalmak istemeyen dünyadaki tüm küçük yatırımcılara da hisse alıp, başarı hikâyesine ortak olmak kalıyor
Facebook’un adını değiştirip Meta markası altında, yoluna büyüyerek devam etme hedefi Silikon Vadisi’nde yeni kısaltmalara gebe. Wall Street’te de düne kadar büyük teknoloji şirketlerine yatırım yapmak isteyenlere FAANG sepeti öneriliyordu. Yani dünyadaki dolar bolluğunda geleceğe yatırım yapmak isteyenler için Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google şirketlerinin baş harflerinden oluşan FAANG tavsiye ediliyor. Sepetleri içinde FAANG şirketlerinin ağırlığı fazla olan fonlar da öne çıkıyordu. Bu 5 teknoloji şirketinden ‘tek varlık’ gibi bahsetme fikri ilk olarak CNBC kanalındaki Mad Money programının sunucusu Jim Cramer’in aklına gelmiş. ABD’liler kısaltma bulmakta gerçekten çok başarılı. Ünlü yazar Stephen King de yıllar önce medyada Ben Affleck ile Jennifer Lopez aşkına duyduğu antipatiyi dile getirmek için ‘Bennifer’ kavramını kullanmıştı. Yani bu ikilinin ‘tek vücut’ gibi bir insana dönüşümünü nitelemek için bulunmuş bir kısaltma.

Tesla’nın büyüme vaadi çok büyük

Şimdi Facebook’un Meta çatısı altına girmesiyle F harfinin yerini M alacak ve FAANG denklemi bozulacak. Fon yöneticileri ve kısaltma uzmanları fırsattan istifade yeni ve çekici bir isim bulma peşinde. Bu isim bulunurken de bir portföy güncellenmesi yapıldı bile. Mesela hissedarlarına bir türlü beklenen finansal başarı öyküsünü yazamayan Netflix liste dışı kaldı. Bu karambolde sessiz sedasız 2,5 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ve Apple’ı sollayıp tekrar en değerli şirket olan Microsoft yeniden listeye girdi. E tabii daha geçen hafta 1 trilyon dolar piyasa değerini bulan ve bir ‘Amerikan rüyası’ olmaya iyice yaklaşan Tesla da bu lige girmeyi hak etti. Neyse kafanızı daha fazla karıştırmadan teknoloji devi 6 şirket için ittifakla bulunan ismi yazayım: MAMATABugün piyasa değeri 10 trilyon doları aşan bu 6 şirketin buralara gelişinde hem büyük başarı öyküleri var hem de kapitalizmin acımasız oyunları. Tamam hepsi bir garajda parlak bir fikirle doğdu ve biz bu öykülere hayranız. Oysa bugün gelinen noktada trilyon dolarlık şirketlerin yaşaması için daha da büyümesi gerekiyor. Bu dakikadan sonra kendilerine rakip olabilecek teknoloji şirketlerini daha kaynağında satın alarak yok ediyorlar. Facebook’un son kesinti krizinde Başkan Biden bu yapının ‘fazlasıyla büyüdüğünü’ dile getirmişti. Yani artık ABD bile kendi içinden çıkan bir deve karşı ihtiyatlı olma döneminde. Twitter da seçim dönemi eski Başkan Trump’ın her paylaşımının altına önceleri ‘bu doğrulanmış bir bilgi değildir’ yazıp sonra da erişime kapatmıştı. En basitinden ‘güçler ayrılığı’na ters bir durum. Bir şirket bir Başkan’ın paylaşımının altına dilediğini yazabiliyor. Çok ciddi bir manipülasyon sahası. Şirketleri regüle etmek, bölmek filan gibi tedbirler hep konuşulsa da kaptalizmin anavatanında bu artık imkansız.

Bize düşen işin tadını çıkarmak!

ABD’nin açtığı bu yolda dünyanın diğer ülkeleri zaten pek kural koyucu olamayacak. Metadatanın saklanması, korunması gibi mahrem konular, kişisel verilerin hangi aşamada tutulduğu daha bir önem kazanacak. Madem dijital çağdayız bu çağı like’larımızla, e-alışverişlerimizle ya da izlediğimiz içeriklerle şenlendirip iyi vakit geçiriyorsak buna katlanacağız. Sonuçta 6 teknoloji devi MAMATA bir hayır kurumu değil. Hep daha fazlasının kazanmaya odaklı birer şirket. Biz de onların bize sunduklarının tadını çıkarmaya bakarken belki de küçük tasarruflarımızla bu rüyanın bir parçası oluruz. (Yatırım Tavsiyesi Değildir.)