Amazon Prime’da büyük izlenme rakamlarına ulaşan The Lord of the Rings: The Rings of Power (Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri) adlı yapım ilk haftadan polemik yarattı. ‘Orta Dünya’ tutkunları dizinin ’Tolkien Ruhu’nu yansıtıp yansıtmadığı konusunda uzlaşamadı. Elon Musk da diziyi hiç beğenmediğini belirten bir tweet atınca tartışma daha da büyüdü. Buna karşın Amazon’un patronu Jeff Bezos dizi yapımcılarına kendisini dinlemeyip harika bir iş çıkardıkları ve hayal güçlerini gençlere sınırsızca aktardığı için teşekkür etti.
Prime Video’ya 240’dan fazla ülke ve bölgede yeni aboneler kazandıran ‘Güç Yüzükleri’ devasa bütçesine karşın finansal olarak başarılı oldu. Amazon dizinin telif haklarını almak için 250 milyon dolar, ilk sezon çekimi için de 120 milyon dolardan fazla para harcamıştı. Diziyi beğenip beğenmemekten öte, bizim de tüketici olarak çevrimiçi platformların bu ‘vahşi rekabetine’ şapka çıkarmamız gerekiyor. Netflix’in kan kaybettiği, Disney+’ın liderliğe oynadığı bir dönemde Prime Video, büyük bir güç gösterisiyle yarışın içinde olduğunu gösterdi.
Platformlar arası çapraz etkileşim!
Günümüz teknoloji dünyasında dizi platformlarının rekabetinde, bir içeriği geniş kitlelere beğendirmek hiç kolay değil. Klasik bir roman uyarlaması da olsa prodüksiyon kalitesi olarak her zaman ‘çabuk sıkılan tüketiciyi’ eğlendirmek mecburiyeti var. Bu nedenle Tolkien’in üç ciltlik romanındaki anlatım zenginliğini arayanların biraz daha hoşgörülü olması gerekecek. Bu tartışmanın daha küçük ölçeklisini muhtemelen 15 Eylül’de Netflix’te gösterime girecek olan Terim belgeselinde yaşayacağız. Birileri ‘gözyaşları içinde izledim’ deyip överken birileri de bunun danışıklı bir ‘güzelleme’ olduğunu söyleyip eleştirecek.
Spotify, eylül ayına girer girmez 2022 yazında en çok dinlenen şarkıların listesini açıkladı. Çevrimiçi platformların hayatımıza damga vurduğu ve bizleri ‘abonelik bağımlısı’ yaptığı bu dönemde kimlerin ne dinlediğini merak ediyoruz. Yaz boyunca dünyada açık ara birinci olan şarkı, 610 milyondan fazla dinlenmeyle Harry Styles’ın As It Was adlı şarkısı oldu. İkinci sırada ise 90 milyon dinlenme ile Kate Bush’un Running Up That Hill (A Deal With God) adlı şarkısı var. Spotify bu şarkıyı tanıtım bülteninde Netflix’teki Stranger Things dizisinin son sezonunda izleyici ile buluşan şarkı diye duyuruyor. Yani bir anlamda 64 yaşındaki Bush, bu şarkısıyla Netflix’te yeniden doğup, Spotify’da hiç ummadığı kitlelere ulaşıyor. Popüler kültürün iki farklı platformdaki ‘çapraz etkileşimine’ tanıklık ediyoruz.
Spotify’ın Türkiye’de en çok dinlenen şarkıları ise genç kuşağa hitap eden müzisyenlerden oluşuyor. Ben arabada genellikle Virgin Radio dinlediğim için çoğu rap tarzı olan bu şarkılara kulaktan aşinayım. Yine de 40 yaş üstündeki okurlara sormak lazım, siz bu listedeki şarkılardan kaçını dinlediniz?