Distopik eserler bir bakıma insanlığın ortak korku ve endişelerinin antolojisidir. Çoğunda karşımıza çıkan “kıtlık” teması, her gün biraz daha çok kulağımıza çalınan “sürdürülebilirlik” kavramının da gerekçesini oluşturur. Tükenen kaynakların türü ise zamanın ruhunu temsil eder. Ve dönemin hakim teknolojisinin getirilerinden beslenen ütopyalar her zaman götürülerinden nasiplenen distopyaların gölgesinde kalır.
1818 tarihli ilk bilim kurgu romanı dahi çağının her ayrıntısını dönüştürmeye başlayan bir teknolojinin korkusundan nasibini almıştır.
06.01.2023 04:30
Kiralık bulutların gölgesinde
Yaşamsal bir soruna dönüşen iklim krizinde, küresel ısınmaya karşı geliştirilen en ilginç ve ürpertici çözümlerden biri de “yapay bulutlar”
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Yapay zeka çağının sentetik starları
11 Temmuz 2025
Yapay zekanın efendileri ve köleleri
04 Temmuz 2025
Siber savunmanın görünmeyen yüzü
27 Haziran 2025
Uzaktan kumandalı savaşlar
20 Haziran 2025
Teknolojik kudretin etik sorumluluğu
Tüm Yazıları
13 Haziran 2025