02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
23.06.2023 04:30

Bir daha çal Sam!

Varlığını birtakım kazaların bir araya gelmesine borçlu olan "Kazablanka", seyircinin hafızasındaki ölmez yerini “romantik aşkın, her şart altında doğruyu yapmaktan vazgeçmemenin ve zorluklarla sınanmış bir özverinin öyküsü” olduğu için elde etti

Filmlerdeki bazı replikleri ezberleyerek sohbet sırasında yerli yersiz kullananlar dışında film izleyicilerinin ezici çoğunluğu sinemanın kapısından çıkarken, içerde az önce seyrettikleri filmde duydukları sözleri hatırlamazlar.

Bunun birkaç istisnası vardır: Onun nedeni de benim gibi insan hayatı için çok da gerekli olmayan birçok şeyi aklında tutabilen tiplerin bu sözleri yerli yersiz tekrarlayarak ezberletmiş olmalarıdır.

Bunun şahikası da Bogart’ın, Kazablanka’da söylediği “Bir daha çal Sam” olsa gerek!

Düşünün, filmi hiç seyretmeyenler bile bu sözü bilirler.

Google’da “Bir daha çal Sam” yazarsanız, yarım saniyede 3 milyon 800 bin sonuç çıkıyor.

“Play it again Sam” yazarsanız çıkan sonuç dudak uçuklatıcı: 674 milyon!

Öylesine meşhur olmuş bir replik ki Woody Allen, adı bu olan bir tiyatro oyunu bile yazdı, neredeyse dünyanın bütün dillerinde (Türkçe de dahil) oyun sahneye kondu.

Bogart’ın o kendinden emin ve hiçbir şeye pabuç bırakmaz edasıyla söylediği bu repliğin bir kötü tarafı var ki aslında kendisinden çok daha anlamlı bir repliğin hakkını yemiş olmasıdır.

Filmi izleyenlerin gözünün önüne gelebilir:

Bogart’ın oynadığı karakter, “As Time Goes By” (zaman geçip giderken) şarkısının Kazablanka’daki kulübünde çalınmasını yasaklamıştır.

Çünkü bu şarkı, çekip gitmiş bir sevgiliyi hatırlatır.

Kulüpteki odasında şarkının ilk notalarını duyduğunda hışımla yerinden kalkar ve şarkının o eski sevgilinin isteği üzerine çalınmakta olduğunu anlar.

Filmdeki “sevgili”, sinema tarihinin gelmiş geçmiş en güzel kadınlarından biri sayılması lazım gelen Ingrid Bergman idi.