20 Nisan 2024, Cumartesi
28.10.2022 04:30

Turkishman in New York

Bu kez de New York’tan bildiriyorum ki bunu sizler için her türlü yorgunluğu göze aldığımın bir kanıtı olarak değerlendirmenizi rica ediyorum.
Şimdi bazı okuyucuların bu giriş cümlesini okuyunca sinirlenerek “Bırak palavrayı, şuna keyfim yerinde desene” diyebileceklerini de hesaba katıyorum elbette.
Benim nazarımda okuyucu her zaman haklıdır ve aslına bakarsanız kendi yazılarımı yazdıktan sonra ilk okuyan birisi olarak ben de okuyucu sayılabilirim.
Buraya gelmiş olmamın nedeni Suzan Sabancı Dinçer’in başkanlığını yaptığı The American Turkish Society’nin yıllık galasına davet edilmiş olmam.
Bin Odalı Saray’ın bazı gazeteciler için aralanan kapısından geçmem kısmet olmadı çünkü oraya davet edilmedim ama bir başka sarayda, The Plaza’da bir gala gecesine katıldım.
Amerika’da önemli yatırımlar gerçekleştiren Türk girişimcilerin ödüllendirildiği bir galaydı.
Fifth Avenue’de günlük yürüyüşümü yaparken Bergdorf Goodman’ın vitrininde bir elbiseye takıldım.
Bizim İstinye Park ya da Zorlu’nun lüks markalarının bulunduğu bölümlerini, bir departman store içinde hayal edin, Bergdorf Goodman böyle bir yer.
Elbiseye takılmamın nedeni, 20 küsur bin doları sayarak bir poşet içinde evinize götürebileceğiniz bu giysinin, insan türünün dişisinin vücudundaki hangi bölgeleri kapatacağını çözememiş olmamdı.
Sağdan baktım file, soldan baktım file, arada el kadar kumaş parçaları, böyle bir elbise.
Normal olarak bu giysiler içinde bir kadın görseniz haline acıyıp yardım eli uzatmak istersiniz; zavallıcık üstte yok, başta yok diyerek!
Hayır, o anlamda demedim, kendi hayallerinizi lütfen niyet okuma yoluyla bana mal etmeyiniz.
Ve bu işe kumaş üreticileri ne diyecekler bilmiyorum ama önümüzdeki bahardan itibaren bu moda dünyayı kasıp kavuracak!
Magazin basınının “cesur kıyafet” diye klişe bir tanımlamayı yapıştırmakta tereddüt etmeyeceği giysileri vitrinlerde izlerken, “başörtüsü Anayasa’ya mı girsin yoksa kanunla idare mi edelim, yönetmelikle de pekâlâ oluyordu” tartışmasının neresinde olacağız bunu elbette bilebilmeme olanak yok.