19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
03.12.2021 04:30

Belirsizliği yönetecek kaslara sahibiz

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, belirsizliği yönetenlerin ayakta kalacağını, şirketlerini geleceğe taşıyacağını söylüyor. Yenigün, “Önümüzü görmekte zorlanıyoruz ancak bunu yönetecek kaslara sahibiz” diyor

Türkiye otomotiv sektörü son viraja girerken, çip problemi kaynaklı araç tedariki bir tarafa dalgalanan kurlar ve belirsizliklerle boğuşuyor. Şirketler önümüzdeki döneme ilişkin planlama yapmakta zorlanıyor. 2022’de yöneticiler aylık hatta belki de haftalık planlamalarla işlerini yönetmeye çalışacak. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 2022 yılı bütçesini Ekim’de yapmaya çalıştıklarını belirterek, “Dolar 8.99 lira o zaman, ‘9.85 olur’ dedik. Hesabı kitabı tekrar değiştirdik. Bütçe 9.85’e göre yapılıp bana geldiği anda dolar 10.30’du. Daha sonra da bıraktık zaten” diyor. Dönemin belirsizliği yönetme zamanı olduğunu belirten Yenigün, şunları kaydediyor: “Peki önümüzdeki dönem ne olacak? Motivasyonumuz aynı. Muhtemelen sıkıntılar belirli değişkenlik gösterse de devam edecek. Bu süreçte kim başarılı olacak, kim öne çıkacak? Belirsizliği iyi yönetebilen insanlar, şirketler başarılı olacak. Belirsizliği yönetenler ayakta kalır, şirketlerini geleceğe taşır. Biz de bunu yönetecek kaslara sahibiz.”

Planlamalar haftalık

B sınıfı ehliyetle kullanılabilen Rakun, 100 km’nin üzerinde menzil sunuyor. Bataryası normal şebeke elektriği ile 4.5 saatte şarj ediliyor. 155-175 kg taşıma kapasitesi var.
B sınıfı ehliyetle kullanılabilen Rakun, 100 km’nin üzerinde menzil sunuyor. Bataryası normal şebeke elektriği ile 4.5 saatte şarj ediliyor. 155-175 kg taşıma kapasitesi var.
Her senaryoya karşı planların olması gerektiğinin altını çizen Haydar Yenigün, “Değişkenlerin de sürekli değişebileceğini öngörerek hedef konulması gerek” diyor.  Yenigün, şu örneği veriyor:  “Biz, Özgür Yücetürk (Ford Otosan  Genel Müdür Yardımcısı) ile ayda bir fiyat toplantısı yapıyorduk. Şimdi haftada bir. Daha da dalgalanırsa her gün. Ama buna kendini hazırlamazsan, ‘Ben zaten her ay toplantı yapıyorum daha zamanı gelmedi’ dersen anlamsız zarar edersin.”

Hedge etmeniz gerekiyor

‘Dalgalanma yatırımcı olarak sizi çok zorlamıyor mu? 2 milyar euroluk yatırım tutarınız TL bazında 22 milyardan 30 milyara çıktı” sorumuzu şu şekilde yanıtlıyor: “Belki daha da çıkacağını öngörmeniz lazım. Yukarı gideceğini tahmin ederek, ona karşı hedge etmen gerekiyor. En zor durumda olan şu an euro-dolar ile alıp, TL ile satanlar. Biz ise ihracatı döviz ile yapıyoruz.”

Türkçe isimle global marka yaratacak

Ford Otosan, mobilite şirkete dönüşme yolunda önemli adımlar atıyor. Ford Otosan, kurumsal girişim sermayesi şirketi Driventure’dan sonra elektrikli scooter Rakun’un üretimine başladı. Türk mühendislerinin imzasını taşıyan Rakun, günümüzde hızla yükselen e-ticaret ve mobilite trendine yönelik müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyor. 4 milyon euro yatırımla ortaya çıkan 2 ve 3 tekerlekli elektrikli Rakun, Ford Otosan’ın Eskişehir Kamyon Fabrikası’nda üretiliyor. Fabrikada Rakun projesi için ayrı bir bant ayrılırken, elektrikli motoru ve gösterge paneli Arçelik’ten tedarik ediliyor. Scooter’ın bataryası da Eskişehir’de monte ediliyor. Rakun Mobilite,  ilk etapta yurt içinde yeme-içme, market, kargo ve bireysel müşterileri hedefliyor. Şirket şimdiden Getir ve Yemeksepeti gibi kurumsal şirketlerden ilk siparişlerini alırken, bireysel tüketicilere yönelik satış internet üzerinden gerçekleştirilecek. Rakun, 2022’de piyasaya sunulacak. Rakun, Türkiye’nin en büyük ihracatçısı Ford Otosan ile birlikte yurt dışına açılmayı da hedefliyor. Böylelikle ilk defa bir araç Türkçe isimle dünya pazarlarına girmiş olacak. 

Tahmin yapmak çok zor

Haydar Yenigün, önümüzdeki dönemde nelerin olacağını kestirmenin çok zor olduğunu ifade ederek, “Herkes soruyor, 2022’de nasıl bir pazar olacak diye. Çok basit bilmiyoruz” diyor. Belirsizliğin örneklerini son birkaç haftadır yaşadıklarını belirten Yenigün, şöyle devam ediyor: “Önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Ama bütün bu zorluklar projelerimizi hayata geçirmekte veya planladıklarımızı yapmakta bizi geri tutmuyor. Ford Otosan geçmişte olduğu gibi projelerini hayata geçirmek için çalışıyor. Mart ayında 2 milyar euroluk yatırımını açıkladık. Bu, Türkiye’nin en büyük otomotiv yatırımı. Bir öncekini de zaten 1.6 milyar dolarla yine Ford Otosan yapmıştı. Bu 2 milyar euroluk bu kez farklı bir yatırım.  İçinde otomotivin değişimini içeren maddeler var. Tamamen elektrifikasyon, tamamen bağlantılı araçlar ve bir miktar da otonom var. Türkiye’de ticari araç üretiminin yüzde 80’ini, ihracatın yüzde 25’ini gerçekleştiriyoruz. 2 milyar euroluk yatırımla Ford Otosan daha da büyük olacak. Ford, Avrupa’da 7 yıldır bizim ürettiğimiz ürünlerle ticaride bir numara. Önümüzdeki dönemde elektrikli Transit ile bunu pekiştireceğine inanıyoruz.”

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yetişecek

6 yıldır üst üste Türkiye’nin ihracat şampiyonu olan Ford Otosan, 2 milyar euroluk yatırımla üretim kapasitesini 455 bin adetten 650 bin adede çıkaracak. 13 bin kişilik istihdamın 15-16 bine yükselmesi bekleniyor. Dev projenin ilk meyvesi yeni Transit 2023’te bantlardan inecek. Şirket, yeni tesisle 2022’de yollara çıkacak e-Transit’in bataryasını oluşturacak hücre ve modüllerini de üretecek. Volkswagen iş birliği ile ayrıca yeni Transporter, Gölcük’te hayat bulacak. 1 tonluk yeni Transporter’ın 2024’de piyasaya sunulması hedefleniyor.

HABER TURU

18 milyar $ yatırım 23 elektrikli model

Nissan, elektrifikasyon planlarını hızlandırıyor. Japon üretici, rakipleriyle rekabet edebilmek adına önümüzdeki 5 yılda elektrikli otomobile 18 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Nissan, 2030 yılına kadar 23 elektrikli modeli pazara sunmayı hedefliyor. Bu araçların 15’i tamamen elektrikli olacak. Aynı zamanda lityum iyon batarya maliyetlerini yüzde 65 düşürmeyi ve oyunun kurallarını değiştirecek yeni pil teknolojileri yaratmayı istiyor. Nissan, 2030 Planı çerçevesinde Surf-out, Max-out, Hang-out ve Chill-out konseptlerini tanıttı.

Batarya değişim istasyonu kuracak

Elektrikli dönüşüme ayak uyduran Shell, lider şarj hizmeti sağlayıcılarından biri olmayı hedefliyor. Shell ile Çinli elektrikli start-up şirketi Nio, dünya genelinde şarj ve pil değiştirme istasyonları kuracak. Anlaşmaya göre 2025’e kadar Çin’de 100 istasyon açılacak. 2022’den itibaren Avrupa’da pilot ülkelerde batarya değişim noktaları hizmete girecek. Shell’in Avrupa’daki şarj istasyonları Nio müşterilerinin kullanımına da sunulacak. Nio’nun Çin’de 300’ün üzerinde batarya değişim istasyonu bulunuyor. Batarya değişim işlemi yaklaşık üç dakika sürüyor.

8.6 milyon dolara Lamborghini villa

Otomotiv tasarımı bu defa farklı bir alana ilham verdi. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Emaar Gayrimenkul’ün Dubai Hills’te inşa ettiği villalar Lamborghini’den esinlendi. 40 villanın tamamı Lamborghini düşünülerek tasarlandı. Villaların iç mekanı araç tasarımlarına benzerken, Lamborghini tarzını yansıtan birçok mobilyaya yer verildi. 7.5 milyon dolar ile 8.6 milyon dolar arasında değişen fiyatlara sahip 6 odalı villaların hepsi şimdiden satıldı. Dubai Hills Vista projesi 2026’da tamamlanacak.

Apple’a harcamayın Tesla düdük alın 

Elon Musk, Tesla’nın son ürününü Twitter’dan esprili bir şekilde duyurdu. Tesla bu defa Cybertruck’tan esinlenerek tasarlanan düdüğün satışını başlattı. Musk da “Tesla’yı üfleyin” diyerek 50 dolara satılan düdüğün linkini paylaştı. Paslanmaz çelikten üretilen Cyberwhistle düdük, kısa zamanda tükendi. Musk aynı zamanda tweet’inde Apple’a da sataştı. Apple’ın geçtiğimiz günlerde satışa çıkardığı 19 dolarlık mikrofiber beze gönderme yaparak, “Paranızı aptalca Apple bezine harcamayın, onun yerine bizim düdüğümüzü alın” dedi.

Yeni S-CROSS 2022’de satışta

Suzuki, yenilenen SUV modeli S-CROSS’un dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Yeni S-CROSS, sert hatlara kavuşan tasarımı, hafif hibrit motor sistemi, Allgrip 4x4 çekiş sistemi ile öne çıkıyor. Araca ilk bakışta piyano siyahına boyanmış büyük ve heybetli ön ızgara, krom çıta üzerine yerleştirilen Suzuki logosu, önde ve arkada kullanılan gümüş süslemeler, LED aydınlatmalar dikkat çekiyor. Yeni S-CROSS, 2022’de satışa sunulacak.

Yeni Karoq vegan malzeme kullandı

Skoda’nın en çok tercih edilen modellerinden biri olan Karoq, imaj tazeledi. Araçta geniş altıgen ön panjur, daha ince ön-arka far grubu, ön tamponda hava girişleri ve yeni arka spoyler detayları olarak dikkat çekiyor. İç mekanda 10.25 inçlik sanal kokpit ve vegan malzemeden üretilen koltuklar düşünülmüş. 150 beygir güç üreten 1.5 TSI motorla donatılan yeni Karoq, 2022’nin ikinci çeyreğinde Türkiye’ye gelecek.
Mete Tansu
Mete Tansu