26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
12.11.2021 04:30

Dalgalanmada fiyatlar defalarca revize ediliyor

Kurdaki iniş çıkışlar tüketicileri ve şirketleri zorluyor. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, yeni Civic’in fiyatını 5 kere revize ettiklerini belirterek, “Pes ettim, yoksa 5 kez daha değişirdi” dedi

Otomotiv markaları döviz kurundaki dalgalanma sonrası Kasım ayı başında fiyat listelerini yenilerken, pazardaki yoğun rekabet yöneticileri zorluyor. Özellikle de piyasaya sunulacak yeni modellerin fiyatlamasında hesap üzerine hesap yapılıyor. Bunun son örneği Honda’nın lokomotif modeli yeni Civic’de görüldü. Şekerpınar fabrikası kapandığı için artık Tayland’dan gelen yeni Civic’in lansmanı maceralı oldu. 11’inci jenerasyon Civic’in, dövizin ateşinin çıktığı döneme denk gelmesi Honda Türkiye yöneticilerini oldukça terletmiş. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, yeni Civic’in fiyatıyla ilgili çalışmaya 2 ay önce başladıklarını ancak kurdaki dalgalanmanın sıkıntı yarattığını belirtiyor. Fiyatı tam 5 kez revize ettiklerini söyleyen Kılıçer, “Son toplantımızda ekibe ‘Artık fiyat hesabını bırakalım yoksa başa çıkamayacağız’ dedim. Eğer devam etseydim 5 kere daha revizyon olurdu. Fiyatı bu seviyede tutmak zorunda kaldık” diyor. Bülent Kılıçer, optimum fiyatı tüketicilere sunmak için uğraştıklarını kaydederek şöyle devam ediyor: “Yeni Civic, Tayland fabrikasından geliyor. Bir ek vergi var. Ancak Civic’in yerli olmaması illa fiyatının eskiye oranla daha yüksek olacağı anlamına gelmiyor. Tayland fabrikasında ölçek ekonomisi var. Şekerpınar’ın yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını düşünün. Ancak Tayland çok büyük bir tesis ve tam kapasite üretim yapıyor. Bu nedenle maliyetler dengelenebiliyor.”

Bülent Kılıçer, yeni Civic Sedan’ın Fethiye’deki lansmanında sorularımızı yanıtladı.
Bülent Kılıçer, yeni Civic Sedan’ın Fethiye’deki lansmanında sorularımızı yanıtladı.

2022’de pazarda büyüme bekliyor

Bülent Kılıçer, çip krizine rağmen 2022 yılı için oldukça iyimser. Pazarın bir miktar büyüyeceğinin altını çizen Kılıçer, binek oto satışlarının 670-700 bin adet olmasını beklediklerini aktarıyor. 2021’de 30 bin adetle satış rekoru kırmayı hedefleyen Honda, seneye bu performansını korumayı planlıyor.

Haber turu

Çip krizi aşkı bitirdi Çip krizi, müşteri tercihlerinin de değişmesine neden oluyor. Çip sıkıntısının tüketici ile marka arasında oluşan duygusal bağı yani ‘Lovemark’ (Aşk Markası) kavramını koparttığı ortaya çıktı. Autovia’nın yaptığı ankete katılanların yüzde 47’si tedarik sorunu yaşayınca favori markalarının yerine alternatiflere yöneldi. Araç bulamayanların yüzde 32’si 2’nci el satın aldı. Bavul gibi taşınan şarj Elektrikli araçların şarj edilmesini kolaylaştırmak adına yeni çözümler sunuluyor. Start-up şirketi ZipCharge, taşınabilir şarj ünitesi tasarladı. Alüminyum çerçeve ve geri dönüştürülmüş plastik kaplama içerisine yerleştirilen batarya, tekerlekli valiz gibi istenen yere taşınabiliyor. ZipCharge Go 8 kWh kapasiteyle elektrikli araçlara 60 km’ye kadar menzil sağlayacak. Portatif şarj istasyonunun 2022’de satışa çıkması bekleniyor. Fazla teknoloji zararlı İngiltere’de yapılan araştırma, otomobilde fazla teknolojiye sıcak bakılmadığını gösteriyor. Ankete göre, sürücülerin yüzde 78’i gereksiz teknoloji istemiyor. Katılımcıların yüzde 76’sı aşırı donanımın dikkati dağıttığını söylüyor. Yüzde 69’u teknolojilerin çok karmaşık olduğunu düşünüyor. Çin’den yeni elektrikli Ulubaşlar Grubu şirketlerinden Ulu Motor, Çinli elektrikli otomobil üreticisi SKYWELL’in distribütörü oldu. SUV model ET5, NEDC verilerine göre 520 km’ye kadar menzil sunuyor. SKYWELL, 0’dan 100 km/s hıza 7.9 saniyede ulaşıyor. ET5, 8 yıl-150 bin km batarya garantisi ile satılıyor. Fiyatı 550 bin TL’den başlıyor.