26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
23.04.2021 06:00

Devler voltajı Çin’de yükseltti

Otomotiv devleri pandeminin gölgesinde yeni modellerini Şangay Otomobil Fuarı’nda sergiliyor. 1 yıl aradan sonra ilk kez fuara katılabilen markalar, Çin’e hücum etti. Şangay, elektriklilerin şovuna sahne oluyor

Otomotiv dünyası 1 yıl aradan sonra fuar heyecanı yaşıyor. Pandemi nedeniyle Mart 2020’den bu yana Cenevre, Paris, Los Angeles, New York, Detroit, Tokyo gibi fuarlar iptal edilirken, 2021’in ilk organizasyonu Çin’de başladı. Son dönemin popüler fuarı Las Vegas CES’in online düzenlenmesi ve Cenevre’nin pas geçilmesiyle markalar, Şanghay Otomobil Fuarı’nda gövde gösterisi yapmak için birbirleriyle yarışıyor.  Şangay, hiç kuşkusuz son dönemin en görkemli şovlarından birine sahne oluyor. 28 Nisan’a kadar sürecek fuarda Çinli şirketler ve küresel devler özellikle elektrikli modelleriyle öne çıkıyor. Dünyayı kasıp kavuran çip krizine rağmen yeni model hareketliliği esasında fuara 1 hafta kala başladı. Alman markalar, Tesla’ya meydan okurcasına elektriklideki iddialarını gösteren modelleri birbiri ardına tanıttı. Şangay’la birlikte voltaj iyice yükselmiş oldu.

10 dakikalık şarj ile 300 km menzil

Audi’nin 700 km menzil sunan A6 e-tron konsepti ilgi topladı. Hızlı şarj ile 10 dakikada 300 km’lik menzil elde ediliyor. Dijital Matrix farlar ile araç içinde oynanan oyun projeksiyon gibi duvara yansıtılabiliyor. Böylece araç şarj olurken, keyifli vakit geçirilebiliyor.

Tesla’ya rakip roadster geliyor

Çinli SAIC bünyesindeki MG, konsept Cyberster ile Tesla Roaster’e rakip olmayı hedefliyor. Tasarımı ve iç mekanıyla dikkatleri üzerine çeken Cyberster, 800 km menzile sahip. Araç, 100 km/s hıza 3 saniyenin altında ulaşıyor.

ID ailesinin en büyüğü

VVW’nin 7 kişilik SUV’u ID.6, ailenin en büyük üyesi oldu. Touareg’le benzer ölçülere sahip ID.6’nın Crozz ve X versiyonları var. 58 kWh ile 77 kWh’lık batarya seçenekleri olan aracın menzili NEDC’ye göre, 436 km-588 km. ID.6 ilk etapta Çin ile ABD’de satışa sunulacak.

7 elektrikli kardeşin ilki

Toyota, elektrikli atağına konsept bZ4X ile start verdi. Toyota’nın elektrikli araçları bZ, yani Beyond Zero-Sıfırın Ötesinde ismini alacak. RAV4 boyutlarındaki bZ4X, 2022’de piyasaya çıkacak. Toyota, 2025’e kadar yedi bZ modeli çıkaracak.

iX son çeyrekte Türkiye’de

BMW, fotoğraflarını yayınladığı iX modelinin dünya lansmanını Şangay’da yaptı. 500 beygir gücündeki iX’te iki elektrikli motor gücünü dört tekerleğe aktarıyor. 100 km/s hıza 5 saniyenin altına ulaşıyor. 600 km’den fazla menzile sahip iX, son çeyrekte ülkemize gelecek.

EQB 2022’de yollara çıkacak

Mercedes-EQ’nun EQA’den sonra ikinci elektrikli kompakt modeli EQB, WLTP normuna göre 419 km menzile sahip. Bataryanın yüzde 80 seviyesine gelmesi için 30 dakikalık şarj yeterli oluyor. 7 kişilik koltuk seçeneği de sunan EQB’nin Türkiye’ye 2022’de gelmesi planlanıyor. 

Elektrikli otomobilde teknolojinin zirvesi

Mercedes-EQ, yeni modeli EQS ile otomotiv dünyasında ses getirdi. EQS, elektriklide lüksün ve teknolojinin geldiği son noktayı gözler önüne serdi. Marka, Tesla’ya ‘Konu otomobil ise bu işi en iyi Almanlar yapar’ mesajını verdi. S-Serisi’ni ileriye götüren 5.2 metrelik araçta, kavisli hatlar ve fastback tasarım öne çıkıyor. EQS’in ilk etapta 245 kW gücündeki EQS 450+ ve 385 kW’lık EQS 580 4MATIC modelleri tüketicilerle buluşacak. EQS, 770 km menzil sunarken, 300 km için 15 dakikalık şarj yeterli oluyor. EQS, 0.20 Cd sürtünme katsayısı ile dünyanın en aerodinamik otomobili. Bu değer, düşük rüzgar sürtünmesi sayesinde sürüş menziline olumlu yansıyor. MBUX Hyperscreen, iç mekanın en dikkat çeken noktalarından biri. Kavisli ekran konsol boyunca uzanıyor. Yapay zekaya sahip EQS’te donanıma bağlı olarak 350 adede varan sensör yer alıyor. Sensörler, göz kapağı hareketlerinden bile konsantrasyon kaybını hissedip sürücüyü uyarıyor. Akıllı kapılar, kullanıcı araca yaklaştığında otomatik olarak açılabiliyor. ENERGIZING AIR CONTROL PLUS da içerideki partikülleri ve polenleri yakalıyor. EQS, yılın son çeyreğinde Türkiye’de olacak.