19 Nisan 2024, Cuma
22.10.2021 04:30

‘Ford’u bırakın’ dediler, Rahmi Bey dinlemedi

Koç Holding ile Ford ortaklığı Gümrük Birliği’ne girilirken kritik dönemden geçmiş. Koç Holding Başkan Vekili Ali Koç, “Ford’la mı Fiat’la mı yürüyecektik. Danışmanlık şirketi tuttuk, ‘Otosan çıksın’ dedi ama Rahmi Bey tek başına direndi. Şimdi nereden nereye geldik” dedi

2 milyar euro ile Türkiye otomotiv sektörünün en büyük yatırımına ortağı Ford Motor ile imza atmaya hazırlanan Koç Holding’in Gümrük Birliği sürecinde kritik eşikten geçtiği, zor kararlar aldığı yıllar sonra ortaya çıktı. O dönemde (uluslararası danışmanlık şirketi Bain & Company’den) gruba ‘Tofaş, Fiat ile devam etsin, Ford’dan ayrılsın’ tavsiyesi gelmiş. Koç Holding’in Onursal Başkanı Rahmi M. Koç ise Otosan ile Ford ortaklığında direnerek, dev bir şirketin meydana gelmesinde önemli rol üstlenmiş. Ford Otosan için dönüm noktası olan hikayeyi Koç Holding Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Eskişehir tesisinde üretilen ilk ve tek yerli şanzıman Ecotorq’un lansmanında paylaştı. Koç, “1996’da yerli firmaların Gümrük Birliği’ne girmemizle oluşacak rekabetçi ortamda dayanamayacağını söyleyen araştırmalar vardı. Topluluğun otomotiv geleceğini dizayn etmek için bir danışmanlık firması tuttuk. Keşke tutmasaydık, tavsiyeleri çok keskindi. Otosan tarafında bu işlerden çıkılması gerektiğine dair önümüze raporlarını koydular” dedi. Ford’un da kendilerine güvendiğini söyleyen Ali Koç, bir isme özel parantez açması gerektiğini söyledi. Koç, şunları aktardı: “Tofaş, Otosan’ın çok önündeydi. İlk 1 milyar lira ciro yapan şirketimizdi. Peynir ekmek gibi satıyorduk. Otosan ise hani bir ayağı kırık, tam ne yapacağı belli olmayan konumdaydı. Ama Rahmi Bey, aile içindeki hissedarların da baskılarına rağmen tek başına direndi. Şimdi nereden nereye geldik, iyi ki de direnmiş.”

Fener’in çıkması gibi

Ali Koç, o dönemde çok endişeli olduklarını kaydetti ve ekledi: “Otomotivciydik, sektörü çok iyi biliyorduk. Yani bugün Fenerbahçe danışman tutacak, diyecek ki ‘Futboldan çıkın diğer sporlara devam edin’ bunun gibi bir şeydi bizim için.” Halen 6.4 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Ford Otosan, yılda 7 milyar dolarlık ihracat yapyor.

İhracat 16 milyon dolardan 5 milyar dolara yükseldi

Ali Koç, 1997’de Ford ile yaptıkları eşit ortaklık anlaşması sonrasında Ford Otosan’ın nasıl geliştiğini “Rakamlar yalan söylemez” şeklinde özetledi… • 1997’de 3 bin 400 olan çalışan sayısı 13 bin 328’e yükseldi. Şirket, yeni planlarıyla istihdamını 15-16 bine çıkaracak. • 43 bin adet olan üretim 2020’de 328 bin adede ulaştı. Cirosu 1997’de 850 milyon dolar iken, bugün 7 milyar dolar oldu. • O dönem 16 milyon dolar olan ihracat, 5 milyar dolarla rekor kırdı. Ford Otosan, 6 yıldır Türkiye’nin ihracat şampiyonu. • Üretim yeni yatırımla 650 bine yükselecek. Yeni Transit 2023’te banttan inecek. e-Transit’in bataryasının hücre ve modülleri de üretilecek. VW iş birliği ile yeni Transporter, Gölcük’te hayat bulacak.