29 Mart 2024, Cuma
02.04.2021 06:00

Hesaplar şaşacak

Döviz kurundaki dalgalanma, otomobil fiyatlarına zam olarak yansımaya başladı. Markalar, ay başında yüzde 3-5 oranında zam yaptı. Zamlardan en çok orta sınıf otomobiller etkilenecek. Birçok model yüzde 80’lik vergi dilimine girecek

Türkiye’de otomotiv pazarı yılın ilk çeyreğinde hareketli geçti. Satışların 2020’ye oranla daralması beklenirken, ilk 3 ayda 10 yıllık ortalamaların üzerine çıkıldı hatta rekorlar kırıldı. Satışların tahminlerin üzerinde seyretmesinde hiç kuşkusuz döviz kurunun yılbaşından bu yana yatay seyretmesi etkili oldu. Otomobil satışlarını direkt etkileyen faizlerdeki yükselişe rağmen, döviz kurlarındaki gevşeme hem markalar hem tüketiciler için önemli avantajdı. Ancak Merkez Bankası Başkanı değişikliğiyle euronun yüzde 10’dan fazla yükselmesi, otomobil satın almak isteyenlerin tadını kaçıracak. Şirketler, bu ay itibariyle kurdaki artışları araç fiyatlarına yansıtmaya başlıyor. Birçok marka fiyatlarını güncelledi, yüzde 3-5 oranında zam yapıldı. Oran az görünse de 300 bin TL’lik orta sınıf bir otomobilde 10-15 bin liralık, C segmenti premium araçta 35 bin liralık artıştan bahsediyoruz. 

2. elde de fiyatlar artacak

Zamlardan en çok orta sınıf etkilenecek, yüzde 45-50’lik ÖTV dilimine giren model sayısı azalacak. Otomobil fiyatlarına zam gelmeden önce yüzde 80’lik vergi sınırında dolaşan yaklaşık 35 model vardı. Yüzde 50’lik ÖTV dilimindeki bu araçların fiyatı 226 bin TL ile 232 bin TL arasında değişiyordu. Şimdi bazı modellerde fiyatlar ‘matrah’ nedeniyle 50-55 bin TL birden artış gösterecek, 280 bin TL’nin üzerine çıkılacak. Sıfır km araçların zamlanması, Kasım 2020’den beri gerileyen ikinci elde de fiyatları hareketlendirecek. Durgun seyreden ikinci el piyasası, baharla birlikte kıpırdanmış olacak. 

0 faizli kampanyalar zorlaşacak

Yoğun rekabetin yaşandığı otomotiv pazarında bazı şirketler elini taşın altına sokarak, yeniden satış kampanyalarına başlayacaktır. İndirimler gelecektir ancak son faiz artışından sonra ‘0’ faizli kredi kampanyaları düzenlemek zorlaşacak. Mart’ta gördüğümüz çılgın fırsatlar azalacak. En azından kur ve faiz gerileyinceye kadar… Görünen o ki otomotivciler yine ellerine hesap makinesini alıp donanımları tek tek gözden geçirecek. ‘Sunroof olursa yüzde 80’lik ÖTV’ye girer, otomatik vites yerine manuel getirelim’ hesabını yapmaya başlayacak. Yılın ikinci çeyreğinde hem tüketiciler hem markalar için matematik hesabı bol bir dönem yaşanacak.

Baharda yeni model bombardımanı

iX3 tam şarjla 459 km gidebiliyor Borusan Otomotiv, elektrikli BMW iX3’i satışa sundu. 286 beygir güç ve 400 Nm tork üreten iX3, 459 km menziliyle dikkat çekiyor. iX3, hızlı şarj istasyonlarında 10 dakikada 100 kilometrelik menzile kavuşabiliyor. 34 dakikada da bataryasının yüzde 80’i şarj edilebiliyor. Araçta; adaptif LED farlar, otomatik klima, ısıtmalı ön koltuklar, otomatik açılır bagaj kapağı, panoramik cam tavan, sürüş asistanı, kablosuz şarj, park asistanı, Harman/Kardon ses sistemi standart olarak yer alıyor. iX3’ün fiyatı 950 bin TL’den başlıyor. Otomobil konforunda camlı van Toyota, uzun zamandır yer almak istediği camlı van sınıfına Proace City ile girdi. Proace City, SUV tasarımı ve binek otomobil konforuyla öne çıkıyor. Araçta; 100 ve 130 beygir güç üreten 1.5 litre dizel motorlar yer alıyor. Proace City’de; 8 inç dokunmatik multimedya ekranı, yokuş kalkış desteği, hız sabitleyici, elektronik park freni, akıllı giriş ve çalıştırma, 180 derece geri görüş kamerası, Head-up display gibi özellikler düşünülmüş. 5 yıl/150.000 km garantili Proace City’nin fiyatı lansmana özel 199 bin 500 TL. Yeni Discovery’e benzinli motor Yenilenen Land Rover Discovery, 300 beygir güç üreten 2.0 litre benzinli motorla satışta. Tasarımda; LED gündüz aydınlatması, yenilenen ön tampon, bagajda parlak siyah panel ve LED stoplar öne çıkıyor. Araçta Pivi Pro bilgi-eğlence sistemi sunulurken, orta konsolda 11.4 inçlik HD dokunmatik ekran yer alıyor. PM2.5 hava filtreleme teknolojisi de zararlı partikülleri temizleyebiliyor. Discovery’nin fiyatı 1 milyon 411 bin TL. Hibrit atağı SUV’larla sürüyor Son dönemin parlayan yıldızı hibrit modellerin sayısı her geçen gün artıyor. Doğan Trend Otomotiv tarafından temsil edilen Suzuki, hibrit atağını Vitara ile SX4 S-Cross ile sürdürüyor. 6 ileri otomatik şanzımanla donatılan araçlarda, 129 beygir güç üreten 1.4 lt Boosterjet benzinli motor yer alıyor. 4x2 çekişli Vitara Hibrit ve SX4 S-Cross Hibrit, 100 km’de 5.7 litrelik ortalama yakıt tüketiyor. Vitara, 4x4 versiyonla da tercih edilebiliyor. Vitara Hibrit 296 bin 900 TL’den, SX4 S-Cross Hibrit 306 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.