20 Nisan 2024, Cumartesi
06.08.2021 04:30

Kiralık otodan ‘elektrik’ aldık

Araç kiralamada dizelin yerini hibrit ve elektrikliler alıyor. Filolarda elektrikli modellerin sayısı hızla artıyor. Tüketicilere günlük kiralamada Renault Zoe, Jaguar I-PACE, BMW i3 ve iX3, MG ZS EV, Porsche Taycan seçenekleri sunuluyor

Türkiye otomobil pazarında dizelin payı yüzde 20’lere kadar gerilerken, bireysel müşterilerin yanı sıra araç kiralama şirketleri de alternatif yakıtlı araçlara yöneliyor. Operasyonel filo kiralama sektöründe dizelin yerini hibrit ve elektrikliler alıyor. Kiralama şirketleri araç parkını alternatif yakıtlılarla büyütürken, hibrit ile elektriklilerin payı yüzde 4’e yaklaştı. Günlük kiralamada da tüketicilere elektrikli araç seçeneği sunulmaya başlandı. Birçok şirket, filolarına önemli sayıda elektrikli model kattı. Tüketiciler benzinli ve dizel araçlara göre fiyatları daha yüksek olan elektriklileri kiralama yoluyla deneyimleyebiliyor. Çevreci imajını güçlendirmek ve karbon ayak izini azaltmak isteyen firmaların son dönemde alternatif yakıtlı araçları tercih etmesi de gözlerden kaçmıyor. Yakıt maliyeti, çevreci imajı ve artan menzil, elektriklilerin kiralamada popüler olmasını sağlıyor. 

Altyapıyı da kuruyorlar

Özellikle son dönemde araç kiralama şirketlerinin elektrikli yatırımları dikkati çekiyor.  Enterprise Türkiye, filosuna 75 adet elektrikli BMW iX3 dahil etti. Bu yatırımla birlikte Türkiye’nin en büyük elektrikli araç filosuna sahip markası Enterprise oldu. Şirket önümüzdeki dönemde elektrikli araç sayısını 200 adede çıkarmayı hedefliyor. LeasePlan Türkiye, filosunu MG ZS EV ile genişletti. Elektrikli MG SUV’lar LeasePlan’in online kiralama kanalı tiklakirala.com ve diğer satış kanallarında kiralamaya sunuldu. Avis de elektrikli araç uygulaması ‘Avis Green’ ile müşterilerine BMW i3 ile Jaguar I-PACE kiralıyor. Otoplan, Türkiye’nin en çok satan elektrikli modeli Taycan’ı ürün gamında bulunduruyor. Uzun dönemli kiralamada ise Intercity, şirketlere BMW iX3, Renault Zoe ve Jaguar I-PACE alternatifleri sunuyor. DRD Filo Kiralama da müşterilerinden elektrikli talebi gelmesi durumunda araç tedarik ediyor. Şirketler sadece kiralamakla kalmıyor, müşterilerine alt yapı desteği de sağlıyor. Şarj olanakları konusunda soru işareti yaşayanlara ofis ya da evlerine şarj üniteleri kurulması konusunda hizmet veriyorlar...

Dizelden daha ucuza geliyor

Elektrikli araçların kiralama fiyatları birçok benzinli ve dizel modelden daha uygun. Enterprise Türkiye’de BMW iX3 günlük 1.554 TL’ye, MG ZS EV 628 TL’ye kiralanabiliyor. Skoda Kamiq’in 644 TL, Mercedes E-Serisi dizelin 1.818 TL’lik fiyata sahip olduğunu ekleyelim. Eğer kurumsal şirketseniz LeasePlan ayda 7.540 TL +KDV’ye MG ZS EV sunuyor. Avis Green’de yoğun mevsim olan Ağustos’ta Jaguar I-PACE’in günlük kirası 1.500 TL. 

Manta efsanesi geri dönüyor

Opel, elektrikliye geçiş stratejisinde bir sonraki adıma geçiyor. Alman marka bu yıl öncelikle Avrupa’da 9 elektrikli model sunacak. Tüm Opel modellerinin 2024’ye kadar elektrikli versiyonlara kavuşması hedefleniyor. 2028 yılı itibarıyla Opel Avrupa’da elektrikli markaya dönüşecek. Şirket, dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin’de de tamamen elektrikli marka olarak yer almayı planlıyor. Opel’in en büyük sürprizi efsane modeli Manta’nın yüzde 100 elektrikli versiyonu olacak. 

Yeni bir markaya dönüşecek

Mercedes-Benz, 10 yıl içinde tüm pazarlarda tamamen elektrikliye geçmek için çalışmalarını hızlandırdı. Mercedes-Benz 2022-2030 yılları arasında elektrikli teknolojisine 40 milyar eurodan fazla yatırım yapacak. 2025’ten itibaren üretilecek tüm yeni platformlar sadece elektrikli altyapıya sahip olacak. Mercedes-Benz, ortaklarıyla 8 adet batarya tesisi kurmayı planlıyor. En son amiral gemisi EQS’i tanıtan şirket, e-Citan ile E-Serisi’nin elektriklisi EQE’yi lanse edecek. 

Avrupa’nın en çok satan modelleri

Avrupa’da yılın ilk yarısında elektrikli otomobil satışları yüzde 124 artışla 483 bin 304 adede ulaşarak rekor kırdı. Yüzde 100 elektriklilerin payı yüzde 7.5’e ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 3.5’ti. Almanya, İngiltere, Fransa, Norveç ve İtalya en büyük pazarlar olarak sıralandı. İlk 6 ayda Tesla Model 3 en fazla satan elektrikli olurken, Volkswagen’in iki modeli ilk 5’te yer aldı. İlk 10 şöyle oluştu: Model 3 (65.976 adet), VW ID.3 (30.292 adet), Renault Zoe (30.126 adet), VW ID.4 (24.204 adet), Hyundai Kona EV (22.234 adet), Kia Niro (20.941 adet), Peugeot e-208 (20.194 adet), Fiat 500 (18.828 adet), VW e-up (17.838 adet), Nissan Leaf (15.640 adet).