08 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
05.03.2021 06:00

Otomobilin iCar mı, Alibaba mı olsun?

Teknoloji devleri ve start-up’lar geleneksel otomotiv üreticilerinin rakibi oldu. Apple’ın elektrikli ve otonom projesi heyecan yaratırken; Sony, Çinli e-ticaret devi Alibaba ile Çinli arama motoru Baidu, Foxconn, Huawei de otomobil üretimi için düğmeye bastı

Otomotiv dünyası büyük bir dönüşüm geçiriyor, yeni bir mobilite ekosistemi ortaya çıkıyor. Elektrikli otomobiller, otonom teknolojiler, mikro mobilite araçlar geleceğe damgasını vuracak. Kendilerini artık mobilite şirketi olarak konumlandıran otomotiv devleri, bu hızlı değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Otomobillerin adeta yürüyen bilgisayarlara benzemesiyle birlikte pazara yeni oyuncular da katılıyor.  Son dönemde geleneksel otomotiv üreticilerinin karşısına teknoloji şirketleri çıkmaya başladı. Hiç kuşkusuz tasarladığı her ürünle devrim yapan Apple’ın otomobil işine soyunması tüm dünyayı heyecanlandırdı. Apple elektrikli otonom araç üzerinde çalışıyordu ancak projeyi hızlandırarak 2024’te piyasaya çıkaracağı haberleri, ses getirdi. Kasasında 200 milyar doları olan Apple, iCar’ı üretecek bir şirket bulamadı. Birçok üreticiyle adı geçti, ortaklığa en fazla yaklaşan Kia oldu. Görüşmeler sona erse de iş birliğinin hâlâ mümkün olduğu haberleri geliyor. Açıkçası nakit zengini Apple’ın bu alana girmesinden geleneksel üreticiler rahatsız, ortaklık yapmak da istemiyorlar. Volkswagen Grubu CEO’su Herbert Diess, her ne kadar korkmadıklarını açıklasa da teknoloji şirketlerinin Toyota gibi geleneksel rakiplere göre daha büyük zorluklar getireceğini kabul ediyor.

Arama motoru ve cep telefonu şirketleri rekabete hızlı girdi

Otomotiv dünyasına girmek isteyen teknoloji şirketleri Apple ile sınırlı değil hiç kuşkusuz. Apple’ın en büyük tedarikçisi Tayvan merkezli Foxconn, Sony, Çinli e-ticaret devi Alibaba ile Çinli arama motoru Baidu ve son olarak Huawei, otomobil üretmek için kolları sıvadı.
  • Sony, Tüketici Elektroniği Fuarı CES’de Vision-S isimli konseptini sergileyerek tüm dikkatleri üzerine çekti. Vision-S 270 beygir güce sahip ve 100 km/s hıza 4.8 saniyede çıkabiliyor. Vision-S, halka açık yollarda denenmeye başlandı.
  • Foxconn, Çinli start-up şirketi Byton ve Geely ile anlaştı. Foxcoon, Byton’la elektrikli SUV geliştirmeyi planlıyor. Geely ile birlikte şirketlere elektrikli otomobil konusunda danışmanlık da verecek.
  • Çinli e-ticaret devi Alibaba, ülkesinin en büyük otomotiv şirketi SAIC ve Shanghai Zhangjiang ile ortaklık yaparak elektrikli araç pazarında iddialı olmak istiyor. Tasarlanan sedan model IM’nin Nisan’da Şanghay Otomobil Fuarı’nda sergilenerek, ön sipariş alması bekleniyor. İkinci model de 2022’de gelecek.
  • Çinli arama motoru Baidu, Geely ile küçük elektrikli otomobil üretecek. 2017’de otonom teknolojiler için Apollo markasını kuran Baidu, otomotive yabancı değil.
  • Huawei’nin kendi markasıyla elektrikli otomobil üreteceği iddia ediliyor. Huawei Technologies’in üretim için Çin devletine ait Changan Automobile ve BAIC ile görüştüğü belirtiliyor.

‘Avrupa’da Yılın Otomobili’ Yaris

Avrupa’da Yılın Otomobili (Car of The Year 2021) Toyota Yaris oldu. Hibrit Yaris finalde Citroen C4, Cupra Formentor, Fiat New 500, Land Rover Defender, Skoda Octavia ve Volkswagen ID.3 ile yarıştı. Toyota Yaris 266 puanla ilk sırayı alırken, Fiat New 500 240 puan, Cupra Formentor 239 puan, VW ID.3 224 puan, Skoda Octavia 199 puan, Land Rover Defender 164 puan ve Citroen C4 143 puan aldı. Toyota, ‘Yılın Otomobili’ unvanını üçüncü kez elde etti. Bu ödülü, 2000’de Yaris, 2005’te Prius kazanmıştı.

İzmitli Bayon dünya vitrininde

Hyundai’nin İzmit fabrikasında üreteceği crossover modeli Bayon, dünyaya tanıtıldı. Avrupa pazarı için geliştirilen Bayon, markanın SUV hamlesinde önemli rol oynayacak. B-SUV sınıfında yer alan Bayon, 40’tan fazla ülkeye ihraç edilecek. Crossover, Mayıs’ta Türkiye’de satışa çıkacak. Bayon’un ön yüzü Hyundai Kona’yı andırırken, kaslı ve sert hatları dikkat çekiyor. Bayon’da; 1.2 lt (84 bg) ve 1.4 lt (100 bg) benzinli ile 48V hafif hibrit teknolojisine sahip 1.0 litrelik T-GDi motor seçenekleri yer alıyor.
Mete Tansu
Mete Tansu