19 Nisan 2024, Cuma
16.04.2021 06:00

Salgında yıldızı parladı

Pandemide mikro mobilite öne çıkarken, motosiklet satışları patladı. Eve servis ve kuryeler, pazarın büyümesinde etkiliydi ancak bireysel kullanıcı talebi de öne çıktı. İlk kez motosiklet kullanmaya başlayanların sayısında ciddi artış yaşandı

Koronavirüs salgını tüm dünyada ekonomiden sosyal hayata, iş modellerinden tüketici davranışlarına kadar her alanda iz bırakıyor. Bu değişim, ulaşımda ezberleri bozuyor. Alışkanlıklar değişiyor, mikro mobilite öne çıkıyor. Motosiklet de salgında yıldızı parlayanların başında geliyor. Özellikle metropollerde yoğun trafikten kaçmak isteyenlerin tercih ettiği motosikletler, bu kez pandemide toplu ulaşımdan uzak durmaya çalışanlar için adeta can simidi oldu. Fiyat, ulaşım kolaylığı ve çevreci özellikler motosikleti öne çıkardı. Hiç kuşkusuz pandemi döneminde eve servis, kurye hizmetleri ile e-ticaretin patlama yapması, motosiklet pazarındaki canlılıkta en önemli faktördü. Ancak bireysel kullanıcı talebi de küçümsenmeyecek oranda arttı. Geçen yıl toplam pazar yüzde 35 büyüyerek 208 bin adede ulaştı ve son 15 yılın rekoru kırıldı. Pazardaki harekette yeni motosiklet kullanıcıları önemli rol üstlendi. Örneğin pazar lideri Honda’da müşteri profilinin yüzde 35’ten fazlasını ilk kez motosiklet alanlar oluşturdu. 

50 cc satışları ikiye katlandı

Büyümenin önemli kısmı en ulaşılabilir segment olan 50 cc’lik scooter’larda görülüyor. B sınıfı otomobil ehliyeti ile kullanılabilmesi, MTV’den muaf tutulması ve trafik sigortasının isteğe bağlı olması, 50 cc’lik sınıfta satışların yüzde 100 artmasını sağladı. Satışları yüzde 20 artan elektrikli motosikletler de öne çıktı. Eve servis ile özellikle scooter segmenti yüzde 24 büyüdü, pazar payını yüzde 32’den yüzde 39’a yükseltti.

Yüksek tempo devam ediyor

Motosikletteki yüksek tempo bu yıl da devam ediyor. Haziran 2020’de başlayan ek gümrük vergisinin sonlanması ile birlikte satışlar ilk 2 ayda yüzde 70 arttı. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) bu yıl satışların 300 bin adede doğru gideceğini öngörüyor. Görünen o ki motosikletin yıldızı parlamaya devam edecek.

Elektriklide yeni dönem

MG’nin distribütörlüğünü kısa süre önce üstlenen Doğan Trend Otomotiv, elektrikli kompakt SUV modeli ZS EV’i satışa sundu. Yüzde 25’lik ÖTV dilimine giren ZS EV, Türkiye’nin en ulaşılabilir elektrikli SUV’u oldu. Ön satış kampanyasıyla Comfort donanım seviyesindeki ZS EV 394 bin TL, Luxury de 409 bin TL’lik fiyatla satılıyor. Şirket, bazı müşterilerin elektrikli otomobillere dair aklındaki soru işaretlerini silmek adına geri alım garantisi de başlattı. MG ValueGuard programı ile müşteriler 1 yılın sonunda aracını başka bir MG ile değiştirmek isterse ZS EV Luxury’yi 390 bin TL’den takasa alıyor. Yani 409 bin TL’ye sattığı ZS EV’yi 390 bin TL’den almayı garanti ediyor. Elektrikliye uyum sağlayamayan tüketicilerin de aracını 370 bin TL’den geri kabul ediyor. ZS EV, 143 beygir (105 kW) güç ve 353 Nm tork üretiyor. Motoru besleyen 44.5 kWh’lık batarya 263 km menzile olanak tanıyor. DC şarjla 40 dakikada bataryasının yüzde 80 seviyesine kadar şarj edilebiliyor. AC tipi şarjla pili 7 saatte dolduruluyor. ZS EV, 0’dan 100 km/s hıza 8.1 saniyede ulaşıyor. 

Bataryası bavul gibi taşınıyor

İspanyol Silence, gücünü 5.6 kWh’lık lityum iyon bataryadan alıyor. Silence, 120 km menzil sunarken, 220 V ev tipi prizde 4.5 saatte şarj edilebiliyor. Selenin altında yer alan batarya kutusu yerinden çıkartılarak tekerlekli valiz gibi taşınabiliyor.

Akıllı anahtar ve ABS standart

Honda’nın scooter sınıfındaki temsilcisi PCX125 yenilenirken, beklenen özelliklere kavuştu. ABS, akıllı anahtar, Start&Stop sistemi, LED teknolojisine sahip ön ve arka farlar, yenilenen LCD gösterge paneli kullanıcılarına üst seviye bir sürüş deneyimi yaşatıyor.

İlk heritage cruiser modeli

BMW’nin heritage cruiser segmenti ilk modeli olan R 18, bugüne kadar üretilen en yüksek hacimli boxer motora sahip. 1802 cc hacimli boxer motor, 91 beygir güç ve 158 Nm tork sağlıyor. R 18’de geri vites, yolcu selesi, yokuş destek asistanı ve LED sinyaller standart.   

Dünyanın en hızlısı yenilendi

Dünyanın en hızlı seri üretim motosikleti unvanına sahip Suzuki Hayabusa’nın üçüncü nesli Avrupa ile aynı anda Türkiye’de satışta. GSX-R 1300 Hayabusa, 0’dan 100 km/s hıza 3.2 saniyede çıkıyor. 190 beygirlik motorundan aldığı güçle 299 km/s’lik son hıza ulaşabiliyor.