25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
25.11.2022 04:30

“Biyografi ve belgeselle gençliğime döndüm”

Aksoy Holding Kurucu Başkanı Erdal Aksoy’un yaşam öyküsü hem kitaba hem belgesele dönüştü: “Gençlere en önemli tavsiyem, içlerindeki azim ve tutkuyu ortaya çıkarma konusunda cesur olmaları”

Akaryakıt perakendesi, elektrik üretimi, turizm, gayrimenkul ve uluslararası ticaret olmak üzere beş sektörde faaliyet gösteren Aksoy Holding Kurucu Başkanı ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy’un yaşam öyküsünü konu alan Hayat Problem Çözmekmiş (Doğan Kitap); 79 yıllık bir hayatı odağına alırken krizlere karşı dirayeti, geleceğe duyulan güven ve coşkuyu, her durumda umutlu olmayı anlatıyor. Gazeteci ve belgesel yapımcısı Rıdvan Akar ile gazeteci Hilmi Hacaloğlu imzalı belgesel ve kitap, bir ömrün nasıl başarıyla ve disiplinle yaşanacağının ipuçlarını Aksoy’un deneyimleriyle aktarıyor. Kitabın telif geliri, Türk Eğitim Vakfı tarafından Erdal Aksoy adına açılan burs fonu aracılığıyla öğrencilerin eğitimine aktarılıyor, belgesel ise Aksoy Holding’in YouTube kanalı üzerinden izlenebiliyor. Aksoy’la bir ömrün kitaba ve belgesele dönüşme hikâyesini konuştuk.

Hayat Problem Çözmekmiş adlı kitabınızın fikri nasıl doğdu, belgesel fikri nasıl gelişti?
Fikir en büyük zenginliğim olarak gördüğüm ailem ve iftihar ettiğim çocuklarımdan dört yıl önce çıktı. Sadeliği seven sakin bir yapım var. Bu nedenle kitap ve belgesel fikrine başlangıçta temkinli yaklaşsam da sonrasında deneyimlerimin yazıya dökülmesinin ve gelecek nesiller ile paylaşılmasının faydalı olabileceğine kanaat getirdim. 
Aynı anda birden fazla işle uğraşmanın, üretmenin öneminin altını çiziyorsunuz kitapta.
Kariyerimde yapılmayanı yapma azmini hep taşıdım. Birden fazla işle uğraşıp, kolektif şirketler kurdum. Özelikle kriz durumlarında bir sektör umduğunuz gibi gitmezken, diğer sektördeki faaliyetleriniz ile portföyünüzün finansal sürdürülebilirliğini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kurumsal çeviklik konusunu önemsiyorum. Biz Aksoy Holding’i bu prensiplerle hibrit varlıklarla çeşitlendirdik ve dinamik bir portföy şeklinde yönetiyoruz.